Antena Căutare

Amenzi de până la 100.000 de lei pentru proprietarii de apartament care nu respectă legea. Ce nu au voie să facă

Pe proprietarii de apartamente îi așteaptă amenzi usturătoare dacă nu respectă regulile impuse de traiul într-o comunitate restrânsă.

colaj blocuri din București și mână care ține un pix deasupra unui cadastru Galerie
Proprietarii de apartament trebuie să fie atenți la respectarea regulilor impuse de traiul într-un bloc | Shutterstock

Cei care aleg să locuiască la bloc nu trebuie să uite de niște reguli care vin în sprijinul conviețuirii fără probleme într-un cadru destul de restrâns. Deși traiul la bloc vine cu beneficiile sale, există și câteva dezavantaje, potrivit unei surse.

Citește și: Unui român i-a fost poprit contul pentru o amendă veche de 13 ani. Cum a fost posibil acest lucru abia acum

Amenzi de până la 100.000 de lei pentru proprietarii de apartament care nu respectă legea. Ce nu au voie să facă

Deoarece împart un spațiu restrâns și unele zone sunt comune, locatarii blocurilor din România trebuie să țină cont de vecini în mai multe situații.

Astfel că demersurile făcute de fiecare proprietar trebuie să țină cont de părerea vecinilor, iar lucrările care afectează spațiile comune trebuie să fie aprobate de asociația de proprietari.

Citește și: Ce riscă șoferii care agață obiecte de oglinda retrovizoare. Amenda este usturătoare chiar și pentru un brăduț parfumat

Nerespectarea acestor reguli reprezintă încălcarea legii, astfel că atrage sancțiuni.

Cei care doresc să-și renoveze apartamentul trebuie să ia în calcul faptul că, în unele situații, este nevoie de acordul vecinilor. De asemenea, aceștia trebuie să fie atenți la modul în care se strâng resturile rămase de la materiale, dar și firmele contractate.

Citește și: Ce riscă șoferii dacă nu circulă cu actele în original. Care este excepția de la regulă

Totodată, proprietarii care vor să demareze lucrări care afectează structura de rezistență sau modifică arhitectura clădirii trebuie să obțină autorizații. Aici intră și închiderea balconului, recompartimentarea spațiului de locuit și orice alte modificări exterioare de amploare.

Printre actele necesare acestor lucrări intră și memorii de arhitectură, relevee și avize de la proiectanți și experți tehnici.

Citește și: Greșeala pe care o fac conducătorii auto foarte des îi poate costa scump. Ce indicator rutier ignoră și cât este valoarea amenzii

În situația în care clădirea respectivă este încadrată în categoria monumentelor istorice, întregul proces este unul deosebit de complex. Proprietarii care au locuințe în astfel de blocuri sunt obligați să obțină autorizații de construcție pentru orice intervenție.

Deoarece clădirile care intră în această categorie sunt unice și au o valoare istorică deosebită, se impunse o atenție sporită și, totodată, respectarea normelor în cele mai mici detalii.

Citește și: Ce a pățit un bărbat din Cluj din cauza cocoșului pe care îl creștea lângă un bloc. Vecinii nu l-au iertat

Încălcarea acestor reguli duce la amenzi usturătoare. Acestea pot fi cuprinse între 1.000 și 100.000 de lei, pentru lucrări demarate fără autorizație, care afectează structura clădirii, adică pentru demolarea pereților. Autoritățile pot fi sesizate de orice rezident al clădirii respective.

Proprietarii pot iniția o serie de reparații care nu necesită autorizație. Aici intră reparațiile și înlocuirea tâmplăriei, zugrăelile, vopsirea în interiorul propriei locuințe, dar și reparațiile la instalațiile interioare, deși uneori este nevoie de aprobarea asociației de proprietari sau a vecinilor.

Citește și: Ce mesaj a putut să pună un cetățen din Sectorul 3 al Capitalei în scara blocului unde trăiește. Vecinii au pozat totul

Deși aceste reguli sunt impuse pentru a garanta siguranța spațiului de locuit, ele vin și în sprijinul unei conviețuiri armonioase.

Impozit zero pentru unele familii. Cine ar putea beneficia de scăderea impozitului... Rezultate Loto 11 februarie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x