Antena Căutare

10 rețete de deserturi de vară de preparat în 15 minute

Vara aduce nu doar fructe aromate și culori vibrante, ci și dorința de a petrece cât mai puțin timp în bucătărie. Deserturile rapide, gata în doar 15 minute, sunt soluția perfectă pentru zilele toride: răcoritoare, ușoare, cu ingrediente simple, dar cu un rezultat spectaculos.

Galerie
Combinațiile de fructe și diverse tipuri de brânzeturi sunt cele mai răcoritoare și gustoase în timpul verii | Shutterstock

De la salate de fructe exotice cu mentă și lime, până la mousse-uri aerate de fructe de pădure, parfait-uri cu iaurt și miere sau clătite subțiri umplute cu cremă de brânză și zmeură, fiecare idee este gândită pentru a impresiona fără efort. Texturile cremoase se îmbină cu accente crocante de biscuiți sau nuci, iar aromele intense sunt puse în valoare cu ajutorul siropurilor rapide și al toppingurilor simple.

Aceste deserturi nu sunt doar rapide, ci și versatile, putând fi adaptate în funcție de fructele de sezon sau preferințele de gust. Se pot servi la finalul unei mese în familie, ca gustare dulce de după-amiază sau chiar ca mic dejun răsfățat într-o dimineață de weekend. Avantajul lor este că, indiferent de combinație, păstrează farmecul verii în farfurie, oferind răcoare și prospețime în doar câteva minute de preparare.

CITEȘTE ȘI: Cele mai populare 5 rețete de sorbet. Cum să te răcorești vara cu un desert elegant

Galette cu piersici, căpșuni și afine

Articolul continuă după reclamă

Ingrediente

  • 2 foi de aluat de tartă refrigerat (diametru 23 cm)
  • 3 piersici proaspete, curățate de coajă și sâmburi, tăiate felii
  • 120 g afine proaspete, împărțite în două părți egale
  • 4 linguri făină albă, împărțite în două părți egale
  • 4 linguri zahăr alb, împărțite în două părți egale
  • 6 linguri zahăr turbinado, împărțite în două părți egale
  • 500 g căpșuni proaspete, tăiate felii

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 230°C și se tapetează o tavă mare cu hârtie de copt. Se așază prima foaie de aluat pe tavă, lăsând loc lângă ea pentru a doua galette.

Într-un bol mare, se amestecă piersicile cu jumătate din afine, 2 linguri de făină și 2 linguri de zahăr alb, până se omogenizează. Amestecul se pune în centrul foii de aluat, lăsând o margine liberă de aproximativ 2,5 cm. Marginea aluatului se pliază spre interior peste fructe, formând pliuri ușor presate. Atât fructele, cât și marginile aluatului se presară cu 3 linguri de zahăr turbinado.
Se așază a doua foaie de aluat pe tavă și, în același bol, se amestecă căpșunile cu restul de afine, cele 2 linguri rămase de făină și cele 2 linguri rămase de zahăr alb. Se procedează la fel ca la prima galette, plierea marginilor și presărarea cu restul de 3 linguri de zahăr turbinado.

Se coc galettele în cuptorul preîncălzit timp de 12–14 minute, până când aluatul capătă o nuanță aurie deschisă. Opțional, se mai poate presăra puțin zahăr turbinado imediat după coacere. Se servesc calde sau la temperatura camerei, simple sau cu o cupă de înghețată de vanilie.

CITEȘTE ȘI: Tartă cu cremă de vanilie și căpșuni. Pașii simpli de pregătire

Crumble cu vișine

Ingrediente

  • 640 g vișine fără sâmburi
  • 300 g zahăr alb (sau după gust)
  • 4 linguri făină albă
  • Pentru topping
  • 190 g făină albă
  • 90 g fulgi de ovăz
  • 200 g zahăr brun
  • 250 g unt

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 190°C. Într-un bol mare, se amestecă vișinele cu zahărul alb și cele 4 linguri de făină, până când fructele sunt bine acoperite și și-au lăsat puțin suc. Amestecul se transferă într-o tavă de copt cu dimensiunea de aproximativ 23x33 cm.

Într-un alt bol, se combină făina, fulgii de ovăz și zahărul brun. Untul se adaugă tăiat cubulețe, apoi se încorporează cu ajutorul unui cuțit pentru patiserie sau cu vârfurile degetelor, până când se obține o compoziție sfărâmicioasă. Acest amestec se presară uniform peste stratul de vișine.

Tava se introduce în cuptorul preîncălzit și se coace timp de 45–50 de minute, până când crusta devine aurie și crocantă, iar fructele fierb ușor dedesubt. Crumble-ul cu vișine se servește cald, simplu sau cu o cupă de înghețată de vanilie, pentru un contrast perfect între acrișor și dulce.

CITEȘTE ȘI: Înghețată de casă cu cireșe. Pașii simpli pentru un desert ideal de vară

Cobbler cu mure

Ingrediente

  • Pentru fructe
  • 100 g zahăr alb
  • 2 linguri amidon de porumb
  • 900 g mure proaspete, bine coapte
  • 60 g unt nesărat, topit
  • Pentru aluat
  • 315 g făină albă
  • 300 g zahăr alb
  • 1 lingură praf de copt
  • 1 linguriță sare
  • 480 ml lapte
  • 60 g unt nesărat, topit
  • 1 lingură extract de vanilie

Mod de preparare

Se încălzește cuptorul la 175°C și se unge ușor cu unt o tavă de copt de aproximativ 23x33 cm.
Într-un bol mic, se amestecă zahărul și amidonul de porumb. Murele se pun într-un bol mare, se stropesc cu untul topit, apoi se presară amestecul de zahăr și amidon. Se amestecă ușor, până când fructele sunt acoperite uniform. Se transferă în tava pregătită, întinzându-le într-un strat egal.

Într-un alt bol, se combină făina, zahărul, praful de copt și sarea. Se adaugă laptele, untul topit și extractul de vanilie, amestecând până când compoziția este omogenă, dar ușor grunjoasă – nu trebuie să fie complet netedă. Aluatul se toarnă peste fructele din tavă, acoperindu-le cât mai uniform.

Se coace timp de 55–60 de minute, până când fructele devin fragede, iar crusta de deasupra este rumenită și fermă la atingere. Cobbler-ul cu mure se servește cald, simplu sau alături de o cupă de înghețată de vanilie, pentru un contrast delicios între cald și rece.

CITEȘTE ȘI: Prăjitură cu cireșe răsturnată. Ce să adaugi pentru un desert delicos

Înghețată rapidă de mango

Ingrediente

  • 2 mango, curățate de coajă și sâmburi, tăiate cuburi
  • 200 g zahăr
  • 240 ml smântână lichidă pentru frișcă
  • 240 g gheață

Mod de preparare

Se pun în blender cuburile de mango, zahărul, smântâna lichidă și gheața. Se mixează la viteză mare până când se obține o cremă fină și omogenă.

Compoziția se transferă într-o pungă mare resigilabilă, se sigilează bine și se pune la congelator pentru 45–60 de minute. La fiecare 15 minute, punga se scoate și se masează ușor cu mâinile pentru a împiedica formarea cristalelor mari de gheață și pentru a obține o textură cremoasă.
Înghețata de mango se servește imediat, simplă sau decorată cu cubulețe de fruct proaspăt și frunze de mentă, pentru un plus de prospețime.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de plăcintă cu afine și căpșuni. Care este secretul pentru un desert aromat și gustos

Semifreddo cu căpșuni și blat din biscuiți

Ingrediente

  • Pentru crema de căpșuni
  • 450 g căpșuni proaspete
  • 100 g zahăr alb
  • 180 g iaurt grecesc gras
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 2 lingurițe suc proaspăt de lămâie
  • 1/8 linguriță extract de vanilie
  • 1 linguriță oțet balsamic vechi (opțional)
  • 1 praf mic de sare
  • 420 ml smântână lichidă pentru frișcă, foarte rece
  • Pentru blat
  • 6 biscuiți shortbread
  • 3 linguri unt topit
  • Pentru decor
  • 225 g căpșuni proaspete, tăiate cubulețe
  • 2 linguri zahăr alb (sau după gust)

Mod de preparare

Se tapetează 10 forme mici (ramekine) cu folie alimentară și se așază pe o tavă. Căpșunile se curăță de codițe și se pun în blender sau robot de bucătărie împreună cu zahărul, iaurtul grecesc, coaja și sucul de lămâie, extractul de vanilie, oțetul balsamic și sarea. Se pulsează de câteva ori, apoi se mixează continuu până se obține un piure fin și omogen.

Într-un bol separat, smântâna lichidă rece se bate cu mixerul până când se formează vârfuri moi. Piureul de căpșuni se adaugă peste frișcă și se amestecă ușor, cu mișcări de împăturire, până când dungile mari de culoare dispar, dar fără a amesteca excesiv. Crema obținută se împarte în forme, lăsând 3–5 mm liberi până la margine. Tava se bate ușor de blat pentru a uniformiza compoziția, apoi se acoperă formele cu folie alimentară și se dau la congelator pentru aproximativ 1 oră și jumătate, până când se întăresc parțial.

Între timp, biscuiții shortbread se pun într-o pungă cu închidere ermetică și se zdrobesc cu sucitorul până devin pesmet fin. Se amestecă într-un bol cu untul topit, până când toate firimiturile sunt bine îmbibate. Compoziția se împarte peste semifreddo-ul întărit din forme, se presează ușor cu dosul unei linguri și se acoperă din nou. Se congelează cel puțin 2 ore, până când desertul este complet înghețat.

Pentru decor, căpșunile cubulețe se amestecă într-un bol cu zahărul și se lasă la temperatura camerei aproximativ 1 oră, până când își lasă siropul natural. În momentul servirii, fiecare formă se încălzește ușor între palme pentru a desprinde semifreddo-ul, apoi se răstoarnă pe farfurie cu blatul de biscuiți dedesubt. Se adaugă căpșunile cu sirop și se lasă 10–15 minute să se înmoaie ușor înainte de a fi savurat.

CITEȘTE ȘI: Rețetă apetisantă de tiramisu cu zmeură și ciocolată albă. Care este secretul unui desert aromat

Trifle cu căpșuni, afine și banane

Ingrediente

  • 2 blaturi de tort alb (diametru 20 cm), coapte și răcite
  • 900 g căpșuni proaspete
  • 60 g zahăr alb (opțional, în funcție de dulceața fructelor)
  • 470 g afine proaspete
  • 2 banane
  • 60 ml suc de portocale
  • 1 plic (100 g) budincă instant de vanilie
  • 480 ml lapte
  • 240 ml smântână lichidă pentru frișcă
  • 30 g migdale feliate, prăjite (opțional)
  • cireșe maraschino sau fructe proaspete pentru decor (opțional)

Mod de preparare

Căpșunile se taie felii și, dacă este necesar, se presară cu zahăr pentru a-și intensifica aroma și a lăsa sirop. Bananele se taie rondele și se stropesc cu sucul de portocale pentru a preveni oxidarea. Praful de budincă se amestecă cu laptele rece până se obține o cremă omogenă, fără cocoloașe. Blaturile de tort se taie în cuburi de aproximativ 2,5 cm.

Într-un bol mare de sticlă transparentă, se așază jumătate din cuburile de blat, acoperind uniform baza. Se adaugă jumătate din feliile de căpșuni, urmate de jumătate din afine și de jumătate din rondelele de banane. Peste fructe se întinde jumătate din crema de budincă, nivelând cu o spatulă. Se repetă procesul cu restul ingredientelor, menținând aceeași ordine a straturilor.

Smântâna lichidă se bate cu mixerul până se formează vârfuri moi, apoi se întinde uniform peste ultimul strat de budincă. Trifle-ul se poate decora cu migdale prăjite, cireșe maraschino sau fructe proaspete. Desertul se dă la rece pentru cel puțin 30 de minute înainte de servire, pentru ca aromele să se întrepatrundă și textura să fie răcoritoare și cremoasă.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de desert cu piersici pentru vară. Ce beneficii are acest preparat rapid și răcoritor

Gogoși rapide cu piersici

Ingrediente

  • Pentru gogoși
  • 1 cană plină cu piersici proaspete, tăiate cuburi (aprox. 1 piersică mare sau 2 mici)
  • 2 linguri zahăr alb
  • 1/8 linguriță extract de vanilie
  • 1 vârf de cuțit nucșoară măcinată
  • 1 vârf de cuțit scorțișoară măcinată
  • 1 lingură pesmet panko
  • 65 g făină cu agent de creștere (self-rising flour)
  • Pentru siropul Bourbon (opțional)
  • 60 g zahăr alb
  • 2 linguri apă
  • 1 lingură whisky Bourbon

Mod de preparare

Într-un bol, se amestecă piersicile cuburi cu cele 2 linguri de zahăr și se acoperă. Se lasă la temperatura camerei timp de 30 de minute, pentru ca fructele să lase suc și să se formeze un sirop natural.

Între timp, se încălzește uleiul într-o friteuză sau o cratiță adâncă până la 190°C. Peste piersici se adaugă extractul de vanilie, nucșoara, scorțișoara și pesmetul panko. Se încorporează apoi făina cu agent de creștere, amestecând până când aluatul devine omogen și bine umezit, fără să fie lipicios. Se lasă 3–5 minute la odihnit.

Se iau cu lingura porții generoase de aluat (aprox. 6 bucăți) și se pun cu grijă în uleiul încins. Se prăjesc timp de 90 de secunde pe o parte, apoi se întorc și se prăjesc încă 90 de secunde. Se mai întorc o dată și se mai lasă 1 minut, până devin aurii. Se scot pe un grătar pentru a se răci ușor, rămânând calde la servire.

Pentru siropul Bourbon, se pun într-o crăticioară zahărul, apa și whisky-ul. Se aduc la fierbere la foc mediu, amestecând ocazional, și se fierb 1 minut. Se iau de pe foc și se lasă să se răcească. Pentru o consistență mai groasă, se poate fierbe încă 1 minut suplimentar.

Gogoșile cu piersici se servesc calde, simple sau cu o cupă de înghețată de vanilie și stropite cu siropul Bourbon, pentru un desert parfumat și decadent.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de înghețată de casă. Cum să obții un desert gustos, răcoritor și sănătos chiar la tine în bucătărie

Piersici la grătar cu cremă de brânză, miere și nuci

Ingrediente

  • 4 piersici, tăiate în jumătăți și fără sâmburi
  • 1 lingură ulei vegetal
  • 2 linguri miere de trifoi (sau după gust)
  • 240 g cremă de brânză cu miere și nuci, moale
  • nuci tocate, pentru decor (opțional)

Mod de preparare

Se preîncălzește grătarul la foc mediu spre mare și se unge ușor suprafața cu ulei. Jumătățile de piersici se ung ușor cu uleiul vegetal și se așază pe grătar cu partea tăiată în jos. Se lasă aproximativ 5 minute, până când capătă urme frumoase de grătar și pulpa începe să se înmoaie ușor.

Se întorc jumătățile de piersici, se stropesc cu miere și se pune câte o lingură generoasă de cremă de brânză în locul sâmburelui. Se mai lasă pe grătar 2–3 minute, până când crema se încălzește ușor, fără a se topi complet.

Piersicile se servesc imediat, stropite cu puțină miere suplimentară și presărate cu nuci tocate, dacă se dorește. Sunt perfecte ca desert rapid de vară, mai ales după o masă la grătar, având un echilibru plăcut între dulceața fructului, aroma de fum și cremozitatea brânzei.

CITEȘTE ȘI: Găluște cu caise și jeleu de căpșuni

Banana la grătar cu lichior de cafea și scorțișoară

Ingrediente

  • 1/2 banană
  • 2 linguri lichior cu aromă de cafea (ex. Kahlua)
  • 1 lingură unt
  • 1 lingură zahăr brun
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată

Mod de preparare

Se preîncălzește grătarul la foc mediu. Pe o bucată de folie de aluminiu groasă se așază banana, lichiorul de cafea, untul, zahărul brun și scorțișoara.

Se aduc marginile lungi ale foliei una peste alta și se pliază de două ori pentru a sigila. Capetele se împăturesc de două ori, obținându-se un pachet bine închis.

Pachetul se așază pe grătarul încins și se gătește aproximativ 5 minute, până când banana se încălzește complet, untul și zahărul se topesc, iar aromele se îmbină.

Se servește direct din folie sau într-un bol, simplă sau alături de o cupă de înghețată de vanilie pentru un desert rapid și parfumat.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de tort Pavlova cu multă zmeură și fistic

Ananas la grătar cu zahăr brun și scorțișoară

Ingrediente

  • 200 g zahăr brun
  • 2 lingurițe scorțișoară măcinată
  • 1 ananas proaspăt, curățat de coajă și cotor, tăiat în 6 felii groase

Mod de preparare

Se preîncălzește grătarul la foc mediu spre mare și se unge ușor suprafața cu ulei. Într-un bol, se amestecă zahărul brun cu scorțișoara până la omogenizare, apoi amestecul se transferă într-o pungă mare resigilabilă.

Feliile de ananas se pun în pungă și se scutură bine, astfel încât fiecare bucată să fie acoperită uniform cu stratul dulce-condimentat.

Feliile pregătite se așază pe grătar și se gătesc 3–5 minute pe fiecare parte, până când se încălzesc bine și capătă urme frumoase de grătar, iar zahărul caramelizează ușor. Se servesc imediat, simple sau alături de înghețată de vanilie ori frișcă, pentru un desert tropical aromat și răcoritor.

13 greșeli frecvente când gătești ovăz. Ce trebuie să știi pentru un terci cremos, gustos și sănătos... Uleiul de tescovină sau uleiul din turte de măsline. Ce este și de ce nu trebuie confundat cu uleiul de măsline extravir...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
După câte zile se aruncă salata boeuf. Cât ar trebui să stea la frigider
După câte zile se aruncă salata boeuf. Cât ar trebui să stea la frigider
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la admiratori de Crăciun. Copiii Familiei Regale urmează un protocol strict
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la... Catine.ro
Rețeta de curry de mazare, un deliciu sănătos și sățios. Ingrediente și mod de preparare
Rețeta de curry de mazare, un deliciu sănătos și sățios. Ingrediente și mod de preparare
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile” Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima imagine cu bebelușul: „Raza mea de soare”
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima... Elle
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la Ploiești în acest timp
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la... Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară HelloTaste.ro
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți Antena3.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume Jurnalul
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit Observator
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard MediCOOL
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase... UseIT
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x