Antena Căutare

Săptămâna de lucru ar putea dura 4 zile. Perioada de test va da verdictul. Unde încep testele și cum s-a ajuns la această decizie

Săptămâna de lucru a fost dintotdeauna catalogată ca fiind prea lungă pentru toți angajații, însă pentru unii dintre ei a fost posibil chiar imposibilul. O țară din Uniunea Europeană a început și ea testele pentru o săptămână de lucru mai scurtă. Iată de ce s-a ajuns aici.

Imagine cu o echipă la locul de muncă. Galerie
Săptămâna de lucru va dura 4 zile, iar perioada de test va da verdictul. | Shutterstock

Germania este una dintre țările membre Uniunii Europene care a luat decizia de a scurta săptămâna de lucru pentru o perioadă de test, urmărind eficiența unui program de acest tip.

Deși pentru mulți este o dorință imensă ca programul de lucru să fie de doar patru zile pe săptămână, există și pareri contradictorii din cauza creșterii numărului de ore lucrate pe zi.

Citește și: Locul de muncă plătit cu 500 de lei pe zi, unde oamenii vor să se angajeze cu greu. Angajatorii sunt disperați

Program de 4 zile pe săptămână pentru unii angajați

Anul acesta, mai multe companii din Germania au introdus programul de muncă de patru zile cu scopul de a urmări eficiența acestuia, dar și a angajaților. Totodată, prin acest program este urmărită satisfacția pe care o au angajații la locul de muncă și nu numai.

Ideea a fost deja implementată și în alte țări de unele companii, iar acest lucru înseamnă că o zi de lucru are cu o oră jumătate mai mult pentru ca ziua de vineri să se transforme în zi de weekend.

Citește și: A câștigat la loto, dar continuă să meargă la muncă. Motivul pentru care vrea să țină totul secret

Prelungirea programului de zi reprezintă principala nemulțumire a oamenilor care nu au rezonat cu ideea unui program de lucru de patru zile. Aceștia au putut să testeze pe pielea lor în alte țări care au avut posibilitatea de a lansa un astfel de proiect înaintea Germaniei.

Firma de consultanţă în management„ Intraprenoer” este o companie din Gemania care a introdus deja programul de lucru de patru zile încă din anul 2016. Firma alături de organizaţia 4 Day Week Global care a efectuat o serie de studii în acest sens și în alte țări foarte bine dezvoltate, una dintre acestea fiind Marea Britanie, va pilota testul programului și în alte companii din Germania.

Citește și: Românilor le este tot mai greu să-și găsească o locuință în Germania. Ce afectează procesul de închiriere și ce soluții pot găsi

Aproximativ un număr de 50 de companii din diferite sectoare vor testa pe o perioadă de șase luni programul de lucru de patru zile, dorind să observe atât avantajele, cât și dezavantajele care pot să apară atât în rândul angajaților, cât și în rândul consumatorilor.

Prin introducerea acestui test, alte companii au observat faptul că angajații sunt mulțumiti cu privire la economiile pe care le fac atunci când vine vorba de combustibil, dar și cu privire la echilibrul care apărut între viața persoanală și cea profesională.

Totuși, acest program nu este văzut cu ochi buni de toți specialiștii. Holger Schaefer, expert la institutul economic IW de la Koln susține faptul că reducerea programului de lucru poate să diminueze cantitatea de bunuri și servicii produse într-un mod inevitabil.

Citește și: Apare o nouă monedă. Cât valorează pentru români și cum pot intra în posesia acesteia

Un alt specialist vine cu un contraargument pentru programul de lucru de patru zile, susținând că soluția pentru o eficiență mai mare din toate punctele de vedere ar fi „majorarea programului” nu scurtarea acestuia.

Vezi mai multe ştiri externe în secţiunea de pe observatornews.ro

(P) Site-ul web: cheia succesului pentru afacerea ta... Trucurile pentru a avea o locuință călduroasă în această iarnă. Ce pot face românii pentru a primi o factură mai mică la...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x