Antena Căutare

Postul Crăciunului: gaură în bugetul familiei sau o metodă de economisire. Cât costă, de fapt, mesele de post

Sunt în postul Crăciunului. Iată de ce buget trebuie să dispui pentru o masă sănătoasă și hrănitoare în această perioadă, dar și câteva rețete tradiționale mănăstirești pe care le poți încerca chiar la tine acasă.

Galerie
Postul Crăciunului: gaură în bugetul familiei sau o metodă de economisire | Shutterstock

Postul Crăciunului a început pe data de 15 noiembrie și se va încheia pe 24 decembrie. Ține 40 de zile, iar românii jongleză cu multă creativitate între alimente variate, rețete tradiționale și prețurile din magazine.

Citește și: Rețeta lui Chef Roxana Blenche pentru ciorba de perișoare de post, perfectă pentru Postul Crăciunului. Cum se prepară

Cât trebuie să scoată din buzunare românii pentru mesele din postul Crăciunului

Postul Crăciunului, deși nu este permisiv, fiind puține zile de dezlegare, este bogat în fructe și legume de sezon care pot alcătui mese delicioase. Pentru un meniu diversificat, însă la un preț accesibil pentru o singură persoană pe săptămână, varianta câștigătoare este piața.

Articolul continuă după reclamă

Potrivit unei surse, cu 150 de lei pe săptămână, românii își pot procura legume, fructele, leguminoase și alte ingrediente de bază pentru meniuri de post hrănitoare. Această sumă însă este pentru consumul unei singure persoane pe perioada celor șapte zile.

Prețul legumelor în piețe variază între 2 și 10 lei. Astfel, 1 kilogram de cartofi este în jur de 3-4 lei, 1 kilogram de morcov aproximativ 4 lei, de ceapă între 3 și 5 lei, de varză este aproximativ 5 lei. Cel mai costisitor este kilogramul de castraveți, aproximativ 10 lei, și cel de vinete, 9 lei. Pentru 1 kilogram de gogoșari, românii scot din buzunare în jurul de 6 lei. O legătură de ceapă verde costă aproximativ 2 lei.

Citește și: Mai sunt doar câteva zile până începe postul Crăciunului. Ce nu trebuie să faci în această perioadă

Astfel, cu aproximativ 50 de lei, de persoană, se pot cumpăra legume variate de sezon pentru supe, salate, tocănițe vegetale sau pilaf.

Din meniu nu lipsesc nici fructele, care sunt o sursă importantă de vitamine în post. Pentru 1 kilogram de mere, se scoate din buzunare aproximativ 4 lei, pentru citrice 8 lei, pentru banane 7 lei, iar pentru struguri 7,5 lei. Totalul pentru un coș variat de fructe este de aproximativ 30 de lei pentru o săptămână întreagă.

Leguminoasele au un preț destul de accesibil în piețele din România. Un pachet de linte costă între 7 și 12 lei, de năut între 8 și 14 lei, 1 kilogram de fasole uscată costă în jur de 7-10 lei. Astfel, pentru aproximativ 30 de lei se poate adăuga la meniul de post un aport bogat de proteine vegetale.

Citește și: Rețeta perfectă pentru postul Crăciunului a lui Chef Ștefan Popescu. Cum pregătește o fasole bătută cu gustul copilăriei

De asemenea, pe listă se adaugă și uleiul, iar 1 litru costă între 8 și 10 lei, orezul, cu un preț între 4 și 7 lei kilogramul, dar și pasta de roșii, care se găsește cu un preț în jur de 3 și 5 lei. Nu lipsește pâinea de pe mesele românilor, astfel că se mai adaugă la buget 10 - 15 lei pe săptămână pentru acest produs.

Bugetul pentru o persoană care ține post în această perioadă este cuprins între 110 și 150 de lei pe săptămână, în funcție de preferințe și cantitatea dorită.

Această perioadă poate fi o adevărată oportunitate pentru o pauză de la consumul excesiv, consumând mai multe fibre, vitamine și minerale.

„Mulți oameni repetă aceleași trei feluri de mâncare și ajung să se simtă lipsiți de energie. Are sens să introducem în meniu și semințe, dar și preparate tradiționale pe bază de legume care aduc sațietate”, recomandă nutriționistul Mihaela Posea, conform sursei menționate anterior.

De asemenea, recomandă gătirea alimentelor cu mai puțin ulei și evitarea excesului de pâine sau paste.

Citește și: Rețeta incredibil de bună de ghiveci de legume pentru iarnă la borcan

Rețete mănăstirești pentru perioada postului Crăciunului

La mănăstirile din România mâncare este pregătită cu atenție, la foc mic, este simplă și sățioasă. Mulți pelerini laudă alimentele consumate în timpul pelerinajelor și își doresc să le prepare aidoma și în propria bucătărie.

În mânăstiri, rețelele sunt păstrate din vechi generații și se transmit mai departe în bucătărie. Acestea se prepară cu ingrediente de bază, foarte simplu.

O rețetă tradițională răspândită în mănăstiri este cea de fasole bătută cu ceapă caramezilată. Pentru acest preparat, fasolea se fierbe bine, după care se pasează cu puțin ulei și usturoi. Se pune în castonașe, iar pe deasupra se presară ceapa călită lent până devine aurie.

Citește și: Postul Crăciunului 2025. Când începe și ce zile cu dezlegare la pește sunt în calendarul creștin-ortodox

Un alt preparat ideal pentru zilele răcoroase care preced Crăciunul este cirba de legume cu borș. Este nevoie de morcovi, ceapă, cartofi, țelină, verdețuri și borș de casă (sau cumpărat din magazine, după preferințe).

O tocăniță populară printre pelerini este cea de vinete cu gogoșari și ceapă. Se taie cuburi vinetele și gogoșarii, iar ceapa se toacă fin. Ceapa se călește în puțin ulei cu apă. Toate legumele se adaugă treptat într-o cratiță și se fierbe la foc mic cu un capac deasupra. Când se înmoaie legumele, se adaugă sare, piper și puțin pătrunjel. Tocănița poate fi servită ca garnitură, dar și ca fel principal, poate cu puțină mămăligă caldă lângă.

Salata caldă de sfeclă și cartofi cu ceapă verde este la mare căutare în post. Se fierb cartofii și sfecla, după care se taie cuburi și se amestecă totul cu ceapa verde tocată. Se adaugă și puțin ulei și sare. De asemenea, se poate pune și puțin suc de lămâie sau oțet, după gust. Este delicioasă consumată caldă, dar și rece, având un aport de vitamine.

Citește și: Diferența dintre greutatea în viu și cea netă la porci. Cum să îți organizezi bugetul pentru masa de Crăciun

Nu lipsește nici desertul din bucătăriile mănăstirilor. Cel mai popular desert este unul foarte simplu: colțunași cu magiun. Aluatul se prepară din apă, făină și puțin ulei, iar pentru umplutură se folosește magiun pregătit înainte. Totul se presară cu zahăr pudră.

De asemenea, un alt desert preferat mai ales de copii este budinca de orez cu mere și scorțișoară. Se fierbe orezul în apă cu puțin zahăr până de vine moale. Securăță merele, se taie cubulețe și se pun peste orez. Se fierb împreună câteva minute. La final se adaugă scorțișoara după gust. Pentru un aspect lucios, se poate adăuga și puțin ulei. Budinca se poate servi caldă, dar și rece.

Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Comentarii


Citește și
Rețetă prăjitură cu nucă și glazură de vanilie
Rețetă prăjitură cu nucă și glazură de vanilie
Lauren Sánchez a dictat moda iernii. Ținuta de 10.000 de dolari care a atras toate privirile
Lauren Sánchez a dictat moda iernii. Ținuta de 10.000 de dolari care a atras toate privirile Catine.ro
Rețeta tradițională de Baba Ganoush. Ce este și cum se prepară această salată cu vinete. Ce secret îi dă cel mai bun gust
Rețeta tradițională de Baba Ganoush. Ce este și cum se prepară această salată cu vinete. Ce secret îi dă cel...
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Un român căutat internațional face live-uri pe TikTok după ce ar fi bătut un YouTuber italian în metroul din Roma
Un român căutat internațional face live-uri pe TikTok după ce ar fi bătut un YouTuber italian în metroul din Roma Libertatea.ro
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani AntenaSport
Nadia Comăneci, o mamă foarte mândră! Ce a dezvăluit despre fiul ei, Dylan, în vârstă de 19 ani: „Trebuie să își încerce identitatea, să vadă ce dorește…”
Nadia Comăneci, o mamă foarte mândră! Ce a dezvăluit despre fiul ei, Dylan, în vârstă de 19 ani: „Trebuie... Elle
Ce salariu ar avea Laurențiu Reghecampf pe lună dacă acceptă oferta din Sudan! Acum are 15.000 de euro
Ce salariu ar avea Laurențiu Reghecampf pe lună dacă acceptă oferta din Sudan! Acum are 15.000 de euro Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă HelloTaste.ro
Pământul se scufundă în Turcia. Explicația fenomenului înspăimântător care se extinde acum în toată țara
Pământul se scufundă în Turcia. Explicația fenomenului înspăimântător care se extinde acum în toată țara Antena3.ro
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile useit
Horoscopul zilei de 10 decembrie 2025. Vărsătorii caută conexiuni autentice. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 10 decembrie 2025. Vărsătorii caută conexiuni autentice. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Sfârșitul „Lumii libere”. Europa se transformă în Trumpistan sau rămâne fără protecție americană
Sfârșitul „Lumii libere”. Europa se transformă în Trumpistan sau rămâne fără protecție americană Jurnalul
Nicușor Dan, prima reacție după documentarul Recorder despre justiția din România
Nicușor Dan, prima reacție după documentarul Recorder despre justiția din România Kudika
Ce s-a descoperit la autopsia fetiței de doi ani care a murit într-o clinică stomatologică din București
Ce s-a descoperit la autopsia fetiței de doi ani care a murit într-o clinică stomatologică din București Redactia.ro
Orașul în care pensionarii trăiesc
Orașul în care pensionarii trăiesc "ca niște regi" cu doar 1.000 de € pe lună. Clima și preţurile i-au convins Observator
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor MediCOOL
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni UseIT
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x