Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:15Asia Express - Drumul elefantului

La mulți ani de Crăciun! Ce nume se sărbătoresc pe 25 decembrie

La mulți ani de Crăciun. Se sărbătoresc sau nu numele Cristian/ Cristina de Crăciun?

la multi ani de craciun

La mulți ani de Crăciun. Se sărbătoresc sau nu numele Cristian/ Cristina de Crăciun?

Peste o jumătate de milion de români care poartă numele Cristian, Cristina, Cristiana și alte derivate ale acestora obișnuiesc să își sărbătorească onomastica de Crăciun.

Potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor, peste 325.000 de bărbaţi poartă numele de Cristian sau derivate ale acestuia şi aproape 300.000 de femei poartă numele de Cristina sau Cristiana.

Potrivit crestinortodox.ro, numele Cristian-Cristian și Cristi(a)na stau în legătură cu numele lui Hristos (Cristos, Christos) și cu denumirea de creștin, fiind atribuite cu precădere celor născuți de Crăciun sau în apropierea Crăciunului.

Mesaje de Crăciun Fericit, Sms-uri și Felicitări! Trimite cele mai frumoase urări celor dragi​

Formele moderne par să aibă la bază mai ales numele latine Christianus și Christiana (formele grecești sunt Christianos și Christina). Din aceeași familie onomastică fac parte la noi vechile Cârstian, Carstiana, Carstea, Cristel, Cristea, Cristache, Hristea (la aromâni: Hristu), Hristache, Hristina, Hristiana.

Numele de „Christos' vine de la verbul grecesc „chriein' – „a unge', care este echivalentul ebraicului „mashi ha' – „uns', de la care a aparut Iisus – Mesia.

Sf Mucenita Hristina

În limba română, „Christus' va fi baza de derivare a lui „Christianus', iar numele Cristian și Cristiana apar atestate în documente latine din secolele XI și XII și se refereau cu precădere la persoanele care practicau cultul creștin după anumite canoane bizantine sau grecești.

Cu toate acestea, există voci care susțin că cele care poartă numele de Cristina/Cristian își sărbătoresc onomastica de Sf Muceniță Hristina, prăznuită pe 24 iulie în calendarul ortodox.

Deși etimologia numelor Cristina/Cristian provine de la Hristos, onomastica trebuie sărbătorită în ziua de Sfânt, deorece pe 25 decembrie, când pică Crăciunul, toată suflarea trebuie sărbătoarească Nașterea Domnului Iisus Hristos, fiind a doua mare sărbătoare religioasă din calendarul creștin ortodox, după Paște.

Însă românii care poartă numele de Cristian/Cristina și derivatele lor au dreptul să se simtă speciali de Crăciun, având în vedere semnificația numelui, așa că cei care vor să își sărbătorească onomastica și pe 25 Decembrie și pe 24 iulie, o pot face nestingheriți. Așadar, La mulți ani, Cristina/ Cristian.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro