Antena Căutare

Cât de des ar trebui să-ți speli prosoapele. Ce spun experții te-ar putea surprinde

Este esențial pentru igiena personală să ai prosoape curate. Astfel vei minimiza răspândirea bacteriilor și a microbilor. Te-ar putea surprinde riscurile la care te supui atunci când nu le speli când trebuie.

Galerie
Prosoapele ar trebui spălate mai des decât crezi pentru propria sănătate | ProfiMedia

Puțini sunt cei care știu cât de des trebuie să speli prosoapele, astfel încât să nu dăuneze sănătății. Deși ai putea crede că prosopul de față este curat, acesta strânge numeroase bacterii din cauza mediului umed în care este ținut regulat, potrivit unei surse.

Citește și: Inna s-a pozat fără sutien în vacanța din Thailanda. Artista a purtat doar un slip minuscul și un prosop pe cap

Cât de des ar trebui să-ți speli prosoapele. Ce spun experții te-ar putea surprinde

„Există diferite tipuri de bacterii care pot fi găsite pe prosoape și covorașe de baie, deoarece aceste articole sunt utilizate frecvent și expuse la umiditate și contact cu pielea umană”, susține Polya Petrova, specialistă în curățenie de la Fantastic Services.

Articolul continuă după reclamă

Câteva dintre cele mai comune bacterii care se regăsesc pe prosoapele utilizate sunt:

Stafilococ

Această bacterie se găsește în mod obișnuit pe pielea umană și poate prospera în medii umede. De asemenea, poate provoca infecții ale pielii, inclusiv chisturi mici, foliculită, răni roșiatice, celulită și infecții mai severe, invazive ale țesuturilor moi.

Citește și: Ciprian Marica, dezvăluiri fără perdea despre episodul „prosopul”. De ce a refuzat să cumpere filmarea cu „flagrantul” de la hotel

E. coli

În timp ce multe tipuri de E. coli sunt inofensive, unele pot provoca probleme digestive. Contaminarea se poate întâmpla prin contactul cu materiile fecale, mai ales dacă prosoapele sunt utilizate în jurul spațiului toaletelor. Cele mai periculoase tipuri de bacterii pot provoca gastroenterită, infecții ale tractului urinar, meningită neonatală, colită hemoragică și boala Crohn.

Salmonella

Similar cu E. coli, Salmonella poate fi găsită pe prosoape dacă intră în contact cu suprafețele contaminate, ducând la îmbolnăvire.

Enterococcus

Aceste bacterii se găsesc adesea în intestine și pot fi descoperite pe prosoape dacă intră în contact cu materii fecale.

Citește și: Cum faci prosoapele să fie moi și pufoase. Truc simplu, rapid și ieftin, ce dă rezultate imediate

Klebsiella pneumoniae

Această bacterie poate provoca infecții ale tractului respirator și urinar și poate fi găsită în medii umede, cum ar fi baia.

„Răspândirea acestor bacterii depinde de mai mulți factori, cum ar fi nivelul de umiditate din baie, temperatura și alte tipuri de bacterii prezente.

Aceste bacterii se pot multiplica la rândul lor foarte rapid în condițiile ideale, dublându-și numărul la fiecare 20 de minute, dar spălarea regulată a prosoapelor și uscarea adecvată vă pot ajuta să le controlați creșterea”, adaugă Polya Petrova.

Citește și: Ce este mişcarea "no-wash" și ce reprezintă ea. La cât timp își schimbă lenjeria intimă persoanele care au adoptat stilul acesta

Rhiannon Johns, designer de interior și șef de brand la Piglet in Bed a dezvăluit că ar trebui să curățate prosoapele mult mai mult decât ți-ai putea iamgina.

„Acum știm ce bacterii se ascund în prosoapele noastre, este clar că ar trebui să le spălăm mult mai regulat. Pe măsură ce înaintăm în an și așteptăm lunile de vară, acest lucru devine și mai important, deoarece temperaturile încep să crească, creând mediul ideal de reproducere pentru bacterii. Pentru a preveni creșterea acestor bacterii și potențialele boli, ar trebui să ne spălăm prosoapele la fiecare două sau trei utilizări”, precizează Rhiannon Johns.

Citește și: De ce hainele sunt aspre după ce le cureți la mașina de spălat. Greșelile care afectează materialul hainelor și lenjeriilor

Aceasta are câteva sfaturi când vine vorba de spălarea prosoapelor:

Evită înălbitorul și balsamul de rufe

„Evită utilizarea substanțelor chimice dure, cum ar fi înălbitorul cu clor, deoarece ar putea afecta calitatea și culoarea prosoapelor. Adăugarea balsamului de rufe acoperă fibrele cu reziduuri, ceea ce poate împiedica absorbția apei. În schimb, utilizează bile de uscare din lână pentru a ajuta fibrele pufoase și pentru a accelera timpul de uscare”, recomandă ea.

Păstrează hainele și prosoapele separate atunci când te speli

„Spălarea prosoapelor cu haine poate transfera o mulțime de bacterii între fiecare articol din ciclul de spălare. Spălarea lor separată le permite să se usuce mai ușor, deoarece prosoapele umede se usucă de obicei mai lent decât hainele.

Asigură-te că scoți orice exces de apă din prosoape înainte de a le pune în uscător, deoarece acest lucru va ajuta să le mențină pufoase și absorbante. Evită să lași prosoapele umede să stea în mașina de spălat pentru o lungă perioadă de timp, deoarece acest lucru poate duce la un miros neplăcut de mucegai”, recomandă Rhiannon.

Citește și: Cât de frecvent ar trebui, de fapt, să spălăm așternuturile din dormitor

Usucă prosoapele la căldură mică sau în aer liber

„Prosoapele vor avea o viață mai lungă dacă le usuci la căldură mică, deoarece căldura ridicată va deteriora fibrele de bumbac. Usucă-le la o căldură de 40 de grade, care te va ajuta să obții textura dorită, eliminând bacteriile în acest proces.

În lunile de vară, profită de razele soarelui pentru a lăsa prosoapele să se usuce în aer liber. Acesta este uscătorul natural suprem care ajută la menținerea integrității țesăturii și care îți menține prosoapele moi și proaspete”, mai adaugă ea.

Citește și: Pare o creatură misterioasă, dar după spălare și cosmetizare iese la suprafață adevarata rasă. Ce este acest animal, de fapt

Depozitează prosoapele curate într-un dulap în afara băii

„Se poate strânge destul de mult abur în baie atunci când cineva se spală, ceea ce înseamnă că orice prosoape depozitate în baie sunt susceptibile de a absorbi această umiditate.

Păstrarea lor într-un mediu umed în mod regulat le va menține umede și, la rândul lor, vor adăposti și vor hrăni creșterea bacteriilor nedorite, chiar înainte de a le folosi.

Prin depozitarea prosoapelor curate în afara băii, într-o zonă uscată, cum ar fi un dulap de lenjerie sau un dulap aerisit, prosoapele vor rămâne curate, uscate și fără bacterii dăunătoare”, mai spune expertul.

(P) Utilizarea eficientă a brichetelor de rumeguș de la Tomibena pentru încălzirea locuinței... Ce se pune la rădăcina căpșunilor pentru a se coace mai repede! Secretul gospodarilor este simplu și se aplică de 3 ori ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 noiembrie 2024. Andrei Urs și Vlad Condurache au câștigat suma de 15000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 noiembrie 2024. Andrei Urs și Vlad Condurache au câștigat suma de 15000 de lei Vineri, 15.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x