Antena Căutare

Ce se va întâmpla dacă într-o sală de clasă va apărea un caz de Covid-19. Regulamentul începutului de an școlar

Potrivit ordinului comun semnat de ministrul Sănătății și cel al Educației, școala va fi deschisă până când incidența de infectare ajunge la 6 la mie. Totuși, se va dispune suspendarea orelor într-o sală de clasă, dacă un elev este depistat cu Covid-19.

Colaj cu Ioana Mihăilă, Sorin Cîmpeanu și o elevă
Ministrul Sănătății și ministrul Educației au semnat un ordin comun pentru începerea școlii | Hepta & Shutterstock

Procesul de predare-învățare în sala de clasă se suspendă, în condițiile în care este depistat un copil infectat cu coronavirus.

Suspendarea cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe se dispune pentru o perioada de 14 zile la apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal.

Citește și: Ce măști au voie elevii să poarte în sălile de clasă. Cele textile nu mai sunt interzise, dar trebuie să respecte niște condiții

Ce se va întâmpla dacă un elev se îmbolnăvește cu Covid-19

Situația se schimbă dacă elevii aceleiași clase fac cursuri în ture:

„În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile cu prezență fizică pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2. Elevii din schimbul următor continuă cursurile cu prezență fizică după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă”

Timpul de suspendare poate fi scurtat, în cazul testării pentru Covid-19.

„Cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezență fizică începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care se testează și rezultatul este negativ.

Testarea elevilor se realizează în a 8- a zi de la data confirmării cazului pozitiv de către cadrul medical din unitatea de învățământ sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul DSPJ/DSPMB. Până la efectuarea testului, elevii continuă activitatea didactică în regim online. Elevii care nu se prezintă la testare reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora”, potrivit ordinului comun de ministru.

Citește și: Sorin Cîmpeanu, nou scenariu înainte de începerea școlii. Cine ar putea merge la școală, dacă incidența crește peste 6 la mie

Elevii claselor terminale vaccinați, sau care au trecut prin boală pot merge în continuare la școală.

„Prin excepție, elevii claselor VII- XII/XIII, vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum și elevii care au fost confirmati pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezența fizică.

Ce se va întâmpla dacă un profesor se îmbolnăvește cu Covid-19

Totodată, regulamentul existent în ordinul pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 îi vizează și pe profesorii care se îmbolnăvesc de Covid-19. În acestă situație va fi necesară implicarea DSP-ului.

„La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ. Măsura suspendării este dispusă prin hotărârea comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă/Comitetului Municipiului Bucureşti, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB”, se arată în ordinul de ministru.

Ce măști au voie elevii să poarte în sălile de clasă. Cele textile nu mai sunt interzise, dar trebuie să respecte niște ... Ce spune ministrul Educației despre noul an universitar. Cum vor putea funcționa facultățile...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x