Pentru că o mare parte dintre români își încep ziua cu o cafea, mai mulți medici și-au exprimat cunoștințele cu privire la acest aspect, atenționându-i pe oameni cu privire la cei mai importanți factori atunci când vine vorba despre consumul de cafea și despre sănătatea noastră.
Deși cafeaua este apreciată pentru gustul delicios și pentru proprietățile sale antioxidante, nu mulți oameni știu că prin prepararea acesteia la ibric pot exista riscuri importante care să le afecteze starea de sănătate.
Iată de ce cafeaua făcută la ibric poate fi periculoasă!
Pericolele ascunse în cafeaua făcută la ibric
Atunci când oamenii aleg să își prepare o cafea la ibric, aceștia trebuie să fie conștienți la ce riscuri se expun. Cu toate că gustul acesteia nu poate fi comparat cu gustul cafelei făcută la aparatele speciale, românii nu vor să renunțe la această practică atât de îndrăgită, dar și veche.
Cafeaua făcută la ibric ascunde mult mai multe pericole decât ne-am putea imagine. Iată principalele efecte negative ale acesteia.
În primul rând, atunci când băutura este lăsată mai mult timp decât ar trebui pe foc, cafeaua începe să elibereze unele substanțe chimice absolut nedorite. Pe lângă faptul că gustul poate deveni și mai amar, băutura va fi periculoasă pentru consum din cauza substanțelor care își fac apariția printr-o fierebere necorespunzătoare.
În al doilea rând, cantitatea de cofeină nu poate fi controlată la fel de bine așa cum este în cazul aparatelor speciale, iar acest lucru, duce de asemenea la o problemă pentru persoanele care au o sensibilitate pentru cofeină.
Un alt punct de vedere în acest sens este reprezentat de faptul că un ibric care nu este curățat corespunzător poate să contamineze cafeaua cu bacterii care în contact cu acestea pot provoca probleme serioase în organism, indiferent de gradul de fierbere al apei.
Totodată, medicul Marius Sava a menționat faptul că o cafea făcută cu apă nefiltrată poate să ducă la apariția diabetului, mai ales atunci când este consumată în cantități foarte mari. Potrivit acestuia, cea mai sănătoasă cafea este cea filtrată care nu prezintă la fel de multe riscuri precum este cea făcută la ibric, și implicit cea nefiltrată.
De-a lungul timpului s-a discutat de asemenea și despre cantitatea optimă de cafea pe care ar trebui să o consume o persoană într-o zi. În acest sens, doctorul Mihail Pautov, care este și moderatorul emisiunii Medicool, a discutat despre acest aspect extrem de important.
Câte cafele ar trebui să consume o persoană într-o zi
Deși o mare parte dintre români obișnuiesc să bea o cantitate foarte mare de cafea într-o zi, nu mulți știu de fapt adevărul pe care medicii îl recomandă.
Potrivit medicului Mihail Pautov, studiile arată faptul că „până la 5 cafele pe zi ne aduc foarte multe beneficii. De exemplu, un studiu spune că 3 cafele consumate în medie pe zi, un studiu făcut pe 300 000 de oameni, (...) îți scad mortalitatea din orice cauza cu 17%”.
Bineînțeles, cantitatea exactă poate să difere în funcție de sensibilitatea fiecăruia la cofeină, dar și de alți factori individuali. Totodată, este important ca fiecare dintre noi să înțeleagă faptul că fiecare om este diferit, iar efectele negative se pot manifesta sub mai multe forme de la o persoană la alta.
Hidratarea în timpul zilei, este foarte importantă pentru un iubitor de cafea, și, tocmai, de aceea specialiștii recomandă oamenilor ca aceștia să nu uite să bea cel puțin 2 litri de apă pe zi.
În aceeași idee, pentru că oamenii au sensibilități diferite, medicii recomandă consulturile de specialitate pentru cei care au îndoieli și pentru cei care resimt anumite efecte imediat după ce consumă această băutură.