Antena Căutare

Carne de pui la grătar suculentă și savuoase. 6 rețete pe care să le încerci vara aceasta

Fie că ești în mijlocul naturii, pe terasa apartamentului sau în curtea casei, puiul la grătar rămâne o alegere sigură și apreciată de toată familia. Cu un gust delicat, o textură fragedă și capacitatea de a absorbi rapid aromele, carnea de pui este ideală pentru marinare și gătire rapidă.

Galerie
Carnea de pui se marinează înainte de a fi pusă la grătar pentru a fi cât mai gustoasă și fragedă | Shutterstock

Carnea de pui se adaptează ușor tuturor gusturilor: pieptul, preferat de cei care caută o variantă slabă și dietetică, are nevoie de o marinadă care să-i asigure suculența și să-l protejeze de uscarea excesivă pe grătar. Pulpele sau aripioarele, cu mai multă grăsime intrinsecă, oferă savoare și textură, fiind ideale pentru preparări lente, la foc indirect.

Indiferent de bucata de carnea aleasă, marinarea prealabilă este cheia. Un amestec simplu de iaurt și condimente (cum ar fi turmeric, chimen, coriandru sau paprika afumată), aplicat cu minimum o oră înainte de gătire, pătrunde carnea și o frăgezește natural.

CITEȘTE ȘI: Cum se gătește corect pieptul de pui la cuptor

Trucuri pentru carne de pui suculentă la grătar

Articolul continuă după reclamă

Pentru un plus de aromă și culoare, se pot adăuga în marinadă suc de citrice, coajă rasă de lămâie sau lime, usturoi zdrobit, ghimbir proaspăt sau chiar un strop de miere. Dacă preferi variante mai exotice, poți opta pentru amestecuri în stil asiatic (cu sos de soia, ulei de susan și ghimbir) sau mexican (cu lime, coriandru proaspăt și fulgi de chilli). Gătirea se face cel mai bine pe grătar încins, cu foc mediu spre mare, întorcând bucățile de pui la intervale regulate, pentru a se rumeni uniform și a păstra suculența în interior.

Un aspect adesea ignorat, dar esențial, este folosirea căldurii indirecte pentru bucățile mari, cum ar fi pulpele sau aripioarele groase. Acestea trebuie să ajungă la o temperatură internă de minimum 74°C pentru a fi sigure pentru consum. Ideal este să se folosească un termometru cu citire rapidă, mai ales dacă puiul este marinat și culoarea poate induce în eroare.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de pastramă din carne de pui preparată în casă, gustoasă și sănătoasă

Garnituri pentru carne de pui la grătar

În ceea ce privește servirea, opțiunile sunt infinite. Puiul la grătar poate fi însoțit de salate crocante, sosuri răcoritoare de iaurt cu mentă sau tzatziki, lipii calde sau legume rumenite pe jar. Pentru un meniu complet și bine echilibrat, se pot adăuga cartofi copți în jar, porumb dulce la grătar sau un relish de roșii și ardei.

Nu în ultimul rând, pentru o experiență autentică, merită încercate și rețetele inspirate din bucătării internaționale – puiul tikka, souvlaki grecesc, satay thailandez sau friptura în stil cajun aduc arome spectaculoase și demonstrează cât de versatilă poate fi această carne. Cu puțină atenție și răbdare, puiul la grătar nu este doar o opțiune rapidă de weekend, ci un deliciu culinar care poate impresiona orice invitat.

CITEȘTE ȘI: Cum se face cea mai bună rețetă de pulpe sau ciocănele la cuptor, cu sos barbeque!

Frigărui de pui condimentat cu iaurt, salată crocantă și sos de castravete

Ingrediente

  • 200 g iaurt grecesc
  • ½ linguriță de scorțișoară măcinată (opțional)
  • 2 păstăi de cardamom verde, zdrobite, semințele măcinate (opțional)
  • 1 linguriță de chimen măcinat
  • 1 linguriță de turmeric
  • un praf de fulgi de chilli (sau după gust)
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • 1 lămâie – coaja rasă și tăiată în două
  • 640 g carne de pui, pulpă dezosată, tăiată cuburi
  • 1 castravete – jumătate ras grosier, jumătate tocat fin
  • 1 salată Little Gem, tocată subțire (sau ce salată verde preferi)
  • 4 lipii plate
  • sos iute, pentru servire (opțional)

Mod de preparare

Într-un bol se amestecă jumătate din iaurt cu toate condimentele (scorțișoară, cardamom, chimen, turmeric, chilli), usturoiul, coaja de lămâie și ½ linguriță sare. Se adaugă cuburile de carne de pui și se amestecă bine pentru ca toate bucățile să fie acoperite uniform. Se acoperă vasul și se lasă la marinat minimum 30 de minute la frigider, ideal peste noapte pentru a intensifica aromele.

Într-un bol separat, se amestecă iaurtul rămas cu castravetele ras și usturoiul rămas. Se asezonează cu sare și piper și se păstrează la frigider până la servire – rezultă un sos răcoritor asemănător tzatziki-ului, dar mai subtil.

Castravetele tocat fin se amestecă cu salata Little Gem și se stropește cu zeama de la jumătate de lămâie. Se asezonează cu sare și se lasă deoparte. Cealaltă jumătate de lămâie se taie în sferturi, pentru servire.

Carnea marinată se înfige pe bețe metalice pentru frigărui și se gătește pe un grill încins sau sub grillul cuptorului, timp de 10–12 minute, întorcând frecvent pentru o coacere uniformă și o crustă frumos rumenită. În acest timp, lipiile se încălzesc rapid pe grătar sau în toaster.

Frigăruile se servesc în lipii calde, împreună cu salata proaspătă, sosul de iaurt cu castravete și, dacă se dorește, câteva picături de sos iute pentru un plus de intensitate.

CITEȘTE ȘI: Rețete gustoase pentru un grătar perfect de vară. Ce tip de carne să pui și ce legume să adaugi lângă

Pui picant la grătar

Ingrediente

  • 8 ciocănele de pui, fără piele
  • 142 ml iaurt natural
  • 1 linguriță de pudră de chilli
  • 1 lingură de chimen măcinat
  • 1 lingură de coriandru măcinat
  • 2 lingurițe de turmeric măcinat

Mod de preparare

Fiecare ciocănel de pui se crestează adânc în 2-3 locuri cu un cuțit bine ascuțit. Într-un bol se amestecă iaurtul cu pudra de chilli, chimenul, coriandrul, turmericul și sarea, până se obține o pastă omogenă. Carnea se adaugă în bol și se masează bine cu marinada, astfel încât fiecare bucată să fie complet acoperită.

Preparatul se acoperă și se lasă la rece timp de 30 de minute, dacă timpul permite. După marinare, ciocănelele se scot și se scutură ușor de excesul de sos, apoi se așază pe grătarul încins. Se gătesc timp de 20-25 de minute, întorcându-se periodic, până când devin aurii și sunt complet pătrunse în interior.

CITEȘTE ȘI: 4 rețete clasice italienești de preparate din carne de pui. Sunt delicioase și ușor de preparat

Pulpe de pui marinate în iaurt și garam masala

Ingrediente

  • 800 g pulpe de pui dezosate, fără piele
  • 250 g iaurt grecesc cu 10% grăsime
  • 2 căței de usturoi, răzuiți fin
  • 1 linguriță de garam masala
  • 1 linguriță de ghimbir proaspăt ras
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • 1 linguriță de sare
  • 1 lingură de ulei pentru uns grătarul

Mod de preparare

Pulpele de pui se spală, se tamponează bine și se pun într-un bol adânc. Se prepară marinada amestecând iaurtul cu usturoiul, ghimbirul, garam masala, sucul de lămâie și sarea. Se toarnă peste carne și se masează cu mâna până când fiecare bucată este complet acoperită. Se acoperă și se lasă la frigider minimum 6 ore. Se scoate carnea cu 30 de minute înainte de gătire și se lasă la temperatura camerei.

Se încinge grătarul și se ung grilajele cu puțin ulei. Se așază pulpele și se coc la foc mediu 6–7 minute pe fiecare parte, până când se rumenesc frumos. Se servesc calde, alături de ceapă roșie marinată și lipie.

CITEȘTE ȘI: Cum să dezghețăm rapid și în siguranță puiul congelat. Ce greșeli te pot duce la spital

Piept de pui mediteranean cu oregano, lămâie și feta

Ingrediente

  • 600 g piept de pui, fileuri subțiri
  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 1 linguriță de coajă rasă de lămâie
  • 2 căței de usturoi, pisați
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
  • 80 g brânză feta
  • 100 g roșii cherry
  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin pentru servire

Mod de preparare

Fileurile de piept se spală și se tamponează ușor. Se pun într-un vas și se adaugă uleiul, sucul și coaja de lămâie, usturoiul, oregano, sarea și piperul. Se amestecă bine și se lasă la marinat 2–3 ore. Se scot din frigider cu puțin timp înainte de gătire. Se coc pe grătar 4–5 minute pe fiecare parte, până se rumenesc și se păstrează fragede. Se servesc cu brânză feta fărâmițată deasupra, roșii cherry ușor rumenite pe grătar și un strop de ulei de măsline crud.

CITEȘTE ȘI: Sosuri pentru carne la grătar. 5 variante care te vor scoate din impas de fiecare dată

Aripioare de pui glazurate cu miere și sos de soia

Ingrediente

  • 1 kg aripioare de pui
  • 2 linguri de miere
  • 3 linguri de sos de soia
  • 1 linguriță de ghimbir proaspăt ras
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • 1 lingură de oțet de mere sau de orez
  • 1/2 linguriță de fulgi de chili
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1 lingură de ulei pentru uns grătarul

Mod de preparare

Aripioarele se spală, se curăță de eventualele resturi de puf și se tamponează bine. Se amestecă mierea cu sosul de soia, usturoiul, ghimbirul, oțetul, fulgii de chili și sarea. Se toarnă peste aripioare și se amestecă bine. Se lasă la marinat minimum 4 ore. Se scot din frigider cu 30 de minute înainte de gătire. Se încinge grătarul și se ung grilajele cu ulei. Aripioarele se coc la foc mic-mediu, întorcându-se des și ungându-se din nou cu marinada. Se servesc calde, cu coriandru tocat și felii de limetă.

CITEȘTE ȘI: La ce riscuri te supui dacă pregătești carnea pe grătar cu flacără deschisă. Ce avertizează specialiștii: „Trebuie să avem grijă”

Frigărui de pui în stil japonez

Ingrediente

  • 600 g pulpe de pui dezosate, tăiate bucăți
  • 2 fire ceapă verde, tăiate bucăți de 3 cm
  • 3 linguri de sos de soia
  • 2 linguri de mirin
  • 1 lingură de sake
  • 1 lingură de zahăr brun
  • 1 lingură de ulei pentru uns grătarul

Mod de preparare

Bucățile de carne se pun într-un bol. Se prepară marinada din sos de soia, mirin, sake și zahăr brun. Se amestecă până se dizolvă zahărul și se toarnă peste carne. Se lasă la marinat 1–2 ore. Se pregătesc bețe de frigărui, pe care se înșiră alternativ carne și ceapă verde. Se încinge grătarul și se ung grilajele cu ulei. Frigăruile se coc la foc mediu, întorcându-se des și ungându-se cu marinada până când se rumenesc frumos. Se servesc simple sau cu orez alb.

Înghețată de casă fără aparat special. Ingredientele simple cu care poți face un desert ideal de vară... Cum prepari deliciosul sos barbeque BBQ acasă pentru un grătar cu carne sau legume...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la admiratori de Crăciun. Copiii Familiei Regale urmează un protocol strict
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la... Catine.ro
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile” Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima imagine cu bebelușul: „Raza mea de soare”
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima... Elle
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la Ploiești în acest timp
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la... Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară HelloTaste.ro
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți Antena3.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume Jurnalul
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit Observator
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard MediCOOL
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase... UseIT
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x