Condiții noi de călătorie, începând cu 1 septembrie 2024. La ce să fie atenți românii din toamnă
De la 1 septembrie 2024, intră în vigoare o serie de noi condiții de călătorie cu avionul. Românii trebuie să le cunoască înainte de a pleca la drum.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 05 August 2024, 14:38 | Actualizat: Luni, 05 August 2024, 14:38Începând cu 1 septembrie 2024, pasagerii care călătoresc pe aeroporturile din statele membre ale Uniunii Europene trebuie să respecte noi condiții.
Pe aceeași temăCondiții noi de călătorie, începând cu 1 septembrie 2024. La ce să fie atenți românii din toamnă
Au fost introduse restricții noi ca măsură preventivă în principal pentru a îmbunătăți configurarea noilor scanere CT, care au intrat deja în funcțiune pe marile aeroporturi europene, conform unei surse.
Pe 29 iulie 2024, Comisia Europeană a adoptat o reglementare conform căreia toate lichidele din bagajul de mână trebuie să fie transportate în recipente de maximum 100 de mililitri. Această măsură se aplică exclusiv aeroporturilor care utilizează scanerele EDSCB C3.
Pe aceeași temăRestricțiile respective nu au un termen determinat. Măsurile respective nu au fost luate pentru a preveni un risc aviatic, ci pentru îmbunătățirea software-ului scanerelor.
De asemenea, se va reveni asupra lor în momentul în care se ajunge la un acord privind standardele internaționale de măsurare și regulile de siguranță aeriană.
Pe aceeași temăPasagerii nu pot trece de sistemul de control cu sticle pline de apă sau altă băutură. Însă aceștia pot goli conținutul și pot lua sticla goală pentru a o umple ulterior, după ce trec de controlul de securitate.
Pe aceeași temăConform noilor reguli, pasagerii nu vor avea voie să transporte lichide, geluri sau aerosoli în recipiente mai mari de 100 mililitri în bagajul de mână. Există totuși și excepții de la această regulă, în privința alimentelor pentru bebeluși și medicamentele necesare pe durata călătoriei.
Spre deosebire de reglementările anterioare, acum nu mai există o limită în ceea ce privește numărul de recipente de până la 100 de mililitri pe care orice pasager le poate transporta în bagajul de mână.
De asemenea, acestea nu mai necesită să fie depozitate într-un sac din plastic sigilat, ci pot fi depozitate oriunde în bagajul respectiv.
Totodată, nu mai este necesară scoaterea recipientelor pentru lichide sau a dispozitivelor electronice din bagaj în timpul controlului de securitate.
Pe aceeași temăAceste schimbări nu afectează însă aeroporturile care încă folosesc echipamente de securitate mai vechi. În privința acestor aeroporturi regulile rămân neschimbate: toate lichidele trebuie să fie ambalate în recipiente de maximum 100 mililitri, iar pasagerii pot transporta în total 1 litru de lichide, ambalate într-un sac din plastic resigilabil.