Reacția lui Dorian Popa, după arestarea lui Călin Donca. De ce se teme artistul: „Posibil părtaș la o escrocherie”
Dorian Popa a reacționat într-un mod neașteptat după ce a aflat că omul de afaceri Călin Donca a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 21 Septembrie 2023, 13:38 | Actualizat: Joi, 21 Septembrie 2023, 14:29Inițial, afaceristul a fost reținut pentru 24 de ore de către polițiști, dar magistrații i-au prelungit mandatul de arestare la 30 de zile. Bărbatul este acuzat că ar face parte dintr-un grup infracţional organizat, fiind cercetat pentru evaziune fiscală, înșelăciuni și delapidare.
Pe aceeași temăReacția lui Dorian Popa, după arestarea lui Călin Donca. Artistul se teme că nu-și va mai recupera investițiile
Călin Donca a devenit cunoscut în mediul de afaceri, dar și virtual pentru sfaturile de business pe care le oferea oamenilor, mai ales în domeniul criptomonedelor. Mai mult, ar fi creat propria monedă virtuală, unde cei interesați puteau să investească, cu promisiunea falsă că își vor crește sumele de bani.
Printre vedetele păcălite de afacerist, se numără și Dorian Popa, care se teme de investițiile făcute, mai ales că nimeni din anturajul afaceristului nu-i mai răspunde la telefon.
„Sunt şocat, sunt consternat şi, în acelaşi timp, debusolat pentru că nu ştiu ce se întâmplă, nu ştiu ce urmează cu investiţiile noastre. Este posibil să fi fost părtaş la o escrocherie! Din păcate, din partea lui Călin Donca nu dăm de nimeni, nu răspunde nimeni la telefon, este un fel de ceaţă totală”, a declarat Dorian Popa, notează EVZ.ro.
Pe aceeași temăConform News.ro, patru persoane, între care şi omul de afaceri Călin Donca, au fost reţinute de procurorii DIICOT Braşov, într-un dosar care vizează o grupare specializată în evaziune fiscală, delapidare, înşelăciune şi manipularea pieţei de capital.
Membrii grupării ar fi înregistrat în contabilitatea unor firme documente fictive şi ar fi creat propria monedă virtuală, inducând în eroare numeroase persoane prin diseminarea de informaţii nereale potrivit cărora investiţia în această monedă virtuală poate genera câştiguri de o sută de ori mai mari.
Cu o parte din banii obţinuţi, liderul grupării ar fi achiziţionat bunuri de lux. Trei dintre persoanele reţinute, inclusiv, Donca, au fost arestate preventiv pentru 30 de zile.
”În cauză s-a reţinut că, începând cu anul 2021, inculpaţii au constituit, în municipiul Braşov, un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor venituri financiare consistente prin săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, constând în aceea că au înregistrat în evidenţele contabile ale unor societăţi comerciale pe care le deţineau sau controlau, documente care atestă operaţiuni fictive cu consecinţa micşorării bazei de calcul a impozitului pe profit şi măririi cuantumului taxei pe valoare adăugată deductibilă, sustrăgându-se astfel de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului consolidat al statului cu consecinţa producerii unui prejudiciu de 4.346.286 de lei”, a arătat DIICOT.
Potrivit sursei citate, tot prin utilizarea unor documente false, liderul şi-a însuşit din patrimoniul unei societăţi comerciale suma de 8.337.746 de lei, pe care a folosit-o în interesul său şi al celorlalţi membri ai grupării infracţionale. Cea mai mare parte a sumei a transferat-o în conturile unei societăţi înregistrată în Emiratele Arabe Unite - Dubai aparţinând membrilor grupului sau controlată de aceştia, iar cu restul banilor a achiziţionat bunuri de lux, în valoare de 340.000 USD.
”Din cercetările efectuate a mai rezultat că membrii grupului infracţional au iniţiat un proiect în domeniul monedelor virtuale, creând propria monedă virtuală şi au efectuat operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, prin diseminarea în spaţiul public a unor informaţii nereale potrivit cărora suma investiţia în această monedă virtuală poate genera câştiguri de 100 de ori mai mari, inducând în eroare un număr nedeterminat de persoane de la care au obţinut aproximativ 700.000 USD”, susţin anchetatorii.
Luni, procurorii DIICOT Braşov, împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, au pus în aplicare 17 mandate de percheziţie domiciliară, în judeţele Braşov, Dolj şi Buzău, fiind identificate şi ridicate mai multe mijloace de probă. De asemenea, au fost indisponibilizate trei autoturisme de lux.
Marţi, a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Braşov, cu propunerea de arestare preventivă a trei dintre inculpaţi, pentru o perioadă de 30 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.
La activităţi au participat poliţişti din cadrul brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Craiova şi Ploieşti, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău, precum şi luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale Braşov.