Pentru că preparatele pe bază de cartofi sunt cele mai versaltile și la îndemâna oricui, Vlăduţ, bucătarul de la Neatza,ne propune o rețetă mai specială de Cartofi franțuzești, acei cartofi la cuptor cu multe brânzeturi.
Ce ne trebuie pentru rețeta Cartofi franțuzești:
500 gr cartofi 5-6 ouă fierte 200 gr cașcaval 150 gr brânză telemea 50 gr unt 50 gr făină 500 ml lapte sare nucșoară măcinată un cub de unt pentru uns vasul.Iată cum se prepară rețeta de cartofi franțuzești!
Cartofii se fierb, se curăță și se taie în cuburi mari.
Între timp, se prepară un sos alb, celebrul sos bechamel în care se adaugă brânzeturi și nucșoară. Se topește untul, se adaugă făina și se amestecă până aceasta absoarbe tot untul. Se adaugă în fir subțire laptele fierbinte, amestecând intens până se formează un sos gros. Se stinge focul și se adaugă brânza telemea rasă și 100 -125 gr cașcaval ras, precum și nucșoară, după gust. Se lasă sosul să se tempereze până se topesc brânzeturile din el.
Se unge un vas de yena cu unt și se așază cartofii peste care se toarnă sosul alb. Se așază deasupra ouăle fierte și tăiate în sferturi și se rade restul de cașcaval deasupra.
Vasul de yena cu cartofii franțuzești se dă la cuptor, la temperatura de 200 de grade, până când delicioșii cartofi franțuzești se gratinează frumos la suprafață. Se lasă să se tempereze a0-15 minute înainte de a se porționa și se servesc ca garnitură, alături de orice friptură și orice salată.
Poftă bună!