Te-ai întrebat cum trebuie să mănânci brânza corect? EXperții au dezvăluit acum un detaliu la care se gândesc puțini consumatori.
La nivel mondial, există un număr vast de tipuri de brânză, de la cheddar-ul care se fărâmă, telemeaua untoasă și brie-ul moale, scrie Reader’s Digest.
Există mii de tipuri de brânză și cașcaval la nivel mondial, fiecare cu propriile caracteristici.
Dar cei mai mulți consumatori nu se bucură de aroma optimă a acestor produse pentru că fac o greșeală surprinzătoare.
Cum trebuie să mânănci brânza corect, de fapt
Puțini consumatori știu cum trebuie să mănânci brânza corect, de fapt. Experții au dezvăluit ce greșeli fac consumatorii și tehnicile simple pe care le pot folosi pentru a se bucura de aroma maximă oferită de aceste produse.
Cea mai mare greșeală, potrivit experților, e să mănânci brânza direct din frigider, obicei pe care îl au multe persoane. Potrivit lui Cathy Strange, expertă în alimentație, indicat e să nu faci acest lucru.
„Brânza e vie,” a declarat Strange. „Pe măsură ce se încălzește, se activează structura moleculară. Ceea ce permite aromelor consolidate să se deschidă.”
Acest lucru nu înseamnă că brânza nu trebuie ținută în frigider. Așa te asiguri că va rezista cât mai mult timp. Dar indicat e să o scoți din frigider cu puțin timp înainte să o consumi, pentru a te asigura că aroma va fi la nivel maxim.
Dar aceasta nu e singura greșeală pe care o fac consumatorii. Potrivit lui Anne Reese, o altă expertă din același domeniu, multe persoane care încearcă brânză mai puțin cunoscută de obicei aruncă porțiuni comestibile din produs.
„Coaja comestibilă e de obicei înlăturată și aruncată la gunoi, doar pentru că oamenii nu sunt singuri dacă poate fi mâncată,” susține Reese. „Și atunci când apare puțin mucegai, cei mai mulți cred că întreaga bucată s-a stricat.”
„Cele mai multe tipuri de brânză fermă sau semi-fermă pot fi consumate în continuare dacă e înlăturat mucegaiul care a apărut pe suprafață, după care restul bucății poate fi delicios,” a continuat Reese, ce a discutat despre cum trebuie să mânănci brânza corect.
Care e cea mai bună temperatură pentru brânză
Experții sfătuiesc să nu mănânci brânză rece, direct din frigider. În plus, susțin că există o temperatură optimă la care te poți bucura de acest produs, dar depinde de tipul ei.
Pentru brânza proaspătă, precum telemeaua de primăvară sau mozzarella, indicat e să o consumi până în 30 de minute după ce ai scos-o din frigider. Acest tip de brânză are o aromă mai vibrantă atunci când e puțin mai rece decât temperatura camerei.
Citește și: De ce nu trebuie să ții ceapa în frigider. Experții au dezvăluit motivul surprinzător
Brânzeturile moi și semi-moi, precum brie, sunt delicioase atunci când sunt servite la temperatura camerei. Astfel, aromele subtile au timp să se dezvolte complet. Cât timp trebuie să fie ținute în afara frigiderului depinde de mărimea bucății de brânză și de temperatura camerei. Dar experții recomandă minim 10 minute pentru brânza proaspăt scoasă din frigider și până la 1 oră pentru bucățile mai mari.
În cazul tipurilor de brânză tare, precum parmezanul, indicat e să le servești tot la temperatura camerei. Poți aștepta 30 - 60 de minute după ce ai scos o astfel de brânză din frigider, în funcție de mărimea bucății.