Este o rețetă de pâine țărănească, pufoasă și ușor condimentată, cu jumări în aluat, ce merge de minune servită cu slănină afumată, cu ceapă roșie, sau cu brânzeturi. Este o pâine delicioasă ce ne aduce aminte de copilărie.
Ingrediente pentru Rețeta Pâinea de la sat:
Cum se prepară Rețeta Pâinea de la sat.
Făina este indicat să fie cernută de seara și ținută la temperatura camerei până dimineața, ca și la rețetele de cozonac.
A doua zi, se cerne din nou făina, se amestecă cu sarea, se face un loc la mijlocul ei și se pune acolo drojdia diluată în puțină apă caldă, împreună cu zahărul. Se lasă să se activeze drojdia, adică să se dezvolte până se fac bășicuțe la suprafață, apoi se frământă aluatul, turnând câte puțină apă caldă și încorporând, treptat, făina în drojdia dezvoltată. Se adaugă și o lingură mai cu vârf de untură solidă, de la borcan și se frământă un aluat ferm. Aluatul se întinde într-o foaie mai subțire și se unge cu jumările date prin mașina de tocat și amestecate cu untură. Se presară sare și piper peste ele și se rulează aluatul.
Aluatul de pâine u jumări se așază în tavă și se lasă la dospit 30 de minute. Apoi se crestează ca o plăpumioară la suprafață și se coace la 160 de grade pentru 40 de minute.
Pâinea de la sat cu jumări se lasă să se tempereze, apoi se poate rupe, sau felia și servi alături de ingredientele preferate.