Cum preparăm cozonac fără frământare, mult mai rapid și cu reușită sigură?
Frământatul cozonacului necesită forță și timp, dacă nu ai un robot bun, sau o mașină de făcut pâine, care să te ajute. Rețeta de cozonac fără frământare vine în ajutorul gospodinelor pentru a le ușura munca și a le scurta timpul necesar preparării cozonacilor.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 14 Aprilie 2020, 09:51 | Actualizat: Marti, 14 Aprilie 2020, 10:10Iată cum putem reduce timpul preparării cozonacilor cu această simplă, rapidă și sigură reșetă de cozonac fără frământare.
Ce ne trebuie pentru rețeta de cozonac fără frământare:
- Pentru aluat:
- 5 gălbenuşuri
- 200 gr zahăr
- 2 linguri smântână
- 100 ml ulei + 100 gr unt topit
- 500 ml lapte
- 1 linguriţă sare
- 40 gr drojdie proaspătă
- coajă rasă de la o lămâie și o portocală
- 3-4 lingurițe esenţă de rom
- 1 kg făină
- Pentru umplutură:
- 5 albuşuri
- 150 gr zahăr
- 3 linguri cacao
- 3 linguri pesmet
- 2 linguri nuca măcinată fin
- 150 gr nuca tăiată grosier
- 1 vârf linguriţă sare
- Pentru uns:
- 1 gălbenuş
- 1 linguriţă lapte
- semințe de mac
Cum preparăm Rețeta de Cozonac fără frământare?
Pentru reușita cozonacilor, este recomandat să aducem ingredientele la temperatura camerei cu 2-3 ore înainte de a începe lucrul.
Făina se va lăsa la temperatura camerei de cu seară și va cerne de două ori, pentru a deveni pufoasă.
Pentru a prepara cozonac fără frământare, începem prin a amesteca drojdia cu o lingură de zahăr până se lichefiază, apoi se adaugă puţin lapte călduţ şi o mâna de făină. Se omogenizează maiaua şi se lasă la dezvoltat, acoperită cu un ştergar şi la loc cald.
Se freacă gălbenuşurile cu sare, pentru a le intensifica culoarea, apoi cu zahărul, iar când devin spumoase, se adaugă untul topit în jumătate din cantitatea de ulei. Se omogenizează și se încorporează smântâna.
Se face o adâncitură în mijlocul făinii şi se pune acolo maiaua, apoi compoziţia de gălbenuşuri, coajă rasă de lămâie și de portocală, esenţa de rom şi se încorporează din făina de pe margini, turnând din când în când şi lapte cald și uleiul oprit, de asemeni, cald.
Când aluatul pentru cozonac fără frământare devine ferm, nu mai adăugăm făină, nu îl mai frământăm, îl acoperim și îl lăsăm la crescut, la loc cald, aproximativ o oră.
Pentru umplutura cozonacului fără frământare, mixăm albuşurile cu zahărul şi puţină sare, apoi adăugăm cacaua şi nuca măcinată amestecată cu pesmet.
Împărţim aluatul în patru părţi pe care le vom întinde pe masa de lucru cu ajutorul sucitorului şi le vom unge cu compoziţia de albuşuri, iar deasupra presăram nuca tăiată.
Rulăm foile şi le împletim câte două, apoi le aşezăm în tăvile unse cu ulei sau tapetate cu hârtie de copt.
Acoperim aluaturile din tavi şi le lăsăm din nou la crescut până când depăşesc margine tăvii, după care ungem aluaturile deasupra cu gălbenuş de ou amestecat cu lapte și presărăm mac.
Introducem tăvile cu cozonaci fără frământare în cuptorul preîncălzit şi coacem cozonacii la 170 de grade pentru 40-45 minute, sau în funcţie de cuptorul fiecăruia.
Spor şi poftă bună!