Antena Căutare

Ce se întâmplă cu pensiile speciale: ”Discrepanță de neconceput între pensia minimă și cea mai mare pensie specială”

Despre pensiile speciale s-a vorbit mult în ultima perioadă, iar în următoarea perioadă, politicienii vor fi nevoiți să ia o decizie. Trebuie, însă, să analizeze propunerile depuse de partide. 

Conform Antena 3, proiectul privind desființarea pensiilor speciale a fost depus la Senat, însă nu beneficiază de nicio susținere. Ba mai mult, deși parlamentarii și s-au întrecut în idei pentru impozitarea pensiilor speciale, deocamdată nu s-a luat nicio decizie, iar partidele n-au ajuns la o înțelegere.

Liberalii au propus impozitarea cu 90 la sută a pensiilor speciale, care sunt acordate prin legi sociale si platite de la bugetul de stat, pe motiv ca este o discrepanță de neconceput între pensia minimă de 704 lei și cea mai mare pensie specială, de peste 70.000 lei – de aproximativ o sută de ori, potrivit Antena 3.

Pensiile private, afectate de pandemia de coronavirus. Cum explică specialiștii scăderea drastică: ”E o pierdere temporară!”

Cum ar urma să fie impozitate pensiile speciale

De cealalata parte PNL propune impozitarea progresivă a tuturor pensiilor speciale, cu excepţia militarilor şi poliţiştilor. Se introduc trei cote: 10%, 60% şi 95%.

Propunerea PNL vizează impozitarea cu 10% a pensiilor speciale între 2001-4000 lei, cu 60% a pensiilor speciale cuprinse între 4001-7000 lei și cu 95% a pensiilor speciale care depășesc cuantumul de 7000 lei.

În categoria pensiilor speciale supuse impozitării progresive PNL a introdus: parlamentarii și funcționarii parlamentari magistrații și personalul auxiliar, inclusiv judecătorii CCR funcționarii Curtii de conturi Avocatul Poporului personalul navigant personalul diplomatic.

Raed Arafat, posibil bilanț negru în pandemia de coronavirus, după Paște: "O catastrofă ar putea să aibă loc peste 7-14 zile"

Desființarea pensiilor speciale, votată în Parlament

În luna ianuarie, Parlamentul a votat, cu acordul tuturor partidelor, desfiinţarea pensiilor speciale, cu excepţia celor din sistemul de apărare şi ordine publică. Aproximativ 9.000 de persoane beneficiază, în România, de pensie specială, care nu e bazată pe contributivitate, ci a fost dată în baza unor legi speciale. Cea mai mare pensie specială este de 74.000 de lei şi aparţine unui fost procuror militar din regimul comunist.

Medic din Pitești, acuzat că a infectat zeci de persoane ”A refuzat să poarte echipament și să fie testat pentru COVID-1... Medicii de la Institutul Matei Balș, ajutați de asistente virtuale să trateze bolnavii de coronavirus: ”În felul acesta,...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x