Antena Căutare

Erdogan poate pierde? Alegerile pentru președinte vor avea loc Duminică

Turcii vor merge la urne duminică pentru un vot care va decide soarta Turciei. În urma votului se va creea un nou sistem guvernamental, iar cel ce va ieși președinte va avea puteri decizionale importante după ce funcția de prim-ministru a fost anulată.

Erdogan poate pierde? Alegerile pentru președinte vor avea loc Duminică Galerie
Recep Tayyip Erdogan | cnn.com

Turcii vor merge la urne duminică pentru un vot care va decide soarta Turciei. În urma votului se va creea un nou sistem guvernamental, iar cel ce va ieși președinte va avea puteri decizionale importante după ce funcția de prim-ministru a fost anulată.

Ca de obicei, actualul lider al Turciei, Recep Tayyip Erdogan are cele mai mari șanse, acesta fiind obișnuit să câștige. Din 2003 până în 2011 Erdogan a ocupat funcția de Prim-ministru, iar din 2014 ocupă funcția de Președinte al Turciei.

Anul trecut Erdogan a câștigat la limită un referendum prin care se anula funcția de prim-ministru și dădea președintelui puteri mai mari în conducerea statului. Însă aceste modificări vor intra în vigoare după alegerile de duminică, iar dacă Erdogan va ieși din nou învingător, Turcia se va vedea condusă de o „mână de fier”.

Care sunt șansele lui Erdogan?

Actualul președinte are cele mai mari șanse de a câștiga alegerile și implicit un nou mandat la conducerea Turciei, însă, în politica turcă, nimic nu este sigur. Avantajele lui Erdogan sunt clare.

După lovitura de stat încercată în 2016, în Turcia s-au aplicat restricții importante în zona media. Acest lucru a însemnat că Erdogan și partidul politic al acestuia au avut cea mai mare acoperire atât în radio și TV cât și în presa scrisă și cea online.

Cei mai importanți și mai vocali critici ai actualului președdinte au fost arestați și „aruncați” în închisoare. De asemenea în Consiliul Electoral au fost numiți oficiali pro-guvernamentali.

Erdogan poate pierde? Alegerile pentru președinte vor avea loc Duminică

Bazar turcesc

cnn.com

Care sunt principalele probleme?

Economia poate fi prima și cea mai importantă dintre problemele cu care se confruntă Erdogan în drumul său către un nou mandat de președinte. Dacă în ultima campanie economia i-a adus victoria, de această dată nu va mai fi atât de ușor. Lira turcească este la un minim istoric, inflația este în creștere, iar creșterea economică din ultima perioadă va suferi o scădere dramatică, conform specialiștilor.

Problema kurzilor este un alt punct fierbinte ce îi poate pune probleme lui Erdogan. Armata turcă a luptat împotriva separatiștilor din „Partidul Muncitoresc din Kurdistan”(PKK), care au fost considerați organizație teroristă, de aproape 40 de ani. După ce încercările de pace au dat greș în 2015, armata turcă și-a intensificat atacurile asupra kurzilor înaintea votului de duminică.

O altă problemă pentru Erdogan poate fi reprezentată de numărul mare de refugiați sirieni. Mai multe partide politice au declarat că speră să îi retrimită pe sirieni „acasă”, însă au avut grijă să menționeze că vor face acest lucru doar după ce războiul din Siria va lua sfârșit.

(VIDEO) Imagini ȘOCANTE. Un bebeluș ESTE BĂTUT DE PREOT în timpul botezului: „Taci din gură!”. Părinții i-au smuls copil... TRAGEDIE la o grădină zoo, după ce o leoaică a scăpat din cușcă! Vizitatorii, ÎNGROZIȚI...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x