Antena Căutare

Articole despre iran

Manevre comune chinezo-ruso-iraniene la Oceanul Indian şi în Marea Oman

Manevre comune chinezo-ruso-iraniene la Oceanul Indian şi în Marea Oman

China, Iranul şi Rusia efectuează, începând de vineri, manevre navale la Oceanul Indian şi la Marea Oman, a anunţat joi Ministerul chinez al Apărării, într-un context tensionat între Statele Unite şi Iran, relatează Reuters.

Joi, 26.12.2019, 16:37
Reuters: Aproximativ 1.500 de persoane au fost ucise în reprimarea contestării din noiembrie în Iran

Reuters: Aproximativ 1.500 de persoane au fost ucise în reprimarea contestării din noiembrie în Iran

Aproximativ 1.500 de persoane au fost ucise în manifestaţile care au zguduit Iranul în noiembrie, declară oficiali de la Ministerul iranian de Interne pentru Reuters.

Marti, 24.12.2019, 15:09
Circuitul secundar al reactorului cu apă grea de la Arak este operaţional, anunţă vicepreşedintel iranian Ali Akbar Salehi, directorul OIEA, o avansare prevăzută de Acordul de la Viena din 2015

Circuitul secundar al reactorului cu apă grea de la Arak este operaţional, anunţă vicepreşedintel iranian Ali Akbar Salehi, directorul OIEA, o avansare prevăzută de Acordul de la Viena din 2015

Circuitul secundar al reactorului cu apă grea de la Arak (centru) este operaţional, a anunţat luni directorul Organizaţiei Iraniene a Energieii Atomice (OEIA), o avansare prevăzută în cadrul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, relatează AFP.

Luni, 23.12.2019, 17:32
Peste 300 de morţi în reprimarea contestării din perioada 15-18 noiembrie în Iran, anunţă Amnesty International

Peste 300 de morţi în reprimarea contestării din perioada 15-18 noiembrie în Iran, anunţă Amnesty International

Cel puţin 304 persoane au fost ucise în Iran, în reprimarea contestării care a cuprins ţara de la 15 la 18 noiembrie, potrivit unui nou bilanţ publicat luni de Amnesty International, relatează AFP.

Luni, 16.12.2019, 12:43
SUA speră să lărgească dialogul cu Iranul pe tema deţinuţilor, dar îşi consolidează sancţiunile

SUA speră să lărgească dialogul cu Iranul pe tema deţinuţilor, dar îşi consolidează sancţiunile

Statele Unite speră să lărgească dialogul cu Teheranul pe tema deţinuţilor americani din Iran, însă au anunţat noi sancţiuni, pentru a arăta că nu slăbesc ”presiunea maximă”, relatează AFP.

Joi, 12.12.2019, 11:07
Bilanț tragic în Iran. Cel puțin 208 protestatari au murit în timpul luptelor cu autoritățile

Bilanț tragic în Iran. Cel puțin 208 protestatari au murit în timpul luptelor cu autoritățile

Iranul își plânge morții. Amnesty International a revizuit bilanțul peroanelor moarte în timpul mișcării de reprimare. Numărul sufletelor pierdute este de cel puțin 208.

Marti, 03.12.2019, 12:56
Semnele celui de-al Treilea Război Mondial au apărut deja! Trump: „Au încercat să ascunsă lumii adevărul”

Semnele celui de-al Treilea Război Mondial au apărut deja! Trump: „Au încercat să ascunsă lumii adevărul”

Teheranul a anunţat ''victoria'' în faţa ''unui complot'' urzit în străinătate, despre care s-a spus că ar fi putut produce un al Treilea Război Mondial.

Vineri, 22.11.2019, 16:55

Pompeo cere manifestanţilor iranieni probe ale ”reprimării” şi ameninţă cu sancţiuni, după ce Trump denunţă blocarea Internetului în Iran

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo i-a îndemnat pe manifestanţii iranieni să transmită Statelor Unite orice probă a ”reprimării” regimului de la Teheran şi le-a dat asigurări că Washingtonul ”va sancţiona aceste abuzuri”, după ce preşedintele american Donald Trump a denunţat blocarea Internetului în Iran, relatează AFP.

Vineri, 22.11.2019, 14:26

Iranul a ”respins” inamicul, afirmă Ali Khamenei; portavionul american USS Abraham Lincoln traversează Strâmtoarea Ormuz către Golful Persic

Liderul suprem iranian Ali Khamenei susţine că ”inamicul” a fost respins din Iran, o ţară zguduită de mai multe zile de manifestaţii violente împotriva unei scumpiri a benzinei, soldate cu zeci de morţi, relatează AFP.

Miercuri, 20.11.2019, 14:43

SUA pun capăt unei derogări prin care permitea Iranului să dezvolte activităţi civile nucleare la Fordo, Moscova şi Parisul denunţă măsura

Statele Unite au decis să pună capăt unei derogări care permitea Iranului să continue să dezvolte activităţi civile în instalaţia nucleară de la Fordo, în colaborare cu întreprinderi străine, o decizie condamnată ferm de Rusia şi regretată de Franţa, relatează Reuters.

Miercuri, 20.11.2019, 11:28

ONU, ”alarmată” de informaţii cu privire la un număr ”important” de morţi în violenţe în Iran

Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului a denunţat marţi folosirea forţei - inclusiv tiruri de gloanţe reale - împotriva manifestanţilor în Iran şi şi-a exprirmat îngrijorarea faţă de informnaţii cu privire la un număr ”important” de morţi, relatează AFP.

Marti, 19.11.2019, 17:06

Iranul acuză SUA de amestec după susţinerea unor manifestaţii împotriva creşterii preţului benzinei marcate de violenţe şi soldate cu cel puţin doi morţi

Iranul a acuzat luni Statele Unite de amestec în afacerile sale interne, după ce ce Washingtonul şi-a exprimat susţinerea faţă de manifestaţii împotriva ceşterii preţului benzinei, marcate de violenţe soldate cu cel puţin doi morţi, relatează AFP.

Luni, 18.11.2019, 14:17

Discuţie între Macron şi Trump pe tema situaţiei din Siria, Iran şi NATO

Emmanuel Macron a discutat la telefon cu omologul său american Donald Trump despre Siria, Iran şi NATO şi urmează să se întâlnească înaintea summitului NATO prevăzut la 4 decembrie la Londra, relatează Reuters.

Marti, 12.11.2019, 11:01

”Particule de uraniu” detectate de AIEA într-o instalaţie nedeclarată în Iran îngrijorează comunitatea internaţională

Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a detectat ”particule de uraniu natural” într-un ”loc nedeclarat în Iran”, ale cărui activităţi nucleare îngrijorează ”extrem” Uniunea Europeană, Franţa, Germania şi Regatul Unit, relatează AFP.

Marti, 12.11.2019, 10:49
Iranul a început să îmbogăţească uraniu într-un centru subteran, încălcând din nou acordul cu marile puteri

Iranul a început să îmbogăţească uraniu într-un centru subteran, încălcând din nou acordul cu marile puteri

Iranul a început să îmbogăţească uraniu în centrul subteran Fordow, încălcând din nou acordul nuclear cu puterile occidentale, a confirmat luni Agenţia pentru Energie Atomică a ONU, care a adăugat că stocul de uraniu îmbogăţit al Teheranului a continuat să crească, transmite Reuters.

Marti, 12.11.2019, 08:14

Iranul doboară o dronă ”neidentificată” într-o zonă de coastă la Golful Persic

Armata iraniană a doborât vineri, înainte de zori, o dronă ”neidentificată”, în regiunea Bandar-e Mahshahr, un port situat în sud-vestul Iranului la Golful Persic, potrivit presei iraniene, relatează AFP.

Vineri, 08.11.2019, 15:51

Pompeo îndeamnă la măsuri ”dure” în vederea amplificării presiunii asupra Iranului în dosarul nuclear

Statele Unite au îndemnat joi comunitatea internaţională să ia măsuri ”dure” prin care să exercite presiuni asupra Iranului, care şi-a reluat activităţile de îmbogăţire a uraniului într-o uzină subterană, în urma deciziei de a-şi reduce şi mai mult angajamentele asumate prin Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, relatează AFP.

Joi, 07.11.2019, 16:32

Iranul retrage acreditarea unei inspectoare AIEA, în urma unui incident la intrarea în uzina de îmbogăţire a uraniului de la Natanz

Iranul a retras acreditarea unei inspectoare ONU, în urma unui incident, ”săptămâna trecută”, în cursul unui ”control”, la intrarea în uzina de îmbogăţire a uraniului de la Natanz, a anunţat joi, într-un comunicat postat pe site, Organizaţia Iraniană a Energiei Atomice (OIEA), relatează AFP.

Joi, 07.11.2019, 11:08

Îmbogăţirea uraniului la uzina subterană de la Fordo, reluată de către Iran

Iranul şi-a reluat joi activităţile de îmbogăţire a uraniului la uzina subterană de la Fordo, conform deciziei anunţate marţi în vederea unei reduceri şi mai mari a angajamentelor pe care şi le-a asumat în faţa comunităii internaţionale în 2015 cu privire la programul său nuclear, relatează AFP.

Joi, 07.11.2019, 10:33

Iranul nu încalcă obligaţiile care-i revin în domeniul neproliferării nucleare, afirmă Lavrov

Iranul, care a anunţat o reluare a unor activităţi de îmbogăţire a uraniului ca ripostă faţă de sancţiunile impuse de Statele Unite, nu şi-a încălcat, cu toate acestea, obligaţiile care-i revin în domeniul neproliferării nucleare, a apreciat miercuri diplomaţia rusă, relatează AFP.

Miercuri, 06.11.2019, 16:06

Macron denunţă o ieşire a Iranului din cadrul Acordului de la Viena şi îndeamnă la o relaxare a sancţiunilor impuse Teheranului

Emmanuel Macron a catalogat miercuri drept ”grave” deciziile Iranului, care a anunţat marţi o relansare a unor activităţi de îmbogăţire a uraniului, suspendate, şi a îndemnat ”să se tragă în mod colectiv concluziile”, relatează AFP.

Miercuri, 06.11.2019, 15:46

Iranul urmează să reia activităţi suspendate de îmbogăţire a uraniului în uzina de la Fordo, anunţă Hassan Rohani, în a ”patra etapă” a planului reducerii angajamentelor nucleare iraniene din Acordul de la Viena

Preşedintele iranian Hassan Rohani a anunţat marţi noi reduceri ale angajamentelor pe care ţara sa şi le-a asumat în faţa comunităţii internaţionale cu privire la programul nuclear iranian, relatează AFP.

Marti, 05.11.2019, 11:24

Iranul anunţă că produce cinci kilograme de uraniu îmbogăţit pe zi

Iranul a anunţat luni că produce de-acum cinci kilograme de uraniu îmbogăţit pe zi - de zece ori mai mult decât în urmă cu două luni, când a încălcat un număr de restricţii impuse programului său nuclear, pe care le-a acceptat prin Acordul de la Viena din 2015, relatează AFP şii Reuters.

Luni, 04.11.2019, 14:02

SUA îşi consolidează sancţiunile impuse Iranului, legând sectorul iranian al construcţiilor de Gardienii Revoluţiei

Statele Unite şi-au consolidat sancţiunile ţintite impuse Iranului, vizând sectorul construcţiilor, pe care Washingtonul l-a legat de Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice, relatează AFP.

Vineri, 01.11.2019, 10:55
Iranul a intervenit pentru a preveni înlăturarea din funcţie a premierului irakian Abdel Abdul Mahdi

Iranul a intervenit pentru a preveni înlăturarea din funcţie a premierului irakian Abdel Abdul Mahdi

Iranul a intervenit pentru a preveni înlăturarea din funcţie a premierului irakian Abdel Abdul Mahdi de către două dintre cele mai influente personalităţi din Irak, pe fondul demonstraţiilor anti-guvernamentale din ultimele săptămâni, au declarat surse apropiate celor două persoane, transmite Reuters.

Vineri, 01.11.2019, 08:16

Teheranul îşi exprimă speranţa ca AIEA să rămână ”neutră” sub conducerea argentinianului Rafael Grossi

Iranul a salutat joi alegerea argentinianului Rafael Grossi la şefia Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) şi şi-a exprimat dorinţa ca, sub conducerea acestuia, organizaţia să rămână ”neutră” în îndeplinirea misiunii sale, relatează AFP.

Joi, 31.10.2019, 15:50
FMI: Iranul are nevoie de un preţ al petrolului de 195 de dolari pe baril pentru a-şi echilibra bugetul anului viitor

FMI: Iranul are nevoie de un preţ al petrolului de 195 de dolari pe baril pentru a-şi echilibra bugetul anului viitor

Iranul are nevoie ca preţul petrolului să atingă 194,6 dolari pe baril pentru a-şi putea echilibra bugetul anului viitor, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internaţional, transmite Reuters.

Luni, 28.10.2019, 09:26
Statele Unite au efectuat un atac informatic în Iran, după atacurile împotriva instalaţiilor petroliere ale Arabiei Saudite

Statele Unite au efectuat un atac informatic în Iran, după atacurile împotriva instalaţiilor petroliere ale Arabiei Saudite

Statele Unite au efectuat o operaţiune cibernetică secretă în Iran, în urma atacurilor care au avut loc pe 14 septembrie împotriva instalaţiilor petroliere din Arabia Saudită, atribuite de Washington şi Riad regimului de la Teheran, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani.

Miercuri, 16.10.2019, 09:11

Khamenei acuză ”inamici” că vor să semene discordia între Iran şi Irak, zguduit de manifestaţii în care au fost ucise peste 100 de persoane

Liderul suprem iranian Ali Khamenei a acuzat luni ”inamici” de faptul că încearcă să ”semene discordia” între iran şi Irak, vecinul şi aliatul său, zguduit de aproape o săptămână de manifestaţii în cursul cărora au fost ucise peste 100 de peraoane, relatează AFP.

Luni, 07.10.2019, 12:54
O femeie din Iran, celebră pe Instagram pentru operaţiile estetice, a fost arestată pentru "blasfemie"

O femeie din Iran, celebră pe Instagram pentru operaţiile estetice, a fost arestată pentru "blasfemie"

O femeie celebră pe Istagram pentru că şi-a modificat drastic felul în care arată prin operaţii estetice a fost arestată în Iran şi acuzată de "blasfemie", potrivit agenţiei de presă iraniană Tasnim, citată de AFP.

Luni, 07.10.2019, 10:06

Teheranul afirmă că Riadul i-a transmis mesaje lui Rohani prin intermediari străini, Arabia Saudită dezminte

Un comunicat prin care Guvernul iranian a anunţat că Arabia Saudită i-a transmis mesaje preşedintelui iranian Hassan Rohani prin intermediul unei ţări străine este ”inexact”, potrivit ministrului de stat saudit însărcinat cu Afaceri Externe Adel al-Jubeir, relatează Reuters.

Miercuri, 02.10.2019, 12:31
Fratele preşedintelui iranian Hassan Rohani, Hossein Fereydoun, condamnat la cinci ani de închisoare în urma unui proces de corupţie

Fratele preşedintelui iranian Hassan Rohani, Hossein Fereydoun, condamnat la cinci ani de închisoare în urma unui proces de corupţie

Fratele preşedintelui iranian Hassan Rohani, Hossein Fereydoun, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, într-un proces de corupţie, a anunţat marţi surse oficiale, relatează AFP.

Marti, 01.10.2019, 16:21
Prinţul moştenitor saudit avertizează în privinţa riscurilor unei escaladări a conflictului cu Iranul, preferând o soluţie paşnică

Prinţul moştenitor saudit avertizează în privinţa riscurilor unei escaladări a conflictului cu Iranul, preferând o soluţie paşnică

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat duminică, într-un interviu, că preţurile petrolului ar putea creşte ”la un nivel inimaginabil” dacă lumea nu se va uni pentru a descuraja Iranul, dar a spus că ar prefera o soluţie politică, nu una militară, transmite Reuters.

Luni, 30.09.2019, 08:28
Petrolierul suedez Stena Impero părăseşte apele teritoriale ale Iranului

Petrolierul suedez Stena Impero părăseşte apele teritoriale ale Iranului

Petrolierul suedez Stena Impero, confiscat de Iran în iulie, în Strâmtoarea Ormuz, a părăsit vineri apele teritoriale iraniene, au anunţat autorităţile maritime din provincia iraniană Hormozgan (sud-vest), relatează AFP.

Vineri, 27.09.2019, 14:19

Washingtonul acuză Damascul de un nou atac chimic şi ameninţă să riposteze

Statele Unite afirmă că au confirmarea unui atac chimic comis de regimul sirian al lui Bashar al-Assad la 19 mai, la Idleb, ultimul bastion jihadist în nord-vestul ţării, şi ameninţă să riposteze, relatează AFP.

Vineri, 27.09.2019, 10:55
Iranul a început să îmbogăţească uraniu în centrifugele avansate, anunţă AIEA într-un raport

Iranul a început să îmbogăţească uraniu în centrifugele avansate, anunţă AIEA într-un raport

Iranul a lansat procesul de îmbogăţire a uraniului în centrifugele avansate pe care le-a instalat recent - o nouă etapă în reducerea angajamentelor pe care şi le-a asumat în cadrul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclar iranian, anunţă Agenţia Internaţională a Energiei Nucleare (AIEA), relatează AFP.

Vineri, 27.09.2019, 10:16

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei denunţă ”ostilitatea” europenilor

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a denunţat joi ”ostilitatea clară” afişată de anumite ţări europene ”faţă de naţiunea iraniană”, potrivit site-ului său oficial, relatează AFP.

Joi, 26.09.2019, 17:47
Confiscarea Stena Impero tocmai a fost ridicată, anunţă Teheranul

Confiscarea Stena Impero tocmai a fost ridicată, anunţă Teheranul

Confiscarea petrolierului Stena Impero tocmai afost ridicată, a anunţat miercuri Teheranul, lăsând să se întrevadă o plecare iminentă a acestei nave reţinute de peste două luni în Iran, relatează AFP.

Miercuri, 25.09.2019, 16:17
Macron îndeamnă, la ONU, SUA şi Iranul să reia negocierile

Macron îndeamnă, la ONU, SUA şi Iranul să reia negocierile

Emmanuel Macron a îndemnat, la tribuna ONU, la o reluare a negocierilor între Statele Unite, Iran, semnatarii Acordului nuclear de la Viena din 2015 şi puterile regionale, la doar câteva ore după noi ameninţări agitate de Donald Trump la adresa Teheranului, relatează AFP.

Miercuri, 25.09.2019, 11:18
Rohani: Iranul este dispus să discute mici modificări ale acordului nuclear, dacă vor fi ridicate sancţiunile SUA

Rohani: Iranul este dispus să discute mici modificări ale acordului nuclear, dacă vor fi ridicate sancţiunile SUA

Preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat marţi că este dispus să discute mici modificări, adăugiri sau amendamente ale acordului nuclear convenit în 2015 cu şase puteri occidentale, dacă Statele Unite vor ridica sancţiunile impuse ţării sale, transmite Reuters.

Miercuri, 25.09.2019, 07:28
Iranul ameninţă cu ”distrugerea şi captivitatea” orice inamic care ar îndrăzni să-l atace

Iranul ameninţă cu ”distrugerea şi captivitatea” orice inamic care ar îndrăzni să-l atace

Şeful Statului Major al Forţelor armate iraniene a ameninţat marţi cu ”distrugerea şi captivitatea” oricărui inamic care ar îndrăzni să atace Iranul, potrivit agenţiei Fars, relatează AFP.

Marti, 24.09.2019, 15:23

Trump revine la tribuna ONU pentru a-şi prezenta strategia cu privire la Iran

Preşedintele american Donald Trump revine marţi la celebra tribună a ONU pentru a-şi prezenta strategia cu privire la Iran, care ridică întrebări într-o atmosferă de tenisuni puternice, relatează AFP.

Marti, 24.09.2019, 15:00

Macron, Merkel şi Johnson acuză Iranul, la ONU, că este ”responsabil” de atacurile vizând instalaţii petroliere saudite

Franţa, Germania şi Regatul Unit au acuzat Iranul, la mai bine de o săptămână după atacul unor instalaţii petroliere în Arabia Saudită, de faptul că este ”responsabil” şi l-au îndemnat ”să se abţină de la orice nouă provocare”, relatează AFP.

Marti, 24.09.2019, 11:25
Iranul eliberează petrolierul Stena Impero

Iranul eliberează petrolierul Stena Impero

Petrolierul sub pavilion britanic Stena Impero este ”liber să plece”, au anunţat luni oficiali iranieni, punând astfel capăt celor două luni de criză între Teheran şi Londra în urma imobilizării navei, relatează CNN.

Luni, 23.09.2019, 13:23

Boris Johnson atribuie Iranului atacurile din Arabia Saudită

Premierul britanic Boris Johnson acuză Iranul că se află în spatele atacurilor vizând două instalaţii petroliere în Arabia Saudită, în drum către New York, unde urmează să se întâlnescă cu preşedintele iranian Hassan Rohani, relatează Reuters şi AFP.

Luni, 23.09.2019, 10:07
Pompeo: SUA vor să evite războiul cu Iranul, trupele care vor fi desfăşurate în regiunea Golfului  vor fi pentru descurajare

Pompeo: SUA vor să evite războiul cu Iranul, trupele care vor fi desfăşurate în regiunea Golfului vor fi pentru descurajare

Statele Unite doresc să evite războiul cu Iranul, iar trupele suplimentare care vor fi desfăşurate în regiunea Golfului vor fi pentru ”descurajare şi apărare”, a declarat duminică secretarul de Statt Mike Pompeo, transmite Reuters.

Luni, 23.09.2019, 07:48
Pompeo evocă un ”act de război” al Iranului pe care-l acuză din nou de atacul din Arabia Saudită

Pompeo evocă un ”act de război” al Iranului pe care-l acuză din nou de atacul din Arabia Saudită

Secretarul de Stat american Mike Pompeo, aflat într-o vizită în Arabia Saudită, a catalogat atacurile contra unor infrastructuri petroliere saudite drept un ”act de război”, pe care l-a atribuit din nou Iranului, după prezentarea unei anchete saudite potrivit căreia Teheranul a ”sponsorizat incontestabil” atacul, relatează AFP.

Joi, 19.09.2019, 09:48
18 drone şi şapte rachete de croazieră au lovit cele două instalaţii petroliere saudite în atacuri lansate din ”nord” şi susţinute de Iran, acuză Arabia Saudită, prezentând fragmente de drone şi rachete

18 drone şi şapte rachete de croazieră au lovit cele două instalaţii petroliere saudite în atacuri lansate din ”nord” şi susţinute de Iran, acuză Arabia Saudită, prezentând fragmente de drone şi rachete

Arabia Saudită acuză că atacurile împotriva a două instalaţii petroliere saudite provin din ”nord” şi că au fost ”incontestabil” susţinute de Iran, precizând că regatul anchetează în continuare cu privire la locul ”exact” al lansării acestora, relatează AFP.

Joi, 19.09.2019, 09:05
Iranul va organiza pe 22 septembrie parada sa militară anuală, cu 200 de fregate ale Gărzilor Revoluţionare

Iranul va organiza pe 22 septembrie parada sa militară anuală, cu 200 de fregate ale Gărzilor Revoluţionare

Iranul va organiza pe 22 septembrie parada sa militară anuală în Golful Persic, cu 200 de fregate ale Gărzilor Revoluţionare, într-o perioadă de tensiuni crescute între Teheran şi Washington, a relatat miercuri Iran Front Page, transmite Reuters.

Joi, 19.09.2019, 07:22

Trump anunţă o înăsprire ”substanţială” a sancţiunilor impuse Iranului

Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri o înăsprire ”substanţială” a sancţiunilor impuse Iranului, după atacurile de sâmbătă vizând instalaţii petroliere în Arabia Saudită, a căror responsabilitate Washingtonul o impută Teheranului, relatează AFP.

Miercuri, 18.09.2019, 17:24

Ultimele știri

x