- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Nutriționiștii avertizează toate persoanele care țin post! Produsele de post din comerț sunt înșelătoare și afectează foarte mult organismul! De ce alimente și E-uri trebuie să ne ferim!
Pentru că ne aflăm în perioada postului, mulți dintre noi apelăm la produsele pe bază de soia și produsele vegetale de pe piață.
Nutriționiștii ne avertizează că multe dintre produsele comericializate în ideea consumului de alimente de post, care ne ajută la detoxifierea organismului, nu sunt nici pe departe ceea ce se doresc a fi.
Pe lângă faptul că acestea conțin și ingrediente care nu ar trebui fi consumate în perioada postului, sunt de asemenea pline de chimicale și e-uri care ne afectează sănătatea.
Unele dintre aceste exemple sunt crenvurştii vegetali, pateurile şi salamul de soia. Prof. Dr. Mencinicopschi ne explică că alimente precum ,,Pateul și cașcavalul de post conțin foarte multe E-uri și grăsimi hidrogenate, foarte dăunătoare și plus de asta, au în compoziția lor albumină sau coloranți de origine animală”.
Brânza tofu, cea mai sănătoasă opţiune din soia
În categoria produselor nocive intră pateurile vegetale şi “mezelurile”, din cauza conţinutului mare de “E-uri” sau alte sintetice menite să facă produsul să semene cât mai mult la gust, miros şi culoare cu alimentul pe care îl imită.
“Pateul din soia conţine la fel de mulţi aditivi ca cel animal, poate chiar mai mulţi. La fel şi salamul, şi crenvurştii de post sau şniţelul, care mai e şi prăjit. În niciun caz nu trebuie să mâncăm zilnic astfel de produse”, recomandă prof. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie.
Dintre toate produsele de soia, cea mai sănătoasă este brânza tofu. Pe locul următor se află laptele de soia, pe care îl puteţi consuma zilnic, spune doctorulzilei.ro
Medicii avertizează că în ciuda etichetei care semnalizează un produs de post, unele ingrediente conțin substanțe de dulce, fără de care produsele nu s-ar putea închega. “Există unele tipuri de caşcaval din soia care conţin cazeină (proteină din lapte care contribuie la coagularea acestuia). Acest produs, deşi este fabricat din soia, nu mai poate fi considerat de post”, atrage atenţia Mencinicopschi.
Soluția pe care o avem la dispoziție pentru a evita consumul unor produse de dulce, este să fim foarte atenți la etichete și să excludem din calcul orice produs care conține urme de ou, zer, lapte sau denumiri de dulce.
Ce E-uri periculoase putem găsi în produsele de post
Sfatul specialiştilor în alimentaţie este să ocoliţi produsele care conţin polifosfaţi (E452), glutamat monosodic (E 621) şi coloranţi chimici de sinteză. Cel mai des întâlniţi sunt tartrazina (E102), galben de chinolină (E 104) şi carmin (E 120). Acesta din urmă este obţinut dintr-o insectă şi, cu toate acestea, se regăseşte în unele produse de post. Alte substanţe de care trebuie să vă feriţi sunt conservanţii-benzoaţi (E 211, E212, E213) şi de nitriţi (E251), cazeinat de sodiu, care este, de fapt, o proteină din lapte, substanţe de îngroşare – gume guar-E412, xantan- E415, gelan-E418, caruba-E410 şi gumă arabică sau acacia-E414-, sulfaţi/sulfiţi (E227, E228), BHA (E320)-foarte nociv pentru sănătate, caramel (E150) şi EDTA (E385), care se foloseşte în special în conserve şi este unul din cei mai periculoşi aditivi
Exemple de meniuri pentru cele trei mese ale zilei
Chiar dacă v-ați hotărât să țineți post, nu agresați organismal dvs și nu eliminați niciuna dintre mesele principale ale zilei. Pentru unele persoane, perioada postului este considerate și un prilej bun pentru a slăbi, dar specialiștii avertizează că este o mare greșeală.
În această perioadă, corpul suferă niște transformări și lipsuri, pe care noi suntem datori să le substituim cu alte produse care conțin nutrienți necesari unei alimentații sănătoase.
De aceea este bine să consumați zilnic, minim 2 felii de pâine, pentru conținutul de fibre și zahăr de care avem nevoie. Fructele nu trebuie să lipsească de la micul dejun, astfel veți putea să vă bucurați de un mic dejun delicios și colorat!
Legume precum cartofi, năut, conopidă, morcovi sunt extreme de recomandate în perioada postului, fiind de altfel și foarte sănătoase.
Puteți apela și la ciorbele de legume sau fasole și chiar la mâncarea de fasole iahnie cu cimbru și murături care face deliciul oricărui roman.
Pentru cină, o variantă de meniu este salata orientală sau de legume proaspete, cu boabe de porumb, seminţe de dovleac, nuci, caju, pastă de măsline, pastă de roşii uscate şi două felii de pâine prăjită.
Persoanele care suntobişnuite să mănânce foarte multă carne zilnic vor resimţi mai adânc postul, vor avea stări de astenie, eventual modificări ale tensiunii arteriale. Cei antrenaţi, care ţin postul miercuri şi vineri, nu vor avea probleme.
“Postul nu este indicat copiilor sub 16 ani, persoanelor slăbite, care suferă de boli cronice (TBC, cancer, afecţiuni digestive) şi gravidelor“, recomandă medicul Adamescu.
Oameni ajunși la spital, după ce au mâncat salată! Ce avertizează specialiștii... Dezinformarea te poate costa. 3 mituri periculoase pentru sănătatea ta...