Ziua Mondială a Somnului. Câte ore pe zi este indicat să dormim pentru a nu ne îmbolnăvi

De Ziua Mondială a Somnului, celebrată la 16 martie, specialiștii amintesc cât de important este somnul dacă ne dorim o viață sănătoasă. Statisticile arată că aproape jumătate din populația României nu se odihnește suficient. Cum ne afectează acest lucru și câte ore pe zi ar trebui să dormim pentru a nu ne îmbolnăvi.

De Ziua Mondială a Somnului, celebrată la 16 martie, specialiștii amintesc cât de important este somnul dacă ne dorim o viață sănătoasă. Statisticile arată că aproape jumătate din populația României nu se odihnește suficient. Cum ne afectează acest lucru și câte ore pe zi ar trebui să dormim pentru a nu ne îmbolnăvi.

Asociația Mondială a Medicinei Somnului atrage atenția asupra impactului pe care tulburările de somn îl au atât asupra individului, cât și asupra societății.

În jur de 35% dintre oameni nu se pot odihni suficient, informează Societatea Română de Pneumologie. Acest lucru duce la tulburări psihice şi fizice, aceste persoane fiind expuse la afecţiuni diabetice, hipertensiune sau boli cronice. 46% dintre aceste persoane au raportat erori la locul de muncă.

Toate studiile în materie arată că un adult are nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte.

Somnul este mai important decât mâncarea. În lipsa alimentaţiei, corpul cedează în două săptămâni. Fără somn, organismul nu rezistă decât cel mult 10 zile.

Şi copiii sunt afectaţi, într-o proporţie mare, de probleme de somn, ceea ce poate conduce la obezitate infantilă.

“În România, 9,6% dintre copii sunt la risc pentru tulburări de respiraţie în timpul somnului, conform primului studiu efectuat în acest sens, în ţara noastră. Se descrie în prezent şi la copii tipul II de sindrom de apnee în timpul somnului, cu obezitate. Aceasta asociere, care combină fragmentarea somnului cu afectarea oxigenării, are un risc mai mare pentru rezistenţa la insulină şi posibil diabet. În acelaşi timp, obezitatea constituie un factor de risc pentru apnee de somn”, a subliniat dr. Mihaela Oros, preşedintele Asociaţiei pentru Tulburările de Somn la Copii şi Adolescenţi.

Parteneri
Sufleu de vanilie. Un delicios desert din bucătăria franțuzească
Pentru momentele de răsfăț culinar sau pentru evenimentele speciale din viața ta, îți oferim o rețetă de sufleu de vanilie, inspirată din bucătăria franțuzească. Este un desert fin și delicat, cu textură aerată și aromă plăcută de vanilie.
Catine.ro
Ultimele știri