Rețetă de mucenici moldovenești. Un desert pufos și gustos pentru sărbătoarea de pe 9 martie 2022
Mucenicii moldovenești, sau „sfințișorii” sunt colăceii în formă de 8, pregătiți cu ocazia zilei de 9 martie. Îți prezentăm o rețetă de mucenici moldovenești care îți va aminti de gustul copilăriei.
Publicat: Luni, 07 Martie 2022, 12:41 | Actualizat: Marti, 07 Martie 2023, 11:06Potrivit tradiției populare, pe data de 9 martie, în ziua Sfinților Mucenici se încheie zilele babelor, zile capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moșilor care sunt zile calde. Biserica Ortodoxă sărbătorește pe cei 40 de Mucenici în data de 9 martie, un omagiu adus soldaților români uciși în Sevastia în vremea împăratului Licinius. Un simbol al acestei sărbători este tradiționalul desert.
Pe aceeași temăGospodinele au de ales între a prepara mucenici muntenești sau moldovenești. Pentru diversitate, la masa de 9 martie pot exista două feluri de mucenici: cei în zeamă și cei fără zeamă. Dacă te-ai decis să optezi pentru mucenicii moldovenești (sfințișori), trebuie să știi că îți vei umple louința de un miros de vis.
Pe aceeași temăRețetă de mucenici moldovenești ca la mama acasă
Pe 9 martie este ziua celor 40 de mucenici, iar gospodinele realizează din aluat 40 de covrigei, care simbolizează mucenicii.
Iată cum poți prepara mucenici moldovenești pufoși și savuroși!
Ingrediente mucenici moldovenești
Pentru a prepara mucenici moldovenești avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 kg făină
- 400 ml lapte
- 4 ouă
- 100 g margarină
- 40 g drojdie
- 200 g miere
- 400 g zahăr
- 200 g nucă măcinată
- 50 ml ulei
- arome (după gust)
Mod de preparare mucenici moldovenești
După ce ne asigurăm că avem toate ingredientele enumerate mai sus, ne apucăm de pregătirea aluatului din care vom construi colăceii în formă de 8. Din drojdie, 2 linguriţe de zahăr, puţin lapte şi puţină făină se realizaează o maia care se lasă la crescut.
Într-un vas se adaugă făină, maiaua crescută, 3 ouă bătute cu un praf de sare, 200 g zahăr, laptele, margarina moale şi aromele. Ulterior se frământă aluatul şi se lasă la dospit.
Între timp, încălzim cuptorul la 170-180 de grade.
Din aluatul pregătit se taie fâșii din care se formează 8-uri mari care se lasă la crescut, se ung apoi cu ou și se bagă la cuptor într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt.
După ce s-au rumenit, „sfințișorii” se ung cu miere, peste care se presară nucă din belșug.
Dacă vrei să prepari ambele tipuri de mucenici poți consulta și rețeta noastră de mucenici muntenești.
Îți dorim poftă bună la mucenici și o primăvară frumoasă!