Antena Căutare

Ce se mănâncă în postul Sfinei Marii și ce este interzis

Postul Sfintei Marii este unul dintre cele mai importante posturi pentru creștinii ortodocși, care durează de pe 1 august, până pe 15 august. Ce se mănâncă în post.

Postul Sfinei Marii
Postul Sfinei Marii | Hepta

Timp de două săptămâni, credincioșii țin al treilea mare post din an și se roagă, după cel al Paștilor și cel al Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

În popor este cunoscut şi sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei. Este un post care îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Ce se mănâncă în postul Sfintei Marii și ce e interzis

Postul Sfintei Mării este unul dintre posturile aspre de peste an. Biserica Ortodoxă cere credincioșilor ajunare până la ora 15.00, în zilele de luni, miercuri și vineri, iar după această oră, recomandă mâncare uscată. Marți și joi se mănâncă fără ulei, iar sâmbătă și duminică este dezlegare la untdelemn și vin. În acest post este dezlegare la untdelemn și vin și în zilele de marți și joi.

Când se presupune că nu consumăm derivate din carne, lapte, ouă ar trebuie să găsim surse care să înlocuiască derivatele acestora. Ca exemplu, ar fi tradiţionalele mâncăruri făcute din fasole boabe, care preparate corect ne vor aduce o cantitate suficientă de proteine, nu aşa cum ar face produsele de origine animala. Însă combinându-le pe acestea cu nucile, care sunt bogate în proteine, sau alte leguminoase, cum ar fi: mazărea, năutul, lintea, ne ajută să trecem cu bine peste această perioadă, sa nu luăm kilograme în plus şi să nu ne dezechilibrăm nutriţional.

Se mânâncă fructe și legume proaspete sau gătite, dovlecei, vinete, roșii, ardei gras, fasole, porumb sau orez castraveți, ceapă verde, salată și orice poți cumpăra proaspăt de la piață, crescut în grădină.

Mai mult, legumele şi fructele de sezon sunt o sursă foarte bună de vitamine, de minerale, de antioxidanţi, care ne ajută şi în procesul de detoxifiere. “Celor care aleg să ţină post, le recomand să nu consume produse din comerţ, gen pate vegetal, caşcaval, ci doar mâncare gătită în casă: zacuscă, salată de vinete, salată de cartofi cu ceapă, supe, ciorbe şi gemuri", spune r. Daniela Cantaragiu.

Rețete de post din care poți să te inspiri:

Tradiții și superstiții de Sfânta Marie

Printre superstițiile legate de Sfântă Măria Mare se regăsesc și cele legate de foc. În multe sate românești nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile și să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile.

Gospodarii vor avea recoltele blestemate și fără roade dacă vor lucra în această zi mare, iar vițele li se vor îmbolnăvi și gospodăria se va destrăma.

De Sfântă Măria Mare fetelor le este interzis să își tăie părul și să-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare.

De asemenea, în această zi de sărbătoare se spune că nu este bine să mergi înapoi, întrucât atragi tristețea Maicii Domnului. O altă superstiție legată de ziua Adormirii Maicii Domnului spune că nu este bine să se aprindă focul în soba, acesta fiind un gest care atrage boală și ghinionul.

Această sărbătoare se ține mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naștere ușoară și pentru vindecări. Oamenii merg la biserică și se roagă la Fecioară Măria: fetele de măritat pentru un "ursit" bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbații pentru recolte bogate.

De Sfântă Măria Mare, fetele nemăritate care doresc să își găsească ursitul trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de năprasnic (ferigă în unele zone) și să se roage la icoană Maicii Domnului, ținând candelă aprinsă. Se spune că năprasnicul are puterea de a aduce dragostea feței care îl poartă de Sfântă Măria Mare.

A stat de vorbă cu un client trist și a avut o surpriză uriașă când a ridicat nota. Ce a găsit pe masă a făcut-o instant... Doi tineri au ridicat un gard în jurul casei și vecinii au fost uluiți când au văzut ce au „ascuns” aceștia în curte...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x