Rețetă de scovergi. Preparatul care îți aduce aminte de copilărie
Rețetă de scovergi pufoase și incredibil de gustoase. Copilăria este o etapă importantă din viețile noastre de care ne amintim cu drag. Printre preparatele care ne fac să ne gândim la această perioadă frumoasă se numără și scovergile, cunoscute și ca turte în anumite zone ale României.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 29 Ianuarie 2024, 10:36 | Actualizat: Luni, 29 Ianuarie 2024, 12:30Pentru cei care nu mai știu să facă scovergi și își doresc să simtă din nou mirosul de neuitat din bucătăria bunicii sau a mamei, există o rețetă simplă prin care pot prepara cele mai savuroase și pufoase turte.
Acest „desert” este renumit în zonele de la sat, unde localnicii îl găteau adesea pentru cei mai mici membrii ai familiei. Scovergile au fost întotdeauna adorate de toți cei care au fost crescuți cu acestea.
Încă din bătrâni, turtele se realizau din aluatul dospit al pâinii. Acesta era împărțit în biluțe mici care mai apoi se întindeau cu mâna sau cu făcălețul, până când se obținea o formă de lipie. De altfel, ele se prăjeau în ulei sau untură.
Rețetă de scovergi răsucite
În rândurile de mai jos se găsește o rețetă de scovergi gustoase. Preparatul este bun și pentru persoanele care țin post, personalizându-l în funcție de preferințele și nevoile lor. De-a lungul timpului, turtele au fost făcute în diferite combinații: dulci, cu brânză, cașcaval, iaurt și smântână, dulceață etc.
Pe aceeași temăIată cea mai simplă rețetă de scovergi pe care o poți realiza în timp util.
Ingrediente rețetă de scovergi
Pentru rețeta de scovergi răsucite este nevoie de următoarele ingrediente:
• 600 g de făină,
• 30 g de drojdie uscată,
• o linguriţă de zahăr,
• 100 ml de apă călduţă,
• esenţă de vanilie,
• sare după gust,
• ulei pentru prăjit,
• 50 g de zahăr pudră.
Mod de preparare al scovergilor răsucite
Pentru început se amestecă făina, drojdia, sarea, esența de vanilie cu apa călduță pentru a obține o cocă adecvată. Este necesar ca aluatul să fie lăsat la dospit în jur de 20 - 35 de minute.
Mai apoi, aluatul trebuie să fie întins sub forma de lipie care să aibă un centimetru. Se taie bucăți în romb, ca după să se cresteze pe mijloc, iar una din părți să se treacă prin interior.
Pe aceeași temăUltimul pas în realizarea unor scovergi răsucite savuroase se rezumă la a pune turtele în uleiul întins. Când sunt gata trebuie scoate și scurse de ulei, iar mai apoi le putem da prin zahăr vanilat sau le punem dulceață deasupra, conform libertatea.ro.
Secretele unor scovergi perfecte și gustoase
Este important să se țină cont de unele detalii atunci când se fac scovergi. Cel mai esențial lucru pe care trebuie să-l realizeze gospodinele este să lase aluatul la dospit, acoperit, într-un loc cald. Acesta trebuie să își dubleze volumul.
De altfel, uleiul sau untura în care se prăjesc turtele trebuie să fie foarte bine încins înainte de a pune aluatul. Este recomandat să se țină cont și de cantitatea uleiului din tigaie ca scovergile să se prăjească suficient.
Un truc la care foarte multe gospodine apelează în cazul rețetei de scovergi este faptul că folosesc un șervețel pe care pun turtele pentru a le scăpa de uleiul în exces.