Google sărbătorește Ziua Copilului 2018 printr-un doodle special de 1 Iunie

Google sărbătorește 1 Iunie - Ziua Copilului 2018, printr-un Google Doodle special, care ne invită pe toți să redevenim copii. 

Google sărbătorește 1 Iunie - Ziua Copilului 2018, printr-un Google Doodle special, care ne invită pe toți să redevenim copii.

Ziua Copilului 2018 este prezentă pe Google cu patru figurine muzicale ce formează cuvântul ”Google”. Așadar, muzică, dans, jocuri, sunt cuvintele ce animează această sărbătoare dedicată celor mai pure dintre făpturi. Și, de ce nu, Google ne amintește astfel că toți trebuie să redevenim copii măcar pentru o zi.

Ziua Copilului pe 1 Iunie: cum a luat ființă sărbătoarea

1 Iunie, Ziua Internaţională a Copilului. Ziua internaţională a ocrotirii copilului este sărbătorită în România şi în alte aproximativ 50 de ţări, la data de 1 iunie. De asemenea, o zi dedicată copilului este celebrată la date diferite în peste 100 de state.

Sărbătorirea unei zile dedicate copilului a fost propusă în 1925, la Conferinţa mondială pentru bunăstarea copiilor de la Geneva. Decizia instituirii unei zile pentru protecţia copiilor a fost adoptată de către Federaţia Democratică Internaţională a Femeilor, în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949, desfăşurată la Moscova.

La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluţia nr. 836 pentru a proclama o Zi mondială a copilului. Pornind de la convingerea că trebuie acordată o atenţie deosebită copiilor, care reprezintă generaţia de mâine, Adunarea a recomandat, cu acest prilej, ca începând din 1956, în toate ţările să fie instituită o Zi mondială a copilului, pentru ca ea să fie marcată “ca o zi a fraternităţii şi înţelegerii între copiii de pretutindeni, a activităţilor dedicate promovării idealurilor şi obiectivelor Cartei şi bunăstării copiilor din toată lumea, pentru întărirea şi lărgirea eforturilor pe care Naţiunile Unite le fac în favoarea copiilor din întreaga lume”, potrivit www.un.org.

Rezoluţia recomanda guvernelor statelor membre să instituie o astfel de zi, la data pe care o considerau de cuviinţă, deci nu neapărat 1 iunie, dată la care este sărbătorită în România. Organizaţia Naţiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declaraţia Drepturilor Copilului în 1959 şi Convenţia asupra Drepturilor Copilului, în 1989.

La 16 noiembrie 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care este modificat Codul muncii prin declararea zilei de 1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, în 2017, pentru prima dată ziua de 1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului este nelucrătoare. Camera Deputaţilor a adoptat, în luna octombrie, legea prin care Ziua Copilului devine zi liberă nelucrătoare pentru români.

Zile libere 2018. 1 Iunie - Ziua Copilului 2018. Ce poți să faci în această zi liberă

În București, copiii vor fi în centrul atenției în weekend, la cea de‑a patra ediţie a evenimentului „La pas pe Calea Victoriei”, organizat de Primăria Capitalei. Pe segmentul pietonal încadrat între strada George Enescu şi Piaţa Victoriei, vizitatorii se vor întâlni cu animatori şi mascote celebre, păpuşi uriaşe, arlechini cu baloane de săpun, clovni cu baloane modelate, animatori pe picioroange, caricaturişti, mimi, magicieni şi un studio foto profesional.

Grupurile de copii Fabrica de Folclor, Bravissimo, trupele de dans TheMob, KidsSquad şi muzicienii stradali vor performa la diverse instrumente - chitară, vioară, saxofon, fluier, violoncel, contrabas, pian, tobe, nai, clarinet şi trompetă - pe parcursul evenimentului.

Cei mici vor putea participa la ateliere de creaţie - atelierul de puzzle, atelierul de modelaj în plastelină, atelierul de decorare planşe cu praf de marmură, picturi pe faţă, atelierul de tobe, atelierul muzical, sau jocurile stradale: „Şotron”, „Elasticul”, „X şi O”, „Şarpele”, „Geologic” (bowling modern) şi „Ţintar Scrach”.

De asemenea, de Ziua Copilului cei prezenţi vor putea urmări spectacole de teatru - „Pinguinii Melomani” - susţinut de Teatrul „Ion Creangă”, „Cenuşăreasa”, „Frumoasa din Pădurea Adormită” -, dar şi un spectacol de comedie, oferit de trupa de improvizaţie „Improvisneyland”.

Tot de Ziua Copilului, Muzeul Naţional de Istorie a României a pregătit - în intervalul orar 10:00 - 13:00, ateliere educative şi de creaţie, la care participarea este, de asemenea, gratuită. Copiii care vor alege să petreacă timpul la muzeu şi să participe la ateliere vor afla povestea renumitelor statuete din lut descoperite la Cernavodă - Gânditorul şi Femeie şezând - simboluri ale civilizaţiei preistorice Hamangia. Concepute astfel încât să stimuleze curiozitatea, creativitatea şi imaginaţia micilor vizitatori, atelierele vor avea o parte teoretică, ce va conţine informaţii istorice, şi una practică, în care se vor realiza replici din carton ale statuetelor, precum şi un puzzle de podea cu imaginea acestora.

La Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, copiii sunt invitați, în perioada 1‑3 iunie 2018, la o serie de evenimente cum sunt: premierea copiilor participanţi la concursul şi expoziţia de artă„Satul în inima copiilor de la oraş”, concertul „Primăvară tot în floare!”, susţinut de Corul „Cantus” al Liceului de Arte „Victor Giuleanu” din Râmnicu‑Vâlcea, grup coordonat de profesorul Marian Stroe, concursul cu premii „De‑a buşilea prin Muzeul Satului”.

Concursul „De‑a buşilea” va avea loc pe Pajiştea Moişeni, în apropierea intrării principale în muzeu. Înscrierile vor începe de la ora 10:00. Micuţii vor trebui să parcurgă o distanţă de cinci metri şi concursul se va desfăşura în etape, cu câte cinci bebeluşi pentru fiecare repriză.

Ziua Copilului, 1 Iunie în țară

La Buzău, Muzeul Judeţean, în parteneriat cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, a demarat Campania „Donează şi tu o jucărie!”, care îşi propune să colecteze jucării pentru copiii proveniţi din familii fără posibilităţi materiale.

Muzeul Judeţean Buzău organizează pe 1 Iunie, de asemenea, un concurs de desene pe asfalt, în curtea interioară a instituţiei, cu tema „Copilăria mea şi jocurile ei”.

Prima dată această zi a fost menționată la Geneva, la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor, în august 1925. La această întâlnire 54 de reprezentanți din țări diferite au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului.

De Ziua Copilului și până pe 3 iunie se creează o minivacanță, în care avem tot timpul să ne bucurăm de prezența copiilor dragi nouă și să-i răsfățăm.

Ultimele știri