Sarmale cu dulceață și sirop de arțar. Delicatese sau nu? În ce țară din Europa acest preparat este la mare căutare
O țară europeană este mare amatoare de sarmale. Le-a dedicat chiar și o zi specială. Cum sunt servite.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 11 Iunie 2024, 13:54 | Actualizat: Marti, 11 Iunie 2024, 13:55Sarmalele au intrat în bucătăria românească pe filieră otomană. De atunci sunt un preparat tradițional apreciat de toată lumea. Însă românii nu sunt singurii care se bucură de acest fel de mâncare.
Pe aceeași temăSarmale cu dulceață și sirop de arțar. Delicatese sau nu? În ce țară din Europa acest preparat este la mare căutare
Dacă în România avem două feluri de sarmale, în foi de viță și în foi de varză, și sunt servite de obicei cu mămăligă, smântână și ardei iubite, într-o altă țară din Europa, sarmalele sunt servite cu piure și dulceață de fructe de pădure.
Pe aceeași temăConform unei surse, în Suedia, oamenii mănâncă sarmale într-un mod mai puțin obișnuit. Povestea este mai veche, datând din 1709, când Charles al XII-lea al Suediei a fost învins de ruși și a cerut azil Imperiului Otoman.
Pe aceeași temăMai bine de cinci ani, acesta a stat pe teritoriul actual al Republicii Moldova, de unde s-a întors în 1715 în Suedia, alături de aliații turci, care au rămas acolo până în 1732.
Atunci a fost momentul în care Suedia s-a îndrăgostit iremediabil de sarmale. Potrivit sursei menționate, cea mai veche rețetă scrisă datează din 1756 și apare în cartea scrisă de Cajsa Warg.
Pe aceeași temăPotrivit acestei rețele, sarmalele sunt în foi de viță și conțin carne de miel, orez și suc de lămâie. Autoarea menționează faptul că cei care nu-și permit foi de viță, care se găsește cu greu în Nord), pot folosi varză.
„Termenul suedez pentru sarmale este Kåldolmar și este singurul nume european care provine din turcescul dolma, toate celelalte pornesc etimologic din sarma sau au alte denumiri.
În prezent, multe dintre variantele sarmalelor suedeze sunt consumate precum chifteluțele cu sos, cartofi fierți sau piure și dulceață de fructe de pădure (finlandezii le pun sirop de arțar!)”, se precizează, conform sursei menționate anterior.
Pe aceeași temăSuedia a desemnat o zi în care se sărbătorește Ziua Națională a Sarmalelor. Aceasta este pe 30 noiembrie și coincide cu ziua în care Charles al XII-lea a fost ucis în timpul unei campanii militre în Norvegia.
Pe aceeași temăÎncepând cu anul 2013, Ziua Națională a Sarmalelor se ține la Muzeul Național de Istorie a Suediei, din Stockholm.