Antena

Lacrima Maicii Domnului, floarea care produce mir. De ce s-o ai în casă și grădină

Lacrima Maicii Domnului sau Floarea de ceară este una dintre cele mai iubite flori, care poate înfrumuseța orice spațiu din casă sau grădină. Beneficiile acestei plante miraculoase sunt renumite: floarea produce mir în mod natural și are proprietăți curative. Iată cum o îngrijești pentru a te bucura de proprietățile sale ornamentale

Autor: Mirabela Năstase Publicat: Luni, 30 Septembrie 2019, 08:02 | Actualizat: Duminica, 06 Octombrie 2019, 00:00
Galerie de imagini
Lacrima Maicii Domnului sau Floarea de ceară este una dintre cele mai iubite flori, care poate înfrumuseța orice spațiu din casă sau grădină. Beneficiile acestei plante miraculoase sunt renumite: floarea produce mir în mod natural și are proprietăți curative. Iată cum o îngrijești pentru a te bucura de proprietățile sale ornamentale

Lacrima Maicii Domnului sau Floarea de ceară este una dintre cele mai iubite flori, care poate înfrumuseța orice spațiu din casă sau grădină. Beneficiile acestei plante miraculoase sunt renumite: se spune că floarea produce mir în mod natural și că are proprietăți curative. Iată cum o îngrijești pentru a te bucura de proprietățile sale ornamentale

Lacrima Maicii Domnului sau Floarea de ceară este una dintre cele mai iubite flori, care poate înfrumuseța orice spațiu din casă sau grădină. Beneficiile acestei plante miraculoase sunt renumite: se crede că floarea produce mir în mod natural și că are proprietăți curative. Iată de ce este bine să o ai în casă sau în grădină și cum o îngrijești pentru a te bucura de proprietățile sale ornamentale.

Lacrima Maicii Domnului, floarea care produce mir

Lacrima Maicii Domnului (Hoya Carnosa) sau Floarea de ceară este o plantă cu aspect unic și parfum îmbătător. Orginară din India, China și Australia, această floare face parte din familia Asclepidaceae, iar denumirea științifică este de Hoya Spp. Se găsește în peste 250 de specii și varietăți și înfrumusețează orice spațiu al casei sau al grădinii.

Denumirea de Lacrima Maicii Domnului nu este întâmplătoare. Această plantă delicată, de culoare alb-rozalie, elimină, la atingere, un lichid incolor, ca lacrima, parfumat, bun la gust. De altfel, floarea de ceară Hoya Carnosa este folosită îndeosebi la confecționarea de metanii pentru călugări și creștini.

Lacrima Maicii Domnului înflorește vara, din mai până în septembrie, și este la mare căutare mai ales la Mănăstirea “Franciscana Măria Radna”, din județul Arad, în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, pe data de 15 august. Atunci, credincioșii se strâng după slujba oficiată în cinci limbi și pornesc în pădurea din spatele mănăstirii în căutarea acestei flori care produce mir în mod natural.

Cei norocoși să o găsească la rădăcinile copacilor o culeg, o pun în apă, după care beau apa pentru a se vindeca de boli. Lacrima Maicii Domnului, văzută ca o floare făcătoare de minuni este ținută la loc de cinste pe tot anul.

Legenda care stă la baza denumirii plantei Hoya drept Lacrima Maicii Domnului o înfățișează pe Fecioara Maria vărsând lacrimi de durere la picioarele Fiului răstignit pe cruce. A mers apoi în Grădina Ghetsimani, locul unde se rugase IIsus înainte de a fi prins și răstignit. A închinat o rugă fierbinte către Dumnezeu în care îi cerea ca cei care i-au omorât fiul să fie iertați. Pentru că a vrut un semn al ascultării acestei rugăciuni, Dumnezeu a făcut să răsară mii de flori mici și albe, care s-au răsăândit în întreaga lume, precum credința.

Lăsând la o parte apectul pur spiritual acestei flori speciale, ”Lacrima Maicii Domnului” este înzestrată cu proprietăți ornamentale deosebite, fie că este așazată în ghiveci, ca plantă de apartament, fie că este plantată în grădină.

Recomandari A1

Lacrima Maicii Domnului: Îngrijire, înmulțire, Înflorire

Hoya Carnosa, această bijuterie a florilor de apartament și de grădină este o plantă cățărătoare, perenă, cu tulpini lungi și flexibile, ce permit așezarea lor pe spalieri. Frunzele sunt lucioase, cărnoase și parfumate, de culoare verde închis. Florile sunt albe, grupate în formă de stea, iar în mijloc au culoarea roz și roșu. Florile emit picături dulci, incolore.

Lacrima Maicii Domnului înflorește abia la maturitate și doar pe tulpini mai lungi de 30 de cm. În timp ce unele specii ajung la maturitate în primul an de viaţă, altele ajung chiar și după cinci sau zece ani. Însă la baza înfloririi plantei se află o îngrijire adecvată, fie că vorbim de exemplare așezate în ghiveci, ca plante de apartament, fie că sunt plantate în exterior.

Temperatura, dar și modul de udare sunt esențiale în înjrijirea și înflorirea ”florii de porțelan”. Așadar, aceasta nu necesită căldură mare, dar nici o udare excesivă. Condițiile optime de temperature sunt 15-18 grade C și apă puțină. De asemenea, este important să nu îi schimbați locul prea des.

Udarea plantei Lacrima Maicii Domnului se face în mod regulat, evitându-se excesul de umezeală, care duce la putrezirea rădăcinilor și veștejirea frunzelor. Dacă totuși vă aflați într-o astfel de situație, ca să salvați planta trebuie să o transplantați imediat într-un pămant proaspăt care să lase apa să se scurgă repede. Atenție că substratul de cultură trebuie bine drenat, alcătuit din pămant de pădure, turbă fibroasă și nisip, în părti egale. Transplantarea se face primăvara și numai dacă este necesară.

Lacrima Maicii Domnului nu necesită îngrășăminte în exces, aceastea dăunând procesului de înflorire sau compromițându-l în totalitate. Dar, odată ce bobocii sunt formați, trebuie să protejați planta de curenţii de aer, căldură excesivă şi secetă prelungită, care pot provoca îngălbenirea şi căderea acestora. De asemenea, nu aveți voie să tăiaţi tulpinile care au înflorit, măcar pedunculii florali (codiţele care au purtat florile) după trecerea florilor, aceștia fiind purtătorii noilor flori din anul următor.

Înmulțirea speciilor de Hoya se face prin butași prelevați vara sau primăvara, prin marcotaj șerpuit (îngroparea unor porțiuni din lăstarii fără flori) sau prin semințe.

Floarea de ceară: boli

Deși este o plantă rezistentă, udarea necorespunzătoare o poate deregla. Planta se redresează după o ce udarea este reglată. Dacă Floarea de ceară sau Lacrima Maicii Domnului este ținută împreună cu alte plante, este posibil să fie invadată de musculițe albe de seră, care pot fi înlăturate cu insecticid.

Hoya Carnosa - Lacrima Maicii Domnului preț și de unde o cumperi

Hoya Carnosa poate fi cumpărată de la orice magazin specializat în plante. Butașii neînrădăcinați pot fi găsiți la prețuri de 25 RON cu TVA. Prețurile acestei plante variază între 50 și 130 de lei, dar acestea pot depăși suma de 200 de lei, în funcție de mărime.

Hoya Carnosa - Lacrima Maicii Domnului. Sfat pentru înflorire

Dacă ați respectat cele menționate mai sus despre îngrijirea ei, dar tot nu a înflorit, puteți încerca încă un sfat. În perioada de repaus, adică iarna, puteți să folosiți un fertilizant cu procent mai mare de potasiu și fosfor. Aceste elemente sunt responsabile pentru înflorire.

Citește și:

Flori de mai. Cum îngrijești Mâna Maicii Domnului, planta tămăduitoare

Plante de apartament: Cum îngrijești Copacul Banilor, Crassula Ovata, planta bogăției

sursa foto: gardenloversclub.com, .flickr.com, flipkart.com

Whatsapp LinkedIn
lacrima maicii domnului lacrima maicii domnului floare hoya carnosa floarea de ceara lacrima maicii domnului mir hoya floarea de ceara boli lacrima maicii domnului beneficii și îngrijire plante de gradina plante de apartament
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Strategia simplă prin care putem ține cheltuielile sub control pentru a economisi mai mult
Videoclipul zilei
Citește și
Rețeta zilei la Super Neatza, 2 septembrie 2021. Rețetă de roșii umplute cu salată de toamnă,...
Super Neatza, 2 septembrie 2021. Salata de toamna Regina Roșie, reteta lui Vlăduț
Cum îngrijești Lacrima Maicii Domnului - floarea care produce mir - pe timp de iarnă
Video recomandate
Video
Citește și
Ordinea corectă de folosire a produselor de îngrijire a tenului. Ce recomandă specialiștii în skincare Catine.ro
Ce mesaj emoționant a transmis Camila Sodi după moartea mamei sale, Ernestina Sodi. Decesul artistei i-a provocat... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Nicolae Ciucă, despre Klaus Iohannis: „Epoca lui s-a terminat” Libertatea.ro
Cine a avut de câștigat și cine a pierdut după singura dezbatere a candidaților la prezidențiale:... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Carmen Grebenișan a dezvăluit că a fost înșelată de fostul soț. Ce a mărturisit abia acum: „Un pic mai…” Elle
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000... Spynews.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post HelloTaste.ro
O familie locuiește de peste 40 de ani într-o casă din mijlocul unui sens giratoriu și spune că este în regulă Antena3.ro
2024 ar fi primul an în care Pământul trece de pragul de încălzire de 1.5 grade Celsius. Avertismentul experților useit
Horoscopul zilei de 21 noiembrie 2024. Racii pun familia pe primul lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Vin primele ninsori în București: Prognoză meteo pentru Capitală Wall-Street
Cel mai bun lucru care ți se va întâmpla în 2025 în funcție de zodia în care te-ai născut Kudika
5 rețete de post cu cartofi. Idei rapide de mâncare gustoasă, pentru zilele în care nu știi ce să mai gătești Playtech
Cine e tânăra pe care Silviu Prigoană a vrut să o înfieze. "Îmi spunea mereu că ar vrea să locuiesc cu... Redactia.ro
Strategia simplă prin care putem ține cheltuielile sub control pentru a economisi mai mult Observator
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta MediCOOL
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid HelloTaste
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal ProSport
E oficial: Vin ninsorile în București! Meteorologii ACCUWEATHER anunță data exactă când vine iarna Gandul
Fiii lui Silviu Prigoană nu pot face succesiunea. Care este motivul + acuzații grave din partea Adrianei Bahmuțeanu CanCan
Cele mai populare nume de bebeluși în 2025. Ce alegeri pot face părinții pentru copiii din generația Beta DeParinti
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air,... ZUTV
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura UseIT
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Hello Taste