Antena Căutare

Veste controversată în rândul șoferilor! Valabilitatea ITP ar putea să scadă la 6 luni. Ce autovehicule sunt vizate

Veștile noi pentru șoferi nu se opresc prea curând. Un nou proiect de lege ar putea să intre în vigoare, afectând un număr mare de români. Iată de ce se dorește scăderea valabilității ITP-ului și cum este posibil.

Imagine cu un polițist care oprește un conducător auto pentru un control de rutină. Galerie
Veste controversată în rândul șoferilor! | Shutterstock

Vestea că Inspecția Tehnică Periodică ar trebui să se efectueze la intervalul de 6 luni i-a uimit pe românii de pretutindeni.

Citește și: Câte ore pe an pierde în trafic un șofer din București. Între cele mai aglomerate orașe din lume se află și Capitala

Acest aspect ar putea intra în vigoare cât de curând, fiind deja propus într-un nou proiect de modificare a legii.

Iată ce mașini au fost propuse pentru noua abordare a legii.

Valabilitatea ITP ar putea să scadă la 6 luni

Prin intermediul noului proiect care vizează modificarea legii, românii pot fi nevoiți să efectueze Inspecția Tehnică Periodică mai des decât o făceau până acum.

Proiectul de ordonanță de Guvern face refererie la anumite categorii de autovehicule, ai căror proprietari vor putea fi obligați să recurgă la practicare acestei legi.

Citește și: Reguli universale pentru șoferii din Uniunea Europeană. Ce modificări se aduc legislației în vigoare

Recent, Ministerul Transporturilor a transpus subiectul în dezbatere publică, menționând despre următoarele categorii de autoturisme care sunt vizate.

„Autovehicule care desfășoară transport de persoane în regim de taxi, precum și autovehicule care desfășoară activitatea de RENT CAR, astfel cum aceste activități sunt definite în Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere” sunt informațiile care apar în textul noii legi.

Astfel că, proprietarii de autoturisme care sunt utilizate în regim de taxi și de închiriere vor putea fi nevoiți să refacă Inspecția Tehnică Periodică la o perioadă de 6 luni, în loc de 1 an așa cum era până acum.

În 2024 există patru tipuri de valabilități în cazul Inspecțiilor Tehnice Periodice, și anume:

  • Pe o perioadă de 3 ani pentru mașinile noi. În acest caz termentul pentru efectuarea primei inpecții tehnice periodice se calculează începând cu data primei înmatriculări. Pentru următoarea inspecție tehnică se ia în calcul data precedentă.
  • Pe o perioadă de 2 ani pentru mașinile cu mai puțin de opt locuri și entru motociclete, mopede, cvadricicluri și autovehicule cu trei roți.
  • Pe o perioadă de 1 an pentru mașini mai vechi de 12 ani, pentru autoturisme care transportă marfă cu masa totală maximă de peste 3 500 kilograme
  • Pe o perioadă de 6 luni pentru mașini care efectuează transport de persoane în regim de taxi și pentru autoturismele de peste opt locuri.

Citește și: Parcare gratuită pentru maşinile electrice în Bucureşti. Ce condiție trebuie îndeplinită pentru a beneficia de această facilitate

Documentele necesare pentru efectuarea ITP-ului

În România, Inspecția Tehnică este obligatorie pentru autoturismele care circulă zilnic pe șoselele din țară. Iată care sunt documentele de care ai nevoie pentru a putea efectua ITP-ul chiar la tine în oraș:

  • Certificatul de înmatriculare al autovehiculului (talonul) în original sau autorizația provizorie de circulație
  • Cartea de identitate a conducătorului auto în original
  • Polița R.C.A valabilă (Asigurarea de Răspundere Civilă Auto)
  • Cartea de identitate a autoturismului (CIV) în original securizată de R.A.R

În cazul societăților de leasing există o excepție, și anume, faptul că se acceptă copia cărții de identitate a autoturismului pe care proprietarul trebuie să scrie „conform cu originalul” și să se semneze.

Reînnoirea permisului auto în 2024. Care sunt documentele necesare și ce pași trebuie să urmezi... Actele necesare pentru șomaj în 2024. Cine sunt persoanele care pot beneficia de ajutorul de la stat și ce sumă se oferă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x