De ce nu este recomandat să bei cafea înainte de a merge la cumpărături. Oamenii de știință au explicat motivul
Potrivit oamenilor de știință, obiceiul de a bea cafea înainte de a merge la cumpărături poate fi dăunător pentru portofelul nostru. Află din rândurile de mai jos despre ce este vorba.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 23 Ianuarie 2023, 17:06 | Actualizat: Luni, 23 Ianuarie 2023, 17:50Deși majoritatea dintre noi facem asta și considerăm a fi un obicei banal, se pare că oamenii de știință au o părere negativă despre mersul la cumpărături după ce am băut cafea. Potrivit acestora, există un risc pe care puțini l-am fi pus pe seama acestui obicei.
Pe aceeași temăCare e legătura dintre cafea și mersul la cumpărături
Cafeaua și cardurile bancare au o legătură despre care puțini știm, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Florida de Sud, citați de Evenimentul Zilei. Oamenii de știință au explicat că cei care beau cafea înainte de a merge la o sesiune de cumpărături ajung să cheltuiască cu 50% mai mulți bani și să cumpere cu 30% mai multe articole comparativ cu cei care nu consumă această băutură înainte, potrivit sursei citate mai sus:
„Cofeina, ca un stimulent puternic, eliberează dopamină în creier, care excită mintea și corpul. Acest lucru duce la o stare de energie mai mare, care, la rândul său, îmbunătățește impulsivitatea și scade autocontrolul.”, a afirmat autorul principal al studiului, Dipayan Biswas, profesor de marketing, într-un comunicat universitar.
„Ca urmare, consumul de cofeină duce la impulsivitate la cumpărături în ceea ce privește numărul mai mare de articole achiziționate și cheltuielile mai mari.”, a mai precizat acesta.
Pe aceeași temăCum s-a derulat experimentul oamenilor de știință. Ce au descoperit
Se pare că cercetătorii au instalat un espressor la intrările principale ale unui lanț de magazine de bunuri pentru casă din Franța, precum și într-un magazin universal din Spania, potrivit sursei citate. Iar, pentru a studia rezultatele, cercetătorii au oferit oamenilor câte o ceașcă goală gratuită pe care aceștia din urmă au fost tentați să o umple cu cafea.
Aproximativ jumătate dintre oameni au cumpărat o cafea de la tonomat, care conținea aproximativ 100 mg de cofeină, în timp ce cealaltă jumătate a ales fie o cafea decofeinizată, fie apă.
La final, cercetătorii au notat că oamenii care au băut cafea au cheltuit mai mult și au cumpărat lucruri fără să aibă nevoie de ele cu adevărat, precum articole neesențiale (lumânări, parfumuri, etc.).
Studiul nu s-a oprit aici, întrucât oamenii de știință au vrut să vadă care sunt efectele consumului de cafea asupra cumpărăturilor online. Se pare că și de această dată rezultatele au fost la fel, pentru că cei care obișnuiesc să bea cafea înainte sau în timp ce fac cumpărături online, au manifestat tendințe „impulsive” și au cumpărat mai mult decât au avut nevoie:
„În timp ce cantitățile moderate de cofeină pot avea beneficii pozitive pentru sănătate, pot exista consecințe neintenționate ale consumului de cofeină în timpul cumpărăturilor. Adică, consumatorii care încearcă să controleze cheltuielile impulsive ar trebui să evite să consume băuturi cu cofeină înainte de a face cumpărături.”, a încheiat prof. Dipayan Biswas, potrivit Study Finds, citat de sursa menționată mai sus.