Mario Vargas Llosa a decedat duminică, la vârsta de 89 de ani. Acesta era ultimul reprezentant al generației de aur a literaturii sud-americane.
Admirat pentru descrierile realităţilor sociale, Vargas Llosa a fost unul dintre creierele boom-ului literar latino-american, alături de columbianul Gabriel García Márquez, argentinianul
Julio Cortázar şi mexicanii Carlos Fuentes şi Juan Rulfo.
Mario Vargas Llosa a murit. Celebrul scriitor a lăsat în urmă o viață amoroasă tumultuoasă
Potrivit news.ro, fiul său Alvaro este cel care a dat vestea tristă. Acesta a publicat un mesaj în care anunța decesul tatălui său: „Cu profundă tristeţe, vă anunţăm că tatăl nostru, Mario Vargas Llosa, a decedat astăzi la Lima, înconjurat de familia sa şi în pace.” Mesajul, postat la ora 19.23 (00.23 GMT), a fost semnat şi de fratele său Gonzalo şi sora sa Morgana.
Din dorința celebrului scriitor, corpul acestuia urmează să fie incinerat și nu se va ține nicio ceremonie publică.
Ales la Academia Franceză în 2021, autorul unor capodopere precum „Oraşul şi câinii” şi „Sărbătoarea ţapului” a fost criticat de cercurile intelectuale sud-americane pentru poziţia sa conservatoare.
„Noi, latino-americanii, suntem visători prin natura noastră şi ne este greu să facem diferenţa între lumea reală şi ficţiune. Acesta este motivul pentru care avem muzicieni, poeţi, pictori şi scriitori atât de buni şi atât de mulţi lideri oribili şi mediocri”, a declarat el în 2010, cu puţin timp înainte de a primi Nobelul.
Tradus în aproximativ 30 de limbi, Mario Vargas Llosa, un francofil, a fost primul scriitor străin care a fost inclus în prestigioasa colecţie Pléiade în timpul vieţii sale, în 2016, anul în care a împlinit 80 de ani.
Autorul peruan, naturalizat spaniol în 1993, tocmai îşi prezentase la începutul lunii aprilie ultima sa lucrare, „La mirada quieta (de Pérez Galdos)”, un eseu despre scriitorul spaniol Benito Pérez Galdos (1843-1920).
Viața și opera lui Mario Vargas Llosa
Mario Vargas Llosa s-a născut pe 28 martie 1936, în Areguipa, Peru. Provenea dintr-o familia din clasa de mijloc și a fost crescut de mama sa și de bunicii materni în Bolivia, mai apoi în Peru. A studiat la Academia Militară din Lima, unde a obțiut o diplomă în literatură, făcând de asemenea primii pași în jurnalism.
În 1959 s-a mutat la Paris, unde a petrecut ceea ce a numit „ani decisivi”, după cum scria în prefaţa lucrărilor sale publicate în Pléiade.
În capitala Franţei, autorul „Orgia perpetuă” - un eseu despre meseria de scriitor prin „Madame Bovary”, cartea sa de noptieră - şi-a scris primele romane. El spunea că „datorită lui Flaubert” a învăţat metoda de lucru care i se potrivea şi a devenit „scriitorul care dorea să fie”.
Tot la Paris - unde Vargas Llosa a lucrat ca traducător, profesor de spaniolă şi jurnalist pentru Agenţia France-Presse - s-a căsătorit cu mătuşa sa prin alianţă, Julia Urquidi, cu zece ani mai mare decât el, care îl va inspira mai târziu pe autorul cărţii „Mătuşa Julia şi condeierul”.
Câţiva ani mai târziu, s-a despărţit de ea şi s-a căsătorit cu verişoara primară a fostei sale soţii şi nepoate, Patricia Llosa, cu care a avut trei copii şi cu care a rămas timp de 50 de ani.
În 1965, cei doi s-au căsătorit și împreună au avut trei copii: Alvaro, Gonzalo și Morgana. După 50 de ani de relație,în 2015, scriitorul a decis să o părăsească pe Patricia pentru Isabel Preysler, fosta soție a cântărețului Julio Iglesias și mama celebrului Enrique Iglesias. În ciuda atenției mediatice pe care o primeau, relația lor s-a încheiat în 2022.
Lunga sa carieră literară a început să ia avânt în 1959 cu prima sa colecţie de povestiri, „Los Jefes” (Şefii). Succesul a urmat cu „Oraşul şi câinii” (1963), apoi cu „Casa verde” (1966) şi s-a consolidat cu „Conversaţie la Catedrală” (1969).
Acestea au fost urmate de „Pantaleón şi vizitatoarele”, „Războiul sfârşitului lumii” şi „Peştele în apă”, memorii care refac campania sa pentru alegerile prezidenţiale din Peru în 1990. Autorul şi-a declarat intenţia de a continua să scrie până în ultimele sale zile.
Aspirațiile politice ale lui Mario Vargas Llosa
Mario Vargas Llosa a fost atras și de politică. Dacă inițial a fost vrăjit de revoluția cubaneză și de Fidel Castro, acesta s-a distanța ulterior de regimul comunist, în anul 1971, când Fidel Castro l-a obligat pe poetul Heberto Padilla să facă o „autocritică”.
A candidat la preşedinţia peruană în 1990, iar victoria sa părea sigură înainte de apariţia unui agronom necunoscut, Alberto Fujimori, care a fost ales prin surprindere.
Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură a abandonat atunci politica peruană. Dar nu a încetat niciodată să urmărească îndeaproape evenimentele internaţionale, denunţând în mod regulat populismul ca fiind o „boală a democraţiei”, în care a inclus chavismul şi Castro în America Latină şi extrema dreaptă şi stânga radicală în Europa.
Vargas Llosa s-a bucurat de o prietenie strânsă cu marele scriitor columbian Gabriel Garcia Marquez, înainte ca o dispută misterioasă să pună capăt relaţiei lor. Cei doi laureaţi ai Premiului Nobel au jurat să ducă în mormânt motivele despărţirii lor, afirmase Vargas Llosa.
Citește și: Ultima imagine cu Mihai Șora în viață. Cum a fost surprins cu doar câteva zile înainte să se stingă
Ce spunea Mario Vargas Llosa despre România. Ce avere avea marele scriitor sud-american
Laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 2010, Mario Vargas Llosa a vizitat România de trei ori. Prima ocazie, între 12 și 16 octombrie 1995, la București, cu ocazia lansării volumului autobiografic „Peștele în apă”, publicat la editura Humanitas. Totodată, a vizitat vernisajul unei expoziții de fotografie a fiicei sale Morgana, conform unei surse.
Acesta a reveni în țară în 2005 pentru a participa la Festivalul „Zile şi Nopţi de Literatură” de la Neptun. Tot atunci, Uniunea Scriitorilor din România i-a decernat Premiul Ovidius, în valoare de 10.000 de euro.
Iar a treia oară și ultima când a vizitat România a fost pe 19 mai 2013, la Cluj. A venit însoțit de soția sa Patricia. La 20 mai 2013, la Cluj, scriitorul a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Babeş-Bolyai. Pe 21 mai 2013, vizita s-a încheiat, cu o sesiune de comunicări științifice pe tema rolului ficțiunii în viața oamenilor, găzduite de Gabriel Liiceanu.
„Sunt foarte recunoscător că am fost invitat. Este a treia mea vizită în România şi sunt sigur că va fi la fel de reuşită ca şi primele două. Am amintiri plăcute despre primele două vizite în România”, spunea el, conform sursei menționate anterior.
„Sunt foarte recunoscător cititorilor mei din România, sunt bucuros că volumele mele sunt traduse şi în această ţară. Cred că e foarte important ca un scriitor să fie tradus într-o ţară cu o aşa de mare tradiţie culturală”, a completat marele scriitor.
Tot în cadrul vizitei respective a vizionat piesa sa de teatru „O mie și una de nopți, pusă în scenă la Teatrul Național din Cluj. A jucat și el în piesa respectivă, pentru aproximativ 5 minute.
„Mi-a plăcut foarte mult. Cred că este foarte personală, foarte originală tinerească, cu ceva umor şi, de asemenea, cu o tentă latino-americană. Mi-a plăcut. Actorii sunt foarte buni. Prestaţia a fost excelentă”, a declarat la final.
Mario Vargas Llosa a fost un scriitor, jurnalist, traducător, figură politică și academician. Averea sa netă este estimată la 500.000 de dolari. Deocamdată, cauza morții sale nu a fost făcută publică, însă se știa, conform unei surse, că laureatul la Premiul Nobel pentru Literatură suferea vizibil după o căzătură.
Cum arăta Doinița Oancea cu păr drept! Toți o știu creață, însă e o femeie complet schimbată dacă o vezi cu părul drept... Imaginea din copilărie cu Laura Giurcanu care a atras atenția fanilor. Ce poză a postat fosta concurentă America Express...