Antena Căutare

Observator Special: Dragostea, in traditia roma: infidelitatea e platita scump, mireasa e furata pe bune si barbatul are toate drepturile

Rapiri, razbunari, batai, procese, infidelitati si mutilari! Totul in numele dragostei. Nu, nu este inceputul unui film de actiune si nici macar o telenovela. Este o realitate care bate orice forma de fictiune si, mai mult decat atat, este o realitate care se intampla chiar langa noi. Este o realitate din etnia roma. Pentru noi suna a tiranie. Ei ii spun traditie si necesitate. Desi capii comunitatii spun ca astfel de practici nu se mai petrec de ani buni, chiar supusii sunt cei care tin mortis sa le demonstreze contrariul.

In trecut, pedeapsa pentru infidelitatea FEMEII era... mutilarea

1995. Anul in care Romania facea cunostinta cu termenul de tranzitie, intr-un sat din Dolj, intr-o comunitate de romi, legea si dreptatea se imparteau ca-n Evul Mediu. Oricat de incredibile vi se par, imaginile in care o femeie este batuta cu bestialitate sunt cat se poate de reale.

Cel mai rau lucru pe care poate sa-l faca o femeie din etnie este sa nu-si respecte sotul, care are drept de viata si de moarte asupra ei.

Femeia, batuta si torturata fara mila, cere indurare. Cel care o loveste iar si iar este chiar sotul ei. L-a inselat, iar barbatul a aflat. Desi tine in mana un cutit, nu vrea sa o ucida. Pedeapsa la care vrea sa o supuna este mai crunta - mutilarea.

 “Mult inaintea noastra, acum 50, 60 de ani se pedepseau foarte rau. Li se taia nasul, i se lua din urechi, ca sa se vada, sa fie cunoscuta ca si-a inselat barbatul”, povesteste Ion Balteanu, presedintele romilor caramidari din Dolj.

“E singura pedeapsa pentru a determina femeia sa nu mai greseasca si luandu-i nasul stie ca nu mai are o alta casatorie”, spune Velcu Nazdravan, care face parte din stabor, sau divanul tiganesc. Acesta este cel care imparte dreptatea.

Practic, femeia infidela devenea o lectie pentru intreaga comunitate. Astfel de lucuri nu se mai intampla, a tinut sa ne asigure regele Florin Cioaba. In 2013 pedepsele sunt la fel de crunte, dar non-violente: “Sunt masuri administrative in sensul ca isi atrag ura comunitatii, sunt puse deoparte. Rusinea este cea mai mare pedeapsa. Ea practic este scoasa din comunitate. Cele care fac asemenea lucruri o merita pe deplin, pentru ca la noi familia si casatoria sunt lucruri care sunt respectate

Reversul medaliei nu exista. Infidelitatea barbatului este un RAU NECESAR

Suprinzator sau nu, nu exista si un revers al medaliei. Barbatii pot insela si pot parasi femeile fara sa fie pedepsiti in vreun fel. Explicatia vine din legile nescrise ale etniei, puternic inradacinate intr-o traditie profund patriarhala.

N-am ajuns la stadiul acela in care femeia sa aiba aceleasi drepturi sau sa fie la acelasi nivel cu barbatul”, spune Velcu Nazdravan.

Practic, infidelitatea barbatilor este privita de membrii etniei ca un rau necesar. Iar cazuri ca cel al fiului bulibasei din Grajduri, care a furat aurul familiei si a fugit in lume cu o romanca nu socheaza pe nimeni. Pentru ca barbatul e barbat. Chiar si atunci cand lasa-n urma o nevasta in lacrimi si cativa copii nedumeriti de faptul ca tata nu mai vine acasa.

Barbatii care fug cu femei romance sunt renegati de familie

Cazurile in care un barbat al etniei a fugit cu o "chitipoanca" nu sunt chiar atat de rare. Vrajit de frumusetea romancelor, uita de familie, uita de copii, iau tot aurul si toti banii pe care pot pune mana si fug alaturi de noua lor dragoste. Care dureaza cam cat tin banii, pentru ca de cele mai multe ori, barbatii ramasi fara bani se intorc cu coada intre picioare la familie.

 “Asta e partea proasta, pentru ca noi, tiganii, ne casatorim de tineri si cand incepem sa cunoastem adevarata lume, deja avem doi trei copii si nu mai are rost sa te indragostesti de o romanca sau de altcineva”, explica Ion Balteanu, presedintele romilor caramidari din Dolj.

De ce aleg insa sa fuga cu ele in lume? Raspunsul il gasim in acelasi cod de legi nescrise. Familiile nu vor sa accepte nici in ruptul capului nurori romance. Chiar daca asta inseamna ca trebuie sa-si renege fiul. Probabil ca, pentru a castiga respectul familiei, romanca ar trebui sa fie cea care-l fura pe barbat de-acasa.

Rapirea din Serai: daca familia nu accepta casatoria, baiatul poate sa FURE fata

Cine spune ca dragoste cu forta nu exista, cu siguranta nu a auzit de traditiile tiganesti. Daca un baiat se indragosteste pana peste cap de o fata, iar familia acesteia nu accepta mariajul, atunci baiatul poate actiona: o fura pe tanara de la casa parinteasca.

“Sunt si rapiri ca la noi asa e traditia, se fura mireasa. La noi se furau fetele pentru ca atunci cand o familie nu era de acord sa-si marite fata cu un baiat pe care nu-l agreau atunci fugeau impreuna”, povesteste regele Cioaba.

Nu sunt insa doar povesti din strabuni. Rapirile din dragoste se intampla chiar si in zilele noastre. Poate cel mai celebru caz este cel a Stralucirii, fiica Mercedesei din Craiova, care in doar un an a fost rapita, din dragoste, de doua ori. De acelasi barbat.

Refuzul fetei nu a fost acceptat. Probabil de aceea, cateva luni mai tarziu, a fost rapita din nou. Poate este sangele fierbinte care le curge-n vine, poate e pasiunea pe care-o pun atunci cand iubesc. Sau poate este doar o scuza pentru a ramane ancorati in datini mult prea depasite.

Tiganul iubeste cu foc? E mai focos? Iubirea n-are limite. Iubirea e iubire. Ca e tigan, ca e maghiar, dragostea nu are nationalitate”, e de parere , presedintele romilor caramidari din Dolj.

Observator Special: Regulile de circulatie, incalcate flagrant de pietonii romani... Un tanar din Dambovita, salvat dupa ce a cazut intr-un put de opt metri...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x