Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:50Observator Special

După cât timp poți să conduci dacă ai băut alcool! Răspunsul așteptat de toți șoferii

Numeroși șoferi se întreabă după cât timp poți să conduci dacă ai băut alcool. Medicii și specialiștii au încercat să răspundă la această întrebare, ce poate scăpa conducătorii auto de probleme.

Când poți conduce dacă ai băut alcool

Orice șofer responsabil știe că dacă ai băut alcool atunci nu mai ai voie să te urci la volan. Totuși, mulți aleg să riște nu doar viețile lor, ci și pe cele ale celor din jur, ignorând aceastăr regulă. După cât timp poți să conduci dacă ai băut alcool?

Se pare că nu doar greutatea șoferului contează atunci când vine vorba de eliminarea alcoolului din corp, ci și de tipul de băutură consumată, durata consumului și cantitatea de odihnă.

DUPĂ CÂT TIMP POȚI SĂ CONDUCI DACĂ AI BĂUT ALCOOL

Medicii susţin că în ceea ce priveşte persoanele care consumă alcool pe stomacul gol, valoarea maximă a alcoolemiei se atinge în 20-30 de minute. Acest lucru se întâmplă deoarece metabolismul este mai rapid şi alcoolul ajunge mai repede în sânge.

După cât timp poți să conduci dacă ai băut alcool! Răspunsul așteptat de toți șoferii

Când poți conduce dacă ai consumat alcool

Pentru un șofer cu o greutate de 70 de kilograme, alcoolul din corp se va elimina astfel:

  • o bere de 500 ml se va elimina în aproximativ 2 ore;
  • un litru de vin se elimină între 7 ore şi 9 ore;
  • 100 ml de lichior se elimină în aproximativ 3 ore şi 10 minute;
  • 100 ml palincă se elimină în aproximativ 4 ore şi 10 minute;
  • 100 ml vodcă se elimină în aproximativ 3 ore;

Ce păţeşti dacă te urci băut la volan?

Conform Codului Rutier din România, o concentraţie de alcool în sânge între 0,20 – 0,50 g/l, sau 0,15 – 0,25 mg/l în aerul expirat, reprezintă contravenţie şi este sancţionată cu suspendarea permisului de conducere până la şase luni.

În cazul în care alcoolul este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, fapta şoferului constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani. Cei care scapă sunt conducătorii auto care au o concentraţie de alcool în sânge mai mică de 0,20 g/l, arată cei de la jurnalulph.ro.

Recomandari