Stațiunea Mamaia reprezintă cea mai luxoasă stațiune de pe litoralul românesc și unul dintre principalele obictive turistice de la noi din țară. Înainte să apară hoteluri uriașe, cluburile de nopate și turiștii să invadeze stațiunea, Regina Maria s-a îndrăgostit de Marea Neagră privită de pe faleza din Mamaia.
Regina Maria descria astfel Mamaia în anii 20 ai secolului trecut: „Mamaia: imense întinderi de nisip, o plajă atât de largă încât sfârșitul i se pierde în depărtare, cu scoici trandafirii ca niște petale de flori aruncate de zâne, băi de mare și acel râs ce izbucnește anume când năvălește asupra ta apa rece, foșnetul șoptit al valurilor ce se sparg rând pe rând domol de mal, lăsând fiecare o fâșie de spumă albă ca zăpada; jocuri prin nisip, câini nebunatici luptându-se cu câte o bucată groasă de lemn azvârlită de valuri pe mal sau înnebuniți de bucurie și alergând ca niște ogari cenușii într-o fugă zănatecă de-a lungul plajei, lătrat îmbătat de fericre; bone cu uneltele necesare pentru baie: cu umbrele de soare și cuvinte de dojană, apoi iarăși râsete, râsete. Bărci încete lunecând alene pe întinderea lacurilor, soare revărsat fără milă asupra capetelor noastre, prefăcând apa într-o pânză de lumină care arde ochii”.
Palatul Regal din Mamaia
În anul 1923, pentru a fi cât mai aproape de Mamaia, Regina Maria hotărăște începerea construcției Palatului Regal de la Mamaia. Pentru acea vreme, palatal regal reprezenta o bijuterie încununată cu toate tehnologiile acelor ani: centrală electrică, aer condiționat, încălzire central. Terasele palatului au fost asfaltate, iar Calor Actis s-a ocupat de trotuare, fântână și lacul din parc. Pe lângă acestea, reședința de vară de la Mamaia, era utilată cu o sobă de patisserie, masă de încălzit farfurii și un ascensor.
Terenul pe care este construit Palatul Regal de la Mamaia are o suprafață de 4 hectare, acesta a fost realizat în stil românesc. Doar suprafața palatului este de 1200m.
Vila Știrbey din Mamaia
După moartea Reginei Maria, Palatul Regal de la Mamaia a fost lăsat de către aceasta și patru din copii ei (Nicolae, Ileana, Elisabeta si Marioara), prințesei Elena, mama Regelui Mihai. Cu toate acestea, prințesa Elena nu s-a putut bucura pentru mult timp de acest palat deoare,ce după 1930, Regele Carol al II-lea a intrat în posesia acestuia. Regina Maria și-a păstrat 2780 de metrii pătrați din parc unde a construit Vila Știrbey în stilul Tehna Juva din Balcic, cu minaret și deschidere către mare.
Palatul Regal și Vila Știrbey astăzi
Ambele clădiri sunt utilizate în prezent cu diverse scopuri turistice și au fost puse de câteva ori la vânzare.
Palatul Regal din Mamaia
Vila Știrbey
Google lansează mai multe programe de educare prin care copiii învaţă să depisteze informaţiile false de pe internet... Un tigru a evadat dintr-o mașină și s-a plimbat pe stradă, printre mașini! Imaginile au făcut înconjurul lumii...