Căutare Live

Câți bani ar fi câștigat Mihai Eminescu, dacă ar fi trăit în zilele noastre, din drepturile de autor! Marele poet ar fi fost condamnat la o viață cu lipsuri

Ziua de 15 ianuarie a fost, fără doar și poate, dedicată marelui poet Mihai Eminescu. S-au împlinit 169 de ani de la nașterea acestuia, iar mii de români s-au întrecut să-și arăte iubirea față de el și față de operele sale. Totuși, dacă ar fi trăit în zilele noastre, Eminescu n-ar fi fost un om bogat. 

Ziua de 15 ianuarie a fost, fără doar și poate, dedicată marelui poet Mihai Eminescu. S-au împlinit 169 de ani de la nașterea acestuia, iar mii de români s-au întrecut să-și arăte iubirea față de el și față de operele sale. Totuși, dacă ar fi trăit în zilele noastre, Eminescu n-ar fi fost un om bogat.

Mai exact, potrivit dr. Lucian Pricop, istoric și critic literar, președinte al Societății Editorilor din România, dacă ar fi trăit astăzi, Eminescu ar fi câștigat din drepturile de autor ale cărtilor sale de poezie în jur de 2.500 de lei pe lună, impozabili, adică mai puțin decât un profesor de gimnaziu de română.

Luceafărul lui Mihai Eminescu există și în realitate! Când a fost descoperită steaua care poartă numele celui mai mare poet român

Potrivit acestuia, dar și datelor din Catalogul CIP și Bibliografia CIP ale Bibliotecii Naționale, în 2018 s-au publicat 29 de cărți avându-l pe Eminescu drept autor, în vreme ce cărți "de condiție interpretativă mediocră (cărți zise de critică literară, multe pentru uzul elevilor)" sunt 24 în 2018.

Gafă de proporții făcută de Ministrul Culturii în timpul unui discurs despre poetul Mihai Eminescu. Greșeala care a atras atenția tuturor

Având în vedere aceste statistici, dar și faptul că prețul de vânzare mediu pentru fiecare carte este 15 lei, iar drepturile de autor sunt 10 la sută din prețul de vânzare, Eminescu ar trăit modest. Mai exact, din calculele lui Lucian Pricop, un venit impozabil de 2.537,5 lei/lună.

Omagiul adus de Jandarmeria Română lui Mihai Eminescu, ajuns viral pe Facebook: "Un ceai nu e doar o licoare caldă"

"Viața modestă a lui Eminescu din simularea noastră nu i se datorează, ci ține de condiția noastră, de felul în care trăim și alegem să trăim posteritatea lui Eminescu. Sigur un indicator concludent pentru diferențele dintre veniturile potențiale ale lui Eminescu și cele ale poetului suedez Tomas Tranströmer (și nu pentru că i s-a decernat în 2011 Premiul Nobel pentru Literatură) poate fi media europeană anuală a consumului cultural pe cap de locuitor care se ridică la 1.400 Euro (conform Eurostat – Biroul European de Statistică), în vreme ce în România, acesta a fost în același an 2017 de 138 de euro", a mai spus Pricop potrivit sursei citate.

Imagini uluitoare! "OZN" apărut la suprafața unui râu înghețat: "Aici au aterizat extratereștrii!"... Video! Aceasta este singura închisoare de maximă siguranță din lume care organizează un concurs de ,,Miss Pușcăriașa&quo...
Parteneri
Uleiuri pentru creșterea sănătoasă a părului. Sfaturi utile pe care le poți încerca acasă
La fel ca cele mai multe aspecte ale frumuseții, părul sănătos se datorează unei diete echilibrate și ale unui stil de viață activ. Cu toate acestea, există câteva trucuri care îi pot schimba aspectul de la suprafață. Descoperă care sunt principalele uleiuri pentru creșterea sănătoasă a părului și cum pot fi folosite acasă.
Catine.ro
Ultimele știri