Ingrediente
- Foi:
- 300 g făină
- 200 g unt
- 100 g zahăr pudră
- 1 ou
- 1 gălbenuș
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 lămâie
- 1 vârf cuțit sare
- zahăr pentru pudrat
- Umplutură:
- 1,5 kg mere,
- 6-7 linguri zahăr
- 1 linguriță scorțișoară măcinată
Mod de preparare
Se freacă spumă, untul cu zaharul pudră, sarea, coaja de lămâie și o lingură de lămâie, zahărul vanilat, gălbenușul și oul întreg, puse pe rând și amestecând bine după fiecare, apoi făina.
Se amestecă toate, fără să se frământe. Se dă aluatul la rece pentru o oră, să se întărească untul.
Între timp, se curăță merele de coajă și se rad pe răzătoarea mare. Se călesc apoi cu 6-7 linguri de zahăr, în funcție de dulceața merelor și se adaugă apoi scorțișoară, iar după ce s-au răcit, nucă.
Aluatul se întinde și se porționează. Fiecare romb se umple cu o parte suficientă din compoziția de mere cu nuci și se rulează în forma unor melcișori.
În aluat, se înțeapă cu furculița din loc în loc. Se coace la foc potrivit cam 30 minute, la 60 de grade Celsius.
Se lasă sa se raceasca in tavă, iar după ce melcișorii s-au răcit se pudrează cu zahăr.