Afirmatiile vicepresedintelui PDL Monica Macovei, initiatoarea infiintarii Agentiei Nationale de Integritate (ANI), potrivit carora amendamentele UDMR la Legea ANI golesc de continut institutia si ca, din 2005, "tintele UDMR au fost institutiile care lupta cu coruptia" au fost respinse, ieri, de Gyorgy Frunda.
Joi, 13.10.2011, 00:00Presedintele Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Catalin Macovei, a declarat intr-un interviu acordat Radio France Internationale (RFI) ca ANI "nici macar rol de biblioteca nu va mai avea", daca sunt adoptate modificarile propuse de UDMR la legea ANI. Propunerile "vor goli de continut Agentia", crede Macovei, care sustine ca "toate partidele sunt in egala masura ostile ANI".
Joi, 13.10.2011, 00:00ANI va putea verifica in continuare averile liderilor de sindicat. Senatul arespins o propunere care prevedea eliminarea acestei atributii din Legea ANI.
Marti, 26.04.2011, 00:00Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a felicitat, miercuri, Parlamentul Romaniei pentru adoptarea noii legi a Agentiei Nationale de Integritate, se arata intr-un comunicat al Ambasadei SUA.
Miercuri, 25.08.2010, 00:00Premierul Emil Boc a declarat, marti, inainte de inceperea sesiunii extraordinare a Senatului, ca Legea ANI nu apartine unui partid, ca aceasta da posibilitatea demnitarilor sa dea socoteala celor care i-au ales cu privire la averea pe care o au, recunoscand totusi ca majoritatea este "la limita".
Marti, 24.08.2010, 00:00Social-democratii s-au reunit marti in sedinta. Senatorii formatiunii vor asigura doar cvorumul necesar pentru sedinta Senatului. PSD a anuntat ca se va abtine de la votul asupra Legii Agentiei Nationale de Integritate.
Marti, 24.08.2010, 00:00Premierul Emil Boc a descins ieri fara avertizare la sedinta ce sta sa inceapa a comisiei juridice din Camera Deputatilor pentru a le trasa deputatilor liniile directoare ale viitoarei "infatisari" a "dragei de ANI": o singura declaratie de avere, pastrarea acestor documente pe site-urile institutiilor sau majorarea la 3 ani a termenului in care pot fi verificate declaratiile de avere dupa terminarea mandatului, adica cam toate prevederile care fusesera anterior eliminate de senatori.
Miercuri, 11.08.2010, 00:00Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis ca noua Lege ANI sa instituie obligativitatea de a-si depune si publica declaratiile de avere pentru liderii de sindicat si membrii CES, asemenea parlamentarilor, primarilor si celorlalte categorii supuse acestei prevederi.
Marti, 10.08.2010, 00:00Senatul se va reuni in sesiune extraordinara pe 24 si 25 august. Decizia a fost luata marti de Biroul Permanent al Senatului.
Marti, 10.08.2010, 00:00"Romania fara un ANI credibil nu intra in spatiul Schengen". Este declaratia presedintelui Traian Basescu, dupa ce Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a anuntat miercuri convocarea unei sesiuni extraordinare pentru dezbaterea legii ANI, pe 16 august.
Joi, 05.08.2010, 00:00Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis, miercuri, organizarea sesiunii extraordinare in data de 16 august, pe ordinea de zi figurand legea ANI. Convocarea sesiunii a fost solicitata de presedintele Traian Basescu.
Miercuri, 04.08.2010, 00:00Presedintele social-democrat declara ca parlamentarii sai nu se vor opune votarii legii Agentiei Nationale de Integritate in forma pe care o doreste Puterea.
Joi, 29.07.2010, 00:00Puterea si Opozitia nu reusesc sa se puna de acord asupra proiectelor legislative pe care ar trebui sa le dezbata in sesiunea extraordinara ceruta de presedintele Traian Basescu. PDL cere, ca si seful statului, Legea ANI si alte doua proiecte care tin de Justitie, PSD vrea si dezbaterea odonantei de marire a TVA, iar PNL pluseaza cu propriile legi economice.
Marti, 27.07.2010, 00:00Guvernul a avizat, vineri, in sedinta speciala, proiectul de lege privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, denumit "legea micii reforme" in Justitie, dupa ce actul a fost discutat si de presedintele Basescu cu presedintele CSM.
Vineri, 23.07.2010, 00:00Agentiile de presa si ziarele straine, care au comentat raportul Comisiei Europene pe tema justitiei, releva ca documentul este mult mai sever fata de Romania, decat fata de Bulgaria. Situatia ANI este, potrivit comentatorilor straini, cel mai important motiv al criticilor venite de la Bruxelles.
Miercuri, 21.07.2010, 00:00Legea ANI, declarata neconstitutionala de doua ori, reintoarsa in Parlament de doua ori, la cererea presedintelui Traian Basescu, este folosita de Palatul Cotroceni pentru a demonstra ca Parlamentul apara coruptia. Seful statului a ordonat Guvernului sa adopte un proiect de modificare a Legii ANI, ocolind procedura constitutionala in Parlament, in 26 aprilie, exact atunci cand delegatia FMI sosise la Bucuresti sa discute cu ministrii lui Emil Boc despre dezastrul economiei romanesti.
Miercuri, 21.07.2010, 00:00Presedintele Traian Basescu a apreciat in cazul unei conferinte de presa, ca raportul pe Justitie al Comisiei Europene este unul corect. Raportul CE este critic la adresa Romaniei, mai ales in ceea ce priveste amendamentele aduse legii de functionare a Agentiei Nationale de Integritate, amendamente asupra carora presedintele si Parlamentul au avut viziuni diferite. Seful statului a anuntat ca a decis sa convoace Parlamentul in sesiune extraordinara, pentru a pentru a adopta legea ANI.
Marti, 20.07.2010, 00:00Comisarii Uniunii Europene au prezentat marti raportul anual pe Justitie pentru Romania. Un raport critic, ce aminteste de legea de functionare a ANI, de lipsa sprijinului politic pentru combaterea coruptiei sau de eficienta in functionarea instantelor judecatoresti.
Marti, 20.07.2010, 00:00Curtea Constitutionala a declarat drept neconstitutionala Legea cu privire la integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI).
Luni, 19.07.2010, 00:00Noua forma a Legii ANI a fost gasita luni de magistratii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) ca fiind in flagrant cu legea fundamentala a tarii.
Luni, 19.07.2010, 00:00Comisia Europeana avertizeaza ca, potrivit primelor evaluari, noua lege a Agentiei Nationale de Integritate (ANI) nu raspunde criteriilor esentiale ale "Mecanismului de cooperare si verificare".
Sambata, 03.07.2010, 00:00Graba mare la Camera Deputatilor. Deputatii au aprobat, marti, la vot final, in calitate de prima Camera sesizata, proiectul privind Legea ANI, document retrimis Parlamentului de catre seful statului dupa ce Legislativul modificase actul normativ in urma unei decizii a Curtii Constitutionale. In favoarea legii s-au pronuntat 201 deputati, fiind inregistrat doar un vot "impotriva" si 11 abtineri. Proiectul privind Codul de procedura civila a fost adoptat la randul sau cu 213 voturi "pentru" si o abtinere, iar Codul de procedura penala, 212 voturi "pentru", un vot "impotriva" si trei abtineri.
Marti, 22.06.2010, 00:00Agenda plina pentru deputati in plen. Legea Agentiei Nationale de Integritate a intrat marti, pentru numai cinci minute in dezbaterea Camerei Deputatilor, dupa ce presedintele Traian Basescu a refuzat s-o promulge si a retrimis-o spre reexaminare, legea fiind adoptata rapid pe articole. Votul final va fi dat joi, dar senatorii vor avea ultimul cuvant de spus ca reprezentanti ai camerei legislative decizionale.
Marti, 22.06.2010, 00:00Deputatii isi vor putea trece sub anonimat datele legate de adresa, CNP si semnatura, au decis luni, in unanimitate, membrii comisiei juridice a Camerei. Totodata, cu aceste date secretizate, demnitarii vor completa numai cate o singura declaratie de avere, respectiv interese. Decizia a fost luata ca urmare a solictarii de reexaminare a Legii ANI solicitata de presedintele Traian Basescu. In legea care a trecut initial prin cele doua Camere ale Parlamentului, demnitarii trebuiau sa completeze doua randuri de declaratii, una publica si una confindentiala, cea din urma continand unele date rezervate numai reprezentantilor ANI.
Luni, 21.06.2010, 00:00Camera Deputatilor va demara, marti, dezbaterile la proiectul legii ANI si la Codurile de procedura civila si penala, a precizat, luni, dupa sedinta Biroului Permanent, presedintele Camerei, Roberta Anastase.
Luni, 21.06.2010, 00:00Presedintele Train Basescu a transmis o noua scrisoare conducerii Senatului prin care revine asupra solicitarii sale initiale de accelerare a procesului de adoptare al codurilor de procedura civila si Penala, in paralel cu rediscutarea si modificarea noii legi ANI trimisa spre reexaminare Parlamentului de catre seful statului. O scrisoare similara a fost adresata si presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.
Luni, 21.06.2010, 00:00Coplesiti de atatea probleme , membrii cabinetului Boc uita sa ne mai spuna ce au mai facut cu averile lor in ultimul an. Declaratiile de avere care trebuiau actualizate la 15 iunie lipsesc de pe site-urile ministerelor. Demnitarii nu prea au de ce sa se teama. Nu mai pot fi sanctionati. Institutia care se ocupa de verificarea declaratiilor de avere, ANI, nu are inca o lege in baza careia sa functioneze.
Vineri, 18.06.2010, 00:00Deputatii ca sunt obligati ca pana pe 15 iunie sa depuna declaratiile de avere si interese. Desi declaratiile vor fi depuse "pe baza formularelor existente", conducerea Camerei nu a decis insa daca vor fi publice sau nu. Noua lege ANI, retrimisa la Parlament de presedintele Traian Basescu prevede trecerea sub imperiul confidentialitatii a unor aspecte din averea demnitarilor pana acum publice: adresele, bijuteriile si obiectele de arta.
Joi, 10.06.2010, 00:00Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein, apreciaza ca Senatul Romaniei, care a adoptat miercuri noua lege ANI, "a operat schimbari care nu erau cerute de Curtea Constitutionala" si care "vor slabi inutil ANI, in mod substantial".
Joi, 13.05.2010, 00:00Reprezentantii ONG-urilor, care au cerut presedintelui sa refuze promulgarea noii Legi ANI, au anuntat ca analizeaza posibilitatea chemarii in instanta a judecatorilor Curtii Constitutionale, pe care-i acuza de abuz in serviciu in urma deciziei de neconstitutionalitate luata in cazul "vechii" legi a Agentiei Nationale de Integritate.
Joi, 13.05.2010, 00:00Senatorii au adoptat noua lege a Agentiei Nationale de Integritate ANI, cu 92 de voturi "pentru", unul "impotriva" si o abtinere.
Miercuri, 12.05.2010, 00:00Romanii vor afla astazi daca mai au dreptul de a vedea ce averi mai au demnitarii si parlamentarii si ce anume din acestea va fi facut public.
Miercuri, 12.05.2010, 00:00Noul proiect de lege privin organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate ar putea intra in dezbaterea plenului miercuri, dupa ce conducerea Senatului a decis, luni, prelungirea cu o zi a termenului de depunere a raportului comisiilor.
Luni, 10.05.2010, 00:00Proiectul de modificare a Legii Angentiei Nationale de Integritate (ANI) nu a intrunit numarul de voturi necesar pentru o lege organica.
Miercuri, 28.04.2010, 00:00Comisia juridica din Camera Deputatilor a reusit sa adopte, cu 15 voturi "pentru" si 5 abtineri, un raport favorabil la noua lege privind functionarea Agentiei Nationale de Integritate.
Miercuri, 28.04.2010, 00:00Deputatii PSD si PNL din Comisia juridica au incercat miercuri, sa obtina votul reprezentantilor Puterii pentru amanarea cu 48 de ore a discutarii proiectului Guvernului pentru noua lege a ANI, ei reclamand lipsa de timp necesara pentru a putea formula si dezbatere amendamente. Propunerea, formulata de deputatul PNL Tudor Chiuariu, a fost insa respinsa prin vot de catre membrii majoritatii parlamentare.
Miercuri, 28.04.2010, 00:00Presedintele Traian Basescu a cerut reprezentantilor Opozitiei sa sprijine adoptarea in termen de cel mult 10 zile a proiectului de lege emis de Guvern pentru a permite functionarea ANI. PSD-ul s-a iritat ca a fost pus in fata faptului implinit.
Luni, 26.04.2010, 00:00UPDATE 17.00: Executivul a aprobat, in sedinta extraordinara, proiectul de lege privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI), acesta urmand sa fie trimis la Parlament. "Prin acest proiect de lege Guvernul urmareste continuarea activitatii ANI. (...) Pentru a respecta decizia Curtii Constitutionale cu privire la faptul ca publicarea in declaratia de avere a unor date ar afecta viata privata, instituim doua tipuri de declaratii de avere, una ce are caracter public si una cu caracter confidential", a declarat premierul Emil Boc.
Luni, 26.04.2010, 00:00Intalnirea de la Palatul Cotroceni dintre presedintele Traian Basescu si membrii Cabinetului Boc s-a incheiat dupa aproximativ doua ore si jumatate. La finalul consultarilor nu au fost facute declaratii de presa. Potrivit unor surse insa, in cadrul discutiilor, seful statului si-a exprimat dorinta de a se consulta cu ministrii pe teme, precum reducerea cheltuielilor sociale, cresterea nivelului de absorbtie a fondurilor europene, legislatia achizitiilor publice, descentralizarea sau revizuirea Constitutiei. Pe langa subiectele anuntate initial, presedintele a spus ca mai doreste sa afle punctul de vedere al Guvernului in legatura cu Legea pensiilor si cu Legea ANI.
Marti, 20.04.2010, 00:00