Stresul reprezintă una dintre cele mai mari probleme ale secolului. Cum te poți îmbolnăvi și ce metode de combatere sunt eficiente
Stresul poate avea consecințe grave atât la nivel fizic, cât și la nivel psihic. Iată care sunt cele mai des întâlnite probleme care apar pe fondul stresului.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 31 Ianuarie 2024, 13:01 | Actualizat: Miercuri, 31 Ianuarie 2024, 14:20Stresul poate fi asociat cu starea de copleșire atunci când un om simte că are prea multe lucruri de făcut și că nu le poate finaliza pe toate la timp. Oamenii pot avea des senzația că timpul este limitat și că nu fac bine ceea ce fac în majoritatea cazurilor, și tocmai de aceea, devin stresați.
Cu toate acestea, starea de stres poate apărea în diferite contexte și poate avea consecințe grave. Deoarece nu toată lumea reacționează la fel, sursele stresului pot fi reprezentate de mii de motive, în funcție de toleranța pe care o are fiecare în parte.
Pe aceeași temăConsecințele stresului pot fi devastatoare pentru mulți dintre noi pentru că, de cele mai multe ori, stresul este factorul care amplifică și agravează bolile deja existente în organism.
Iată cum este posibil ca stresul să conducă la probleme de sănătate foarte serioase.
Ce efecte are stresul asupra organismului
Confrom informațiilor oferite de specialiști, consecințele stresului se observă asupa întregului organism pentru că acesta are puterea de a afecta fiecare organ al omului. Efectele negative apar atât la nivel fizic, cât și la nivel psihic.
Există multe boli care se pot agrava rapid din cauza stresului, și care, pot conduce la probleme grave de sănătate, dar există și probleme care pot apărea din cauza acestui factor.
Printre cele mai des întâlnite problemele care sunt corelate cu stresul la nivel fizic se enumeră problemele de piele, precum: dermatita, acneea și psoriazisul; probleme la majoritatea organelor.
Dermatita se remarcă prin mâncărime, erupții sau umflături, piele uscată și crăpată, piele îngroșată sau sensibilă, cruste. Există mai multe tipuri de dermatitiă și mai multe motive din cauza cărora poate apărea, însă, indiferent de categoria în care se încadrează, această problemă de piele se poate agrava extrem de mult din cauza stresului.
Acneea la fel ca dermatita poate apărea din diverse motive, indiferent că ține de factorul genetic, de factorii endocrini, sau de factorii exogeni și iatrogeni. În egală măsură, stresul este cel care o poate agrava sau chiar provoxa din cauza compoziției lipidice a sebumului.
Și psoriazisul poate apărea pe fondul stresului, dar mai ales se poate agrava extrem de rău atunci când există deja în organism. Această problemă de piele se remarcă prin leziuni la nivelul pielii care creează un disconfort inimaginabil pentru cei care suferă de această boală.
Stresul poate să afecteze plămânii, înrăutățind simptomele de astm sau alte boli pulmonare, dar și organele reproductive, cauzând chiar și infertilitate.
Mușchii, de asemenea pot fi afectați, făcându-și apariția dureri insuportabile de gât, lombare sau de umeri.
Un alt organ care este foarte des afectat de stres este stomacul, având efecte asupra bolilor gastroesofagiene și având posibilitatea de a provoca noi complicații.
Inima este din nou o țintă a stresului, deoarece acesta poate crește tensiunea arterială și la apariția unui ritm cardiac anormal. Stresul poate provoca de cele mai multe ori la angine pectorale, care sunt extrem de periculoase.
Sistemul imunitar are de suferit, de asemenea, din cauza stresului, riscul de îmbolnăvire fiind mult mai mare decât este în cazul persoanelor care tolerează stresul mult mai bine.
Pe aceeași temăLa nivel psihic, stresul poate conduce consecințe semnificative precum:
- depresie
- anxietate
- indispoziție
- nervozitate
- oboseală
- deficit de concentrare
- blocaje mentale
- hipersensibilitate
- lipsa randamentului
- nevoia de izolare
- tulburări emoționale
- comportament impulsiv
Metode de combatere eficiente împotriva stresului
Specialiștii recomandă câteva metode prin care oamenii pot gestiona stările de stres mai bine și care pot diminua stările provocate de către acesta. Iată câteva metode eficiente în acest sens:
- Identificarea factorilor de stres. Este bine ca fiecare dintre noi să analizăm în fiecare zi care sunt motivele pentru care ne stresăm și să încercăm să găsim soluții anticipate la ceea ce ne provoacă zilnic stări de neliniște.
- Adaptabilitatea. Pentru că stresul nu va dispărea pur și simplu, este bine ca oamenii să își seteze un mod de gândire prin care să își impună anumite limite pe care le pot tolera mai bine decât o fac până acum. Este bine, de asemenea, ca focusul să se mute pe rezultatele obținute, nu doar pe lucrurile care sunt imposibil de realizat.
- Practicarea unor meditații, respirații abdominale, exerciții fizice sau activități personalizate de relaxare fizice și psihice.
- Gestionarea timpului. Planificarea activităților de zi cu zi într-o agendă bazându-te pe un program bine stabilit, poate ajuta cu mult reducerea nivelului de stres.
- Apelarea la specialiști. Fie că este vorba de ședințe de psihoterapie sau suplimente alimentare, întotdeauna un specialist va decide care este cea mai bună variantă atunci când tu simți că nu mai poți face față.