Antena Căutare

„Copiii fantomă”, un fenoment alarmant în școli. Ce semnifică și cum ar trebui gestionat

Școala a început recent, iar multe dintre problemele din anii trecuți au putut fi observate și acum. Un fenomen însă este din ce în ce mai îngrijorător. Iată despre ce este vorba.

Galerie
Fenomenul este din ce în ce mai îngrijorător la nivel global | Shutterstock

Odată cu începerea noului an școlar, ies la iveală probleme școlare, mai vechi sau mai noi.

Citește și: Ministrul Educației, anunț major în privința orelor sâmbăta. De ce ia în considerare Ligia Deca această modificare

„Copiii fantomă”, un fenoment alarmant în școli. Ce semnifică și cum ar trebui gestionat

„Copiii fantomă” este un fenomen care s-a răspândit în întreaga lume, indiferent de vârsta elevilor. Tot mai multe țări au observat că elevii nu mai participă fizic la ore.

Articolul continuă după reclamă

Fenomenul nu este unul străin de România. Țara noastră se confruntă cu absenteismul de la ore de mulți ani, însă măsurile guvernamentale nu au ajutat la remedierea sa.

Citește și: Tichetele educaționale și programul „Cornul și laptele” întârzie și anul acesta. Mii de elevi vor începe școala fără rechizite

Absenteismul este o problemă gravă în sistemul educațional. Chiar dacă unii elevi sunt scutiți medical, fie probleme fizice, fie mentale, de prezența la școală, alții aleg pur și simplu să nu se prezinte sau nu sunt lăsați să participe la cursuri.

Fiecare dintre aceste tipuri de absenteism este gravă, iar sistemul pare să fie împotriva acestor elevi, neoferindu-le nici lor, nici părinților pârghii pe care să le utilizeze în gestiunea reală a problemelor. În ciuda consilierii psihologice, elevii nu pot trece tragul sălilor de clasă.

Citește și: Hrană sănătoasă în școli pentru circa 2 milioane de copii. Ce alimente promite Statul că le va asigura elevilor

În multe țări, copiii au ajuns să evite școala din cauza stării lor mintale. Aceștia sunt copleșiți de provocările ipotetice în cadrul sistemului și astfel se exclud din excuație.

„Copiii fantomă” sunt, de fapt, elevii înscriși la o anumită școală însă pentru care nimeni nu-și asumă responsabilitatea. Deși sunt înscriși la școala respectivă, aceștia nu ajung la ore, petrecându-și timpul în cabinetul psihologului, unde sunt consiliați pentru a face față provocărilor de școlar.

Citește și: Dascălii vor putea fi notați de elevi din toamnă. Cum au reacționat cadrele didactice la această veste

Aceștia pierd nu doar materia și cunoștințele elementare predate în școli, ci și abilitatea de a socializa cu oameni de vârsta lor sau apropiată vârstei lor. „Copiii fantomă” pierd la capitolul socializare, ceea ce le dăunează psihic.

Citește și: De ce vor avea nevoie elevii neapărat din toamnă. Părinții trebuie să fie atenți la această cerință

Specialiștii arată către adulți în această cauză, considerând că aceștia îi manipulează pe cei mici, conform unei surse, inoculându-le teama de educația publică. Mulți părinți optează pentru educație la domiciliu, în ciuda beneficiilor pe care le are socializarea.

Citește și: O profesoară nu a mai vrut flori în prima zi de școală. Care a fost cerința acesteia și cum au reacționat părinții

Acest fenomen a luat amploare în țările din întreaga lume. Cu toate acestea, România nu se confruntă la acest moment cu un număr mare de astfel de cazuri. Însă țara noastră este încă printre primele la abandon școlar.

Citește și: Patru oi au fost înscrise la școală pentru ca instituția să nu se închidă. Cazul de necrezut a avut loc în Franța

Problemele elevilor români sunt în principal din pricina sărăcei, care îi determină să muncească de la vârste fragede și astfel să uite de școală.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 14 septembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Cârneci
Hello Chef sezonul 7, 14 septembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Cârneci Sambata, 14.09.2024, 14:57
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x