Papanași din mămăligă. Rețeta datează din 1964 și e rapid îndrăgită de pofticioși
Papanașii i-au cucerit până și pe străini. Aromele contrastante se echilibrează perfect, dând un desert plin de savore.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 24 Octombrie 2024, 16:53 | Actualizat: Joi, 24 Octombrie 2024, 16:54- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Papanașii sunt nelipsiți din meniul tradițional. Aceștia sunt căutați și de străinii care vin în vizită. Este un preparat care stârnește curiozitatea, deoarece îmbină dulcele cu săratul.
De-a lungul timpului, gospodinele au făcut ajustări diferite în funcție de regiune sau de poftele celor din jurul mesei.
Pe aceeași temăDin 1964, datează o rețetă de papanași din mămăligă! Dacă ți-e poftă de un desert delicios, dar parcă ai vrea și ceva nou, poți încerca acești papanași deosebiți.
Pe aceeași temăPapanași din mămăligă. Rețeta datează din 1964 și e rapid îndrăgită de pofticioși
Potrivit unei surse, rețeta aceasta apare în cartea Îndrumări practice pentru tinerele gospodine, publicată în 1964 de Elena M. Herovanu.
Elena M. Herovanu încapsulează în cartea sa nu numai rețete ale bunicilor sau părinților, ci și un anumit timp, o anumită mentalitate, o întreagă istorie.
Pe aceeași temăRețeta este pentru trei persoane și devine rapid preferata pofticioșilor de toate vârstele. Este rapid de preparat și mai întotdeauna se găsesc ingredientele deja în frigider.
Pe aceeași temăIngediente
- 5-6 linguri de mămăligă (resturi de la o masă anterioară)
- 250 grame de brânză de vaci sau de oi
- 2 ouă
- 2 linguri de făină de grâu
- 1 praf de sare (dacă brânza nu este suficient de sărată)
- 1 lingură de untură sau altă grăsime pentru prăjit, ori ulei sau unt
- câteva linguri de smântână (opțional)
Pe aceeași temăMod de preparare
Primul pas este să amesteci mămăliga cu brânza și ouăle. Dacă brânza este mult prea moale, poți adăuga făină de grâu pentru a închega compoziția și a putea modela papanașii.
Pentru a verifica dacă este destul de sărat, poți gusta amestecul. Dacă mai este nevoie de sare, poți adăuga acum în compoziție.
Pe aceeași temăTrece-ți mâinile prin făină și începe să modelezi papanașii în bile de dimensiuni potrivite. Aplatizează-le ușor și fă o mică adâncitură în mijloc, astfel se vor coace uniform.
Se încinge untura sau uleiul și se prăjesc papanașii, până când devin rumeni pe ambele părți. Aceștia vor fi crocanți la exterior și cremoși în interior.
Pe aceeași temăSe servesc cu smântână și dulceață, după gust. De asemenea, se pot mânca și simpli.
Acești papanași sunt o îmbinare deosebită de gusturi și texturi, care încântă orice pofticios.