Antena

Lacrima Maicii Domnului, floarea care produce mir. De ce s-o ai în casă și grădină

Lacrima Maicii Domnului sau Floarea de ceară este una dintre cele mai iubite flori, care poate înfrumuseța orice spațiu din casă sau grădină. Beneficiile acestei plante miraculoase sunt renumite: floarea produce mir în mod natural și are proprietăți curative. Iată cum o îngrijești pentru a te bucura de proprietățile sale ornamentale

Autor: Mirabela Năstase Publicat: Luni, 30 Septembrie 2019, 08:02 | Actualizat: Duminica, 06 Octombrie 2019, 00:00
Galerie de imagini
Lacrima Maicii Domnului sau Floarea de ceară este una dintre cele mai iubite flori, care poate înfrumuseța orice spațiu din casă sau grădină. Beneficiile acestei plante miraculoase sunt renumite: floarea produce mir în mod natural și are proprietăți curative. Iată cum o îngrijești pentru a te bucura de proprietățile sale ornamentale

Lacrima Maicii Domnului sau Floarea de ceară este una dintre cele mai iubite flori, care poate înfrumuseța orice spațiu din casă sau grădină. Beneficiile acestei plante miraculoase sunt renumite: se spune că floarea produce mir în mod natural și că are proprietăți curative. Iată cum o îngrijești pentru a te bucura de proprietățile sale ornamentale

Lacrima Maicii Domnului sau Floarea de ceară este una dintre cele mai iubite flori, care poate înfrumuseța orice spațiu din casă sau grădină. Beneficiile acestei plante miraculoase sunt renumite: se crede că floarea produce mir în mod natural și că are proprietăți curative. Iată de ce este bine să o ai în casă sau în grădină și cum o îngrijești pentru a te bucura de proprietățile sale ornamentale.

Lacrima Maicii Domnului, floarea care produce mir

Lacrima Maicii Domnului (Hoya Carnosa) sau Floarea de ceară este o plantă cu aspect unic și parfum îmbătător. Orginară din India, China și Australia, această floare face parte din familia Asclepidaceae, iar denumirea științifică este de Hoya Spp. Se găsește în peste 250 de specii și varietăți și înfrumusețează orice spațiu al casei sau al grădinii.

Denumirea de Lacrima Maicii Domnului nu este întâmplătoare. Această plantă delicată, de culoare alb-rozalie, elimină, la atingere, un lichid incolor, ca lacrima, parfumat, bun la gust. De altfel, floarea de ceară Hoya Carnosa este folosită îndeosebi la confecționarea de metanii pentru călugări și creștini.

Lacrima Maicii Domnului înflorește vara, din mai până în septembrie, și este la mare căutare mai ales la Mănăstirea “Franciscana Măria Radna”, din județul Arad, în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, pe data de 15 august. Atunci, credincioșii se strâng după slujba oficiată în cinci limbi și pornesc în pădurea din spatele mănăstirii în căutarea acestei flori care produce mir în mod natural.

Cei norocoși să o găsească la rădăcinile copacilor o culeg, o pun în apă, după care beau apa pentru a se vindeca de boli. Lacrima Maicii Domnului, văzută ca o floare făcătoare de minuni este ținută la loc de cinste pe tot anul.

Legenda care stă la baza denumirii plantei Hoya drept Lacrima Maicii Domnului o înfățișează pe Fecioara Maria vărsând lacrimi de durere la picioarele Fiului răstignit pe cruce. A mers apoi în Grădina Ghetsimani, locul unde se rugase IIsus înainte de a fi prins și răstignit. A închinat o rugă fierbinte către Dumnezeu în care îi cerea ca cei care i-au omorât fiul să fie iertați. Pentru că a vrut un semn al ascultării acestei rugăciuni, Dumnezeu a făcut să răsară mii de flori mici și albe, care s-au răsăândit în întreaga lume, precum credința.

Lăsând la o parte apectul pur spiritual acestei flori speciale, ”Lacrima Maicii Domnului” este înzestrată cu proprietăți ornamentale deosebite, fie că este așazată în ghiveci, ca plantă de apartament, fie că este plantată în grădină.

Recomandari A1

Lacrima Maicii Domnului: Îngrijire, înmulțire, Înflorire

Hoya Carnosa, această bijuterie a florilor de apartament și de grădină este o plantă cățărătoare, perenă, cu tulpini lungi și flexibile, ce permit așezarea lor pe spalieri. Frunzele sunt lucioase, cărnoase și parfumate, de culoare verde închis. Florile sunt albe, grupate în formă de stea, iar în mijloc au culoarea roz și roșu. Florile emit picături dulci, incolore.

Lacrima Maicii Domnului înflorește abia la maturitate și doar pe tulpini mai lungi de 30 de cm. În timp ce unele specii ajung la maturitate în primul an de viaţă, altele ajung chiar și după cinci sau zece ani. Însă la baza înfloririi plantei se află o îngrijire adecvată, fie că vorbim de exemplare așezate în ghiveci, ca plante de apartament, fie că sunt plantate în exterior.

Temperatura, dar și modul de udare sunt esențiale în înjrijirea și înflorirea ”florii de porțelan”. Așadar, aceasta nu necesită căldură mare, dar nici o udare excesivă. Condițiile optime de temperature sunt 15-18 grade C și apă puțină. De asemenea, este important să nu îi schimbați locul prea des.

Udarea plantei Lacrima Maicii Domnului se face în mod regulat, evitându-se excesul de umezeală, care duce la putrezirea rădăcinilor și veștejirea frunzelor. Dacă totuși vă aflați într-o astfel de situație, ca să salvați planta trebuie să o transplantați imediat într-un pămant proaspăt care să lase apa să se scurgă repede. Atenție că substratul de cultură trebuie bine drenat, alcătuit din pămant de pădure, turbă fibroasă și nisip, în părti egale. Transplantarea se face primăvara și numai dacă este necesară.

Lacrima Maicii Domnului nu necesită îngrășăminte în exces, aceastea dăunând procesului de înflorire sau compromițându-l în totalitate. Dar, odată ce bobocii sunt formați, trebuie să protejați planta de curenţii de aer, căldură excesivă şi secetă prelungită, care pot provoca îngălbenirea şi căderea acestora. De asemenea, nu aveți voie să tăiaţi tulpinile care au înflorit, măcar pedunculii florali (codiţele care au purtat florile) după trecerea florilor, aceștia fiind purtătorii noilor flori din anul următor.

Înmulțirea speciilor de Hoya se face prin butași prelevați vara sau primăvara, prin marcotaj șerpuit (îngroparea unor porțiuni din lăstarii fără flori) sau prin semințe.

Floarea de ceară: boli

Deși este o plantă rezistentă, udarea necorespunzătoare o poate deregla. Planta se redresează după o ce udarea este reglată. Dacă Floarea de ceară sau Lacrima Maicii Domnului este ținută împreună cu alte plante, este posibil să fie invadată de musculițe albe de seră, care pot fi înlăturate cu insecticid.

Hoya Carnosa - Lacrima Maicii Domnului preț și de unde o cumperi

Hoya Carnosa poate fi cumpărată de la orice magazin specializat în plante. Butașii neînrădăcinați pot fi găsiți la prețuri de 25 RON cu TVA. Prețurile acestei plante variază între 50 și 130 de lei, dar acestea pot depăși suma de 200 de lei, în funcție de mărime.

Hoya Carnosa - Lacrima Maicii Domnului. Sfat pentru înflorire

Dacă ați respectat cele menționate mai sus despre îngrijirea ei, dar tot nu a înflorit, puteți încerca încă un sfat. În perioada de repaus, adică iarna, puteți să folosiți un fertilizant cu procent mai mare de potasiu și fosfor. Aceste elemente sunt responsabile pentru înflorire.

Citește și:

Flori de mai. Cum îngrijești Mâna Maicii Domnului, planta tămăduitoare

Plante de apartament: Cum îngrijești Copacul Banilor, Crassula Ovata, planta bogăției

sursa foto: gardenloversclub.com, .flickr.com, flipkart.com

Whatsapp LinkedIn
lacrima maicii domnului lacrima maicii domnului floare hoya carnosa floarea de ceara lacrima maicii domnului mir hoya floarea de ceara boli lacrima maicii domnului beneficii și îngrijire plante de gradina plante de apartament
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 e LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
Citește și
Rețeta zilei la Super Neatza, 2 septembrie 2021. Rețetă de roșii umplute cu salată de toamnă,...
Super Neatza, 2 septembrie 2021. Salata de toamna Regina Roșie, reteta lui Vlăduț
Cum îngrijești Lacrima Maicii Domnului - floarea care produce mir - pe timp de iarnă
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii au noroc în dragoste până pe 7 mai 2024. Luna aceasta promite sentimente intense Catine.ro
Afra Saraçoğlu a fost comparată cu Alisa Sezen Sever. Cine este actrița în vârstă de 17 ani Happy Channel
„Va fi o perioadă îngrozitoare în Ucraina și pentru Occident”. Avertismentul unui general despre războiul... Libertatea.ro
În ce zile nu se spală în perioada aceasta. "Suntem în secolul 21... Mai stați să vă... Ziare.com
Cât de frumoasă este fiica lui Ionuţ Chirilă. Imagini rare cu Ana AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și... Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase HelloTaste.ro
Locul din România în care va fi construit un viaduct spectaculos. Costurile se ridică la sute de milioane de lei Antena3.ro
Bacteriile de pe Stația Spațială Internațională au suferit mutații. S-au transformat în ceva ce nu a fost... useit
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne sarcinile. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
A cumpărat cercei de 13.675 dolari setul cu doar 13 dolari. Nu s-a mulțumit cu o pereche și a comandat două. Cum... Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Pască tradițională cu multă brânză și stafide. Ceva mai gustos nu ai mâncat, cum se prepară Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
O româncă a bătut cale lungă, 2.500 km, tocmai din Elveţia, ca să trăiască miracolul Învierii la Iaşi. Ce a... Observator
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament MediCOOL
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți HelloTaste
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după ce s-a afișat întâi cu logodnica... ProSport
ANM: Cum va fi vremea de Paște. Ploi în jumătate de țară, soare în cealaltă Gandul
Ce a putut să cumpere această tânără cu 50 de lei dintr-un supermarket din Vama Veche: 'Să nu cumva să vreţi... CanCan
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face DeParinti
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un... ZUTV
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum UseIT
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Hello Taste
Ultimele știri
Lasă-mă, îmi place! Camera 609, rezumat episoadele 33 și 34, sezonul 2, din 3 mai. Tatăl Evei se întoarce în viața ei
Telefonul înregistrează tot ce vorbești, fără să știi. Metoda prin care poți dezactiva microfonul mobilului
Prețul cu care a ajuns să se vândă o bucată de porumb în Vama Veche. Nu contează că e fiert sau copt
Mireasa sezon 9, 3 mai 2024. Cum arată clasamentul publicului. Cine sunt Mama, Fata și Băiatul Săptămânii
Cum arată acum și cu ce se ocupă fosta soție a lui Răzvan Simion. Diana s-a recăsătorit
Mireasa sezon 9, 3 mai 2024. Cine intră la cursa de eliminare alături de Alexandru
Filmele lunii mai în AntenaPLAY. Vezi SuperNova, Maria, regina României și Checkmate chiar acum
Fructul care nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște! Îmbunătățește digestia și previne balonarea
Mireasa sezon 9, 3 mai 2024. Rezultatul cursei de eliminare dintre Adriana și Iuliana. Ce a votat publicul
Britney Spears, desculță și înfășurată doar într-o pătură, a ieșit pe străzi. Artista a avut nevoie de ajutorul medicilor
Mai multe