Rețete românești de toamnă. Dulceață de ardei iuți, sosul ideal pentru friptură

 

Rețete românești de toamnă. Vă propunem ca în această toamnă să nu ratați prepararea dulceței de ardei iuți. Dulceața de ardei iuți se prepară ușor și este  cel mai bun sos pentru fripturi și nu numai.

Dulceață de ardei iuți. Cu ce se manâncă?

Această dulceață de ardei iute însoțește cu succes, în special,  friturile rumenite bine pe gărar. Dar nu este singura variantă pe care o aveți, puteți mânca această dulceață lângă mezeluri, rasoluri, tocături, brânzeturi sau ca desert, alături de ciocolată.

Ingrediente dulceață de ardei iuți

  • 1 kg ardei iuţi, de toate culorile: roşii, verzi, portocalii etc.
  • 0,5 kg ardei capia mici, tot iuţi
  • 3 linguri cu vârf de ghimbir, tocat julienne
  • 1 kg zahăr cristal
  • 1 l oţet alb de 9°

Mod de preparare dulceață de ardei iuți

 Ardeii se spală şi se zvântă. Se curăţă de cotoare, seminţe şi nervuri. Se toacă mărunt la cuţit şi se pun într-un castron în aşteptare.

Ghimbirul se toacă julienne şi se pune peste ardeii tocaţi. Într-o cratiţă smălţuită sau de inox, de 4-5 litri, pregătim siropul dintr-un kilogram de zahăr şi un litru oţet, pe care îl fierbem 20-25 minute, după care punem ardeiul tocat şi ghimbirul, amestecăm cu o lingură inoxidabilă, lăsăm să dea câteva clocote, închidem focul, acoperim cratiţa şi-o lăsăm să se odihnească 2-3 ore, timp în care are loc fenomenul de plasmoliză.

După trei ore, dăm drumul la aragaz şi fierbem dulceaţa descoperit, la foc domol, până se leagă. Asta ar veni cam 40-50 minute. Nu-i nevoie de încercare; nu se va întâmpla nimic cu ea; asta-i dulceaţă rezistentă.

Când e gata, închidem focul şi o lăsăm să se răcească, după care o punem în borcane curate; le sigilăm, le etichetăm şi le depozităm în loc răcoros, întunecos şi uscat.

Alete rețete românești de toamnă: 

Sursă: adevarul.ro



facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI