Antena Căutare

Emmanuel Macron vine azi în România. Motivul din spatele vizitei neașteptate a președintelui Franței în țară noastră

Președintele Franței, Emmanul Macron se va întâlni cu omologul său, Klaus Iohannis. El va ateriza, în cursul zilei de marți, la baza militară a NATO de la Mihail Kogălniceanu.

colaj foto emmanuel macron și klaus iohannis Galerie
Președintele Emmanuel Macron se va întâlni miercuri cu omologul său Klaus Iohannis pentru a discuta despre situația actuală din Europa, în contextul războiului din Ucraina. | Hepta

Președintele Franței, Emmanuel Macron, vine astăzi în România. El va ateriza, în această seară, la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, din Constanța. Președintele reales în funcție vine, pentru prima dată în România, unde se va întâlni omologul său român, Klaus Iohannis, relatează News.ro.

Emmanuel Macron vine marți seară în România

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, este aşteptat marţi în România, în primul său turneu în sud-estul Europei, după invazia rusă din Ucraina. Marţi seară, acesta va merge la Constanţa, pentru a-i saluta pe cei 500 de soldaţi francezi care sunt desfăşuraţi la baza militară a NATO de la Mihail Kogălniceanu.

Liderul francez va fi întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă şi va discuta cu forţele misiunii Aigle, dislocate în cadrul procesului de întărire de către NATO a „posturii sale de descurajare şi defensivă pe flancul său estic al Europei”. Franţa a instalat recent acolo un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie.

Miercuri dimineaţă, i se va alătura la baza NATO preşedintele României, Klaus Iohannis, după care Emmanuel Macron va exprima „un mesaj foarte clar al angajamentului nostru faţă de aliaţii din NATO şi partenerii europeni", potrivit preşedinţiei franceze care insistă asupra „investiţiei foarte semnificative" pe care îl reprezintă.

Citește și: Ce au transmis liderii europeni, după victoria lui Emmanuel Macron la prezidențialele din Franța. Ce i-a spus Klaus Iohannis

Motivul pentru care președintele Franței, Emmanuel Macron, vine în România

Presa străină scrie că vizita președintelui Franței în România arată susținere pentru unul dintre cele mai expuse state în contextul răzoiului pornit de Rusia în Ucraina.

Potrivit unui comunicat emis de Administrația Prezidențială, citat de News.ro, cei doi preşedinţi vor discuta despre modalităţile de a consolida pe mai departe Parteneriatul Strategic româno-francez, reînnoit în 2018 prin semnarea, la Paris, de către Preşedinţii Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron, a Declaraţiei Politice aferente, ale cărei direcţii de dezvoltare au fost detaliate în cadrul Foii de Parcurs semnate în 2020, se menţionează în comunicatul oficial,

Aderarea României la spaţiul Schengen şi implicarea sa activă în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene va fi, totodată, abordată în cadrul discuţiilor, mai spune Adminstraţia Prezidenţială.

De asemenea, un subiect prioritar pe agenda întâlnirii va viza evoluţia situaţiei de securitate din regiune şi efectele multiple ale războiului din Ucraina, alături de susţinerea acordată Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, precum şi propunerile legate de reconstrucţia acestei ţări. În plus, cei doi şefi de stat vor discuta despre sprijinirea în continuare a Republicii Moldova, care se confruntă cu numeroase provocări generate de efectele agresiunii ruse în Ucraina.

Citește și: Cine sunt părinții lui Klaus Iohannis și ce ocupație au avut. Președintele României a fost mereu discret cu familia lui

Potrivit informațiilor, miercuri, la prânz, Emmanuel Macron va fi primit la Chişinău de preşedinta Maia Sandu, cu care a dezvoltat „o relaţie de încredere” după ce a primit-o de trei ori la Paris din februarie 2021.

Emmanul Marcon este primul preşedinte francez care vizitează această ţară de la Jacques Chirac în 1998. El își va exprima „sprijinul Franţei în cel mai direct mod posibil” pentru țara afectată în mod deosebit de invazia rusă a Ucrainei, cu care are o frontieră comună. În prezent, Franţa ajută financiar şi material Republica Moldova, care dă dovadă de o „solidaritate excepţională” în primirea refugiaţilor ucraineni

Evaluare Națională 2022 română: subiecte și barem de corectare. Cum se rezolvă subiectele primite de elevii de clasa a 8... Anunțul lui Alexandru Rafila, după apariția cazurilor de variola maimuței în România. Ce măsuri pregătește Ministrul Săn...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x