Legea pensiilor. Află ce modificări vor suferi pensiile până în anul 2021

Legea pesiilor. Afla ce modificari vor suferi pensiile pana in anul 2021 si cum ne afecteaza noua act normativ care va intra in vigoare din anul 2021, dupa ce fi va dezbatut si votat in Camera Deputatilor, apoi promulgat de presedintie.

Legea pensiilor. Află ce modificări vor suferi pensiile până în anul 2021 și cum ne afectează noua act normativ care va intra în vigoare din anul 2021, după ce fi va dezbătut și votat în Camera Deputaților, apoi promulgat de președinție.

Noul proiect de lege, care urmează să intre în vigoare în 2021, prevede introducerea în formula de calcul a pensiilor noțiunea de punct de referință. Punct de referință, care în 2021, va avea valoare de 75 de lei(dacă pe parcurs nu va mai suferi alte modificări).

Formula de calcul a noului act normativ: ”cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință".

Legea pensiilor. Creșterea punctului de pensie până în anul 2021

Până la 1 septembrie 2019 punctul de pensie va fi de 1.265 de lei.

Până la 1 septembrie 2020 punctul de pensie va fi de 1.775 de lei .

Până la 1 septembrie 2021 punctul de pensie va fi de 1.875 de lei​.

Potrivit Avocatnet, începând din 2022, valoarea punctului de referință se va indexa, anual, cu rata inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial brut realizat.

Ajutor financiar pentru persoanele care au pensii mai mici de 2.000 de lei! Câți bani vor primi înainte de Crăciun​

Legea pensiilor. Formula de calcul

În prezent, conform legislației actuale, cuantumul pensiei este stabilit prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. La rândul lui, punctajul mediu este determinat prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, potrivit Legii nr. 263/2010.

Citește și
alec baldwin sta pe un scaun si are un microfon
Prima declarație a lui Alec Baldwin după ce a împușcat accidental doi colegi. Ce spune despre tragedia de la filmări
Prima declarație a lui Alec Baldwin după ce a împușcat accidental doi colegi. Ce spune despre tragedia de la filmări
audrey-kevin-colaj
O tânără de 19 ani s-a căsătorit cu un bărbat cu 42 de ani mai în vârstă. Cum au reacționat părinții fetei
O tânără de 19 ani s-a căsătorit cu un bărbat cu 42 de ani mai în vârstă. Cum au reacționat părinții fetei
colaj de imagini cu alec baldwin si halyna hutchins
Cine a fost Halyna Hutchins, femeia ucisă accidental de Alec Baldwin pe platourile de filmare ale producției ”Rust”
Cine a fost Halyna Hutchins, femeia ucisă accidental de Alec Baldwin pe platourile de filmare ale producției ”Rust”
Mai multe articole

Prin urmare, noua formulă de calcul va fi ușor diferită de cea folosită în prezent.

"Numărul total de puncte realizate de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic. Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv", explică proiectul de lege.

Legea pensiilor. Ce pensii vor fi recalculate

Viitoarea lege a pensiilor prevede mai multe situații de recalculare a pensiilor. Astfel, potrivit documentului:

"pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință (...), cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001 care se recalculează conform art.167 (adică șase luni mai târziu - n.red.)", scrie în proiectul viitoarei legi.

Dacă după recalculări va rezulta o pensie mai mică decât cea plătită/cuvenită, atunci se va păstra cel mai avantajos cuantum, mai scrie în document. Totuși, oricare cuantum ar fi mai avantajos, pensia recalculată nu va putea fi mai mică decât nivelul pensiei minime. Se vor produce și următoarele transformări:

- pensiile anticipate din prezent vor deveni pensii pentru limită de vârstă,

- pensiile anticipate parțiale fără diminuare vor deveni pensii pentru limită de vârstă,

- la data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate va deveni pensie pentru limită de vârstă. Transformarea se va face din oficiu, cu acordarea pensiei mai avantajoase.

Legea pensiilor. Pensie anticipată

Începând din 1 septembrie 2021, va exista numai un singur tip de pensie anticipată, în condițiile în care acum sunt două tipuri. Mai exact, dacă acum avem pensia anticipată (fără penalizare de cuantum) și pensia anticipată parțială (cu penalizare de cuantum), în viitor vom avea numai pensia anticipată (cu penalizare de cuantum).

Astfel, viitoarea pensie anticipată se va acorda cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei-standard de pensionare și va putea fi solicitată de persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare (adică vechime legală în muncă de 35 de ani) și de românii care l-au depășit cu până la opt ani.

„Cuantumul pensiei anticipate se stabilește prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare (...) și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (...)”

Sursa: www.dcbusiness.ro

Parteneri
Diferența dintre un hotel și un motel. Tot ce trebuie să știi înainte să-ți faci o rezervare
Fie că îți dorești să stai la un hotel din centrul orașului sau la un resort plin de facilități, este foarte important să alegi cea mai bună opțiune pentru a avea parte de o vacanță de neuitat. Multe persoane încă nu știu diferența reală dintre un hotel și un motel.
Catine.ro
Ultimele știri