Antena

Avertisment pentru români. Riscă amenzi uriașe dacă hrănesc urșii. Ce a anunțat Mircea Fechet, ministrul Mediului

Urșii au devenit o prezență constantă în zonele montane din România, iar oamenii par să uite că sunt animale sălbatice și se pun singuri în pericol. Autoritățile iau măsuri.

Publicat: Luni, 08 Iulie 2024, 16:37 | Actualizat: Sambata, 21 Septembrie 2024, 11:12
Galerie de imagini
Ministrul Mediului a făcut anunțul recent
Shutterstock

Odată cu vara au revenit și filmulețele românilor în vacanță care se apropie de urșii pe care îi văd în traseul lor.

Deși la știri au apărut tot mai multe cazul în care urșii au atacat oameni chiar și în propriile grădini, turiștii nu se dezmint și insistă să hrănească animalele întâlnite pe drum.

Pe aceeași temă

Ce a anunțat Mircea Fechet, ministrul Mediului, în privința celor care hrănesc urșii

Din această cauză, autoritățile române au luat o decizie în privința comportamentului turiștilor, mai ales de pe Transfăgărășan, unde se întâlnesc cei mai mulți urși.

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a anunțat că cei care hrănesc urșii riscă amenzi usturătoare, conform unei surse.

Pe aceeași temă

Astfel că, persoanele surprinse că hrănesc urșii vor fi buni de plată. Aceștia riscă o amendă de 5.000 de lei. Respectiva măsura a fost luată pentru a descuraja această practică periculoasă și, de altfel, ilegală.

„Nu ajută nici țara noastră, nu ajută nici turiștii, pentru că am văzut nu de mult un caz, în care o doamnă aproape era să fie omorâtă de un urs pe Transfăgărășan. (...)

Pe aceeași temă

Din acest motiv, schimbăm legea și dăm dreptul jandarmeriei, care e acolo tot timpul, să amendeze turiștii care hrănesc urșii, pentru că un urs hrănit este un urs condamnat la moarte.

Un urs care primește o felie de pizza, aruncată prin geamul unei mașini, nu va mai merge niciodată în pădure să caute fragi sau mure pentru a se hrăni, pentru că e mai ușor să stai să cerșești la marginea drumului”, a declarat ministrul Mediului, conform sursei menționate anterior.

Recomandari A1
Pe aceeași temă

Transfăgărășanul atrage anual un număr mare de turiști atât din țară, cât și din străinătate. Este un traseu celebru, numit „Cel mai spectaculos drum din lume”. Peisajul este superb și, de-a lungul timpului, a devenit cămin pentru o faună extrem de diversă.

„Am discutat deja cu cei de la CNAIR să instalăm niște panouri prin care să avertizăm turiștii că hrănirea urșilor este ilegală, că hrănirea urșilor dăunează profund acestei specii și că nu ajută pe nimeni.

Pe aceeași temă

Vom instala niște puncte de monitorizare video prin care să putem să-i sancționăm pe cei care încalcă legea”, a completat Mircea Fechet.

Traseul pe Transfăgărășan este unul greoi, iar vara se formează o coadă interminabilă. Traficul este îngreunat și de șoferii care opresc la fiecare cotitură să se fotografieze cu urșii și să le dea de mâncare.

Pe aceeași temă

Acest comportament îi pune în pericol atât pe ei, deoarece se expun în fața unui prădător periculos, dar și pe urși, care își pierd abilitățile de vânători, devenind dependenți de hrana dată de turișt.

Măsurile precizate de ministrul Mediului sunt esențiale în păstrarea unei ordini naturale și pentru protejarea animalelor sălbatice, dar și a oamenilor.

Jandarmeria va putea identifica și amenda persoanele care încalcă legea, bazându-se pe înregistrările video surprinse pe traseu.

Whatsapp LinkedIn
transfăgărășan traseu montan urși amenzi oameni care hrănesc urși jandarmerie mircea fechet
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Turneul de tenis de masă | WTT China Smash 2024 se desfășoară LIVE în AntenaPLAY. Până pe 6 octombrie, fii alături de sportivii români!
Stirile zilei Cum arată mașina minusculă din care se iese prin parbriz. Are doar 20 de cai putere și a fost prezentată la SAB
Videoclipul zilei
Citește și
„Safari cu urși lângă Cetatea Poenari” Cât costă experiența promovată de agențiile de turism....
Frații Tate sfidează din nou legile din România. Cum s-au filmat cu un urs pe Transfăgărășan....
Valea Oltului se închide. Ce rute ocolitoare pot alege șoferii
Doi tineri spanioli uluiți de Transfăgărășan. De ce spun că excursia le-a schimbat viața
Video recomandate
Video
Citește și