Cu totii avem nevoie de educatie pentru sanatate. Indiferent de varsta pe care o avem, niciodata nu este prea tarziu sa invatam lucruri care ne pot salva viata. Iar unul dintre elementele educatiei pentru sanatate este interpretarea corecta a semnalelor pe care organismul ni le transmite atunci cand este in pericol.
Marti, 29.11.2011, 00:00Sindromul oboselii cronice este o boala din ce in ce mai intalnita in vremurile pe care le traim. Aceasta boala se caracterizeaza prin oboseala extrema care nu poate fi explicata, adica nu poate fi pusa nici pe seama unui efort fizic mare, nici din cauza oricarei alte cauze medicale. Oboseala cronica se poate inrautati din cauza activitatilor fizice sau intelectuale, dar nu se poate atenua prin odihna.
Luni, 28.11.2011, 00:00Exista oameni care stau cu frica de a nu se imbolnavi sau chiar sunt convinse ca au o boala grava, chiar daca analizele medicale infirma acest lucru. Sunt persoanele ipohondre, o prezenta deloc agreabila celor din jur.
Duminica, 27.11.2011, 00:00Stanjenitor si deranjant pentru cel afectat, amuzant pentru cei din jur, sughitul este un incident pe cat de natural, pe atat de minor, care nu trebuie sa te ingrijoreze daca trece in cateva minute.
Sambata, 26.11.2011, 00:00Din ce in ce mai multi copii sunt diagnosticati cu diabet, ceea ce inseamna ca atat parintii cat si copiii au nevoie de o mai buna educatie pentru sanatate. Este foarte important sa stiti cat mai multe despre aceasta boala care il impiedica pe cel mic sa aiba o copilarie fericita. Poate ca acum nu dati prea multa importanta educatiei pentru sanatate si va ganditi cat rau ii poate face ca mananca doua bomboane in plus. Dar cateva dulciuri in plus, mai putine ore de miscare, alimentatia necorespunzatoare sunt tot atatea motive care ar putea dauna grav sanatatii copilului vostru.
Miercuri, 23.11.2011, 00:00Viata si sanatatea sunt lucruri primordiale. Insa pentru a avea o viata si sanatate infloritoare trebuie sa fii atenta la semnalele pe care ti le transmite organismul.
Marti, 15.11.2011, 00:00Principala cauza a candidozei vaginale este transferul ciupercii candida albicans din intestine in anus, lucru ce poate afecta tesuturile vaginale. De asemenea, 40% dintre cazurile de infestare cu candida sunt contractate prin sex.
Luni, 14.11.2011, 00:00Arsurile gastrice sunt cel mai comun simptom al refluxului gastroesofagian. Dar exista si alte probleme care ar putea sa iti dea senzatia de arsuri in piept. Doctorul este cel care poate determina daca ai probleme cu stomacul sau ai una din bolile urmatoare ce se mascheaza drept arsuri gastrice.
Sambata, 12.11.2011, 00:00Potrivit unui studiu publicat recent in revista americana PLoSGenetics, explicatia pentru care unele persoane fac si altele nu fac gripa sezoniera trebuie cautata in gene. Studiul, efectuat de un grup de cercetatori din Statele Unite si din Franta, a avut ca scop sa lamurirea misterului pentru care in fata virusurilor gripale nu suntem toti egali. Si toti am vazut in jurul nostru ca sunt persoane care, imediat cum se raceste vremea, sunt afectate de virusurile gripale circulante, in schimb altele, ce freventeaza acelasi mediu cu primele, fara a lua masuri speciale de protectie, par ocolite de gripa sezoniera.
Miercuri, 09.11.2011, 00:00Desi anunta ca se va retrage din fotbal in 2014, sfarsitul carierei ar putea veni mai devreme pentru internationalul italian Antonio Cassano.
Luni, 31.10.2011, 00:00Fara anxietate si fara frica, specia umana nu ar fi putut supravietui. De la evaluarile profesionale periodice, interviuri, pierderea unui job , un divort, decesul unui parinte, orele tarzii in noapte in care iti astepti copilul adolescent sa se intoarca acasa, fricile si fobiile unui copil pe care nu stii sa le gestionezi, stresul dat de o boala - toate aceste situatii ne solicita ingrijorarea, teama, tristetea si deci anxietatea.
Joi, 20.10.2011, 00:00Cand e in pericol, corpul fiecaruia dintre noi, transmite niste mesaje, niste semnalele de alarma care sa te faca sa mergi sa-ti vezi de sanatate. Si daca te-ai duce imediat ce simptomele apar, viata ta ar putea fi salvata.
Luni, 17.10.2011, 00:00Epidemia de rujeola (pojar) care loveste Franta nu creeaza probleme doar autoritatilor sanitare franceze. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca mai mult de jumatate dintre cazurile de rujeola inregistrate in 2011 in 40 din 53 de tari ale zonei Europa sunt in Franta si ca epidemia de rujeola se intinde si in alte regiuni geografice. In total, in 40 de tari ale regiunii OMS Europa au fost confirmate 26.025 de cazuri de rujeola. Majoritatea, respectiv peste 14.500, au fost raportate de Franta. Si la capitolul decese tot Franta exceleaza: din totalul de 11 decese, 6 au fost in Franta, cate unul in Germania, Kirghizstan, Romania, Macedonia si Marea Britanie. Potrivit OMS, susa predominanta este tipul D4, respectiv cea care a fost la originea precedentei epidemii europene de rujeola.
Vineri, 14.10.2011, 00:00Numeroase suferinte au drept cauza alterarea functiei tiroidiene. Adesea, pacientul este plimbat de la un medic specialist la altul inainte sa ajunga la endocrinolog, singurul in masura sa puna un diagnostic corect.
Vineri, 23.09.2011, 00:00Cu totii ne dorim o inima sanatoasa. Insa nu toti facem si ceea ce trebuie pentru asta. Dovada stau statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, potrivit carora peste 17 milioane de oameni mor in fiecare an din cauza bolilor cardiovasculare, iar in 2030 se va ajunge la un numar de peste 23 de milioane de decese. Ieri ati aflat primele 8 obiceiuri extrem de daunatoare inimii. Astazi este randul urmatoarelor 8.
Joi, 22.09.2011, 00:00Despre osteoporoza (scaderea densitatii osoase, care determina fragilizarea acestora si cresterea riscului de fractura, proces mai frecvent o data cu inaintarea in varsta) se stiu mai multe lucruri. Ceea ce este benefic, pentru ca in felul acesta se constientizeaza pericolul acestei maladii si se fac cunoscute metodele de prevenire si tratament. Nu asa stau lucrurile in ceea ce priveste sarcopenia, desi efectele acesteia sunt similare. Sarcopenia reprezinta pierderea masei, fortei si functiei musculare asociata imbatranirii. Fenomenul demareaza dupa varsta de 40 de ani, dar se accelereaza dupa 70 de ani. El are implicatii extraordinare asupra calitatii si independentei vietii, asupra riscului caderilor (care la aceasta varsta pot avea efecte devastatoare), dar si asupra starii generale de sanatate, muschii participand la procese complexe ca termoreglarea, mentinerea sanatatii osului, a metabolismului bazal si glucidic (si, implicit, in aparitia diabetului), raspunsul imun.
Luni, 29.08.2011, 00:00Menopauza este o afectiune cu care femeile vor sa se confrunte cat mai tarziu. Si cum tot mai multe femei amana momentul in care vor sa devina mame, menopauza prematura incepe sa se regaseasca tot mai des pe lista factorilor care cauzeaza infertilitate.
Luni, 29.08.2011, 00:00Alternanta tranzitului intestinal, resimtita diferit pe parcusul zilei si pe care deseori o punem pe seama alimentelor consumate, nu este doar rezultatul asocierilor gresite de hrana, ea reprezinta, de fapt, o afectiune intestinala.
Sambata, 27.08.2011, 00:00Tanara de 17 ani se afla la cumparaturi in momentul in care s-au declansat contractiile, asa ca a plecat din magazin direct la spital pentru a naste.
Sambata, 13.08.2011, 00:00Iti place sa stai la soare si ai asteptat cu nerabdare sezonul cald? Ai grija, deoarece riscul de a face insolatie in aceasta perioada este foarte ridicat, mai ales daca protectia solara nu se realizeaza corect.
Vineri, 12.08.2011, 00:00Fara indoiala, ciupercile au o importanta valoare nutritiva, iar culegerea lor poate fi o activitate distractiva in vacanta, alaturi de prieteni sau de familie. Atentie totusi, consumul ciupercilor din flora spontana poate fi periculos! De fapt, in fiecare an, in ciuda avertismentelor repetate, un numar mare de persoane ii cad victima, mai ales copii.
Vineri, 12.08.2011, 00:00Nu avem nevoie mereu de analize si aparate speciale ca sa aflam daca avem o problema de sanatate. Organismul nostru este destul de inteligent cat sa ne dea cateva semnale.Trebuie doar sa stim cum sa le interpretam. Chiar si de la o simpla privire...
Joi, 04.08.2011, 09:04Vara avem ocazia sa petrecem mai mult timp in aer liber si totul ar fi perfect daca nu ar trebui sa luptam cu tot felul de ganganii. Afla de la specialisti cum te poti proteja.
Vineri, 29.07.2011, 00:00Vara aceasta este una speciala pentru multi adolescenti. Mai ales pentru cei care nu au reusit sa obtina diploma de bacalaureat si, deci, nu au sansa de a concura pentru un loc la facultate.
Marti, 26.07.2011, 00:00Colonoscopia este o investigatie care permite examinarea colonului (intestinului gros) cu ajutorul unui instrument numit colonoscop. Nu este o tehnica tocmai noua, fiind folosita de aproape un secol, dar a suferit extraordinare inovatii tehnice in ultimele decenii. Atentia concentrata asupra acestui test este explicabila: el permite detectarea diferitelor anomalii colonice si supravegherea evolutiei unor maladii cu aceasta localizare. Dar in mod special este importanta in depistarea si tratarea cancerului de colon.
Marti, 12.07.2011, 00:00Daca bebelusul care este alaptat plange fara consolare timp de cateva ore pe zi, ar putea suferi de colici. Aceasta afectiune se manifesta prin faptul ca ei plang mai mult de 3 ore pe zi, de cel putin 3 ori pe saptamana, mai mult de 3 saptamani.
Marti, 05.07.2011, 00:00Modificarile stilului nostru de viata au facut ca litiaza renala (calculii sau pietrele la rinichi) sa devina o afectiune din ce in ce mai raspandita. In prezent, 20% din populatie are sau va avea intr-un moment al vietii aceasta maladie. In plus, jumatate dintre cei care au avut un calcul vor repeta experienta in urmatorii cinci ani, uneori chiar mai des.
Luni, 04.07.2011, 00:0014 milioane de romani sunt bolnavi. Nu toti sufera de afectiuni grave, dar datele Ministerului Sanatatii arata clar ca nu prea mergem la doctor sa prevenim, ci atunci cand ne confruntam cu probleme grave.
Vineri, 24.06.2011, 00:00Asteptata cu mult entuziasm, vara poate crea probleme persoanelor care sufera de astm. Din cauza nivelurilor mai ridicate de polen, a caldurii si a poluarii, simptomele bolii se pot agrava.
Sambata, 18.06.2011, 00:00Va imaginati ca virozele respiratorii, infectiile urinare sau digestive sunt cele mai raspandite infectii? Veti fi probabil surprinsi sa aflati ca totusi cea mai frecventa si posibil cea mai putin luata in serios este infectia cu Helicobacter pylori!
Marti, 31.05.2011, 00:00De-a lungul vietii, o femeie din cinci prezinta cel putin un episod de infectie urinara, reprezentat in majoritatea cazurilor de cistita.
Duminica, 29.05.2011, 00:00Hepatitele – mai ales formele B si C – sunt o problema importanta de sanatate la nivel mondial. Ele pot produce forme prelungite si grave de boala care altereaza structura si functionarea ficatului, afectand sanatatea intregului organism. Acest lucru se intampla in ciuda progreselor inregistrate in domeniul tratamentului, implementarii unor investigatii sofisticate, practicarii pe scara din ce in ce mai larga a imunizarii, fenomenul costand miliarde de dolari, dar mai ales numeroase vieti.
Marti, 24.05.2011, 00:00Sindromul de epuizare profesionala, asa-numitul sindrom burnout, desemneaza esuarea, epuizarea si uzura energiei si a fortelor sau a resurselor care ii provoaca individului o scadere globala a intregului potential de actiune. Aceasta afectiune se mai defineste prin stres profesional, depresia de epuizare sau sindromul conducatorului stresat
Sambata, 21.05.2011, 00:00Dupa ore intregi petrecute zilnic in fata calculatorului, ne putem alege cu dureri de spate, dar si de maini. Munca repetitiva, cum ar fi tastarea, afecteaza tendoanele si poate duce la aparitiei tenosinovitei, o afectiune destul de dureroasa.
Sambata, 14.05.2011, 00:00O echipa de cercetatori din domeniul endocrinologiei din Cehia au publicat un raport potrivit caruia toate femeile insarcinate ar trebui sa faca un set de analize ale glandei tiroide.
Miercuri, 11.05.2011, 00:00Rujeola nu este o simpla boala a copilariei, asa cum am fi tentati sa credem. Este o boala virala extrem de contagioasa, care declanseaza epidemii cu precadere toamna si primavara. Deocamdata, in tara noastra nu se inregistreaza epidemie de rujeola, dar pericolul nu a trecut, pentru ca Organizatia Mondiala a Sanatatii mentine nivelul de alerta privind inmultirea cazurilor de rujeola in toata Europa, sustine conferentiar doctor Monica Luminos, seful Sectiei de Terapie Intensiva Copii de la Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals". Specialistul precizeaza ca la noi in tara au aparut focare izolate de rujeola, majoritatea cazurilor fiind la copii sub 1 an nevaccinati.
Marti, 10.05.2011, 00:00Toti am auzit de oreion. Este una dintre cele mai cunoscute boli ale copilariei, dar poate aparea si la adulti. De cele mai multe ori, trece de la sine dupa doua saptamani insa, cateodata, poate provoca complicatii, cum ar fi encefalita.
Miercuri, 04.05.2011, 00:00Peste un milion de romani sufera de bronsita cronica. Aproape toti au dobandit aceasta afectiune din cauza fumatului. Medicii nu-i pot vindeca, dar ii pot ajuta sa duca un trai normal. Pentru asta trebuie sa puna diagnosticul cat mai repede. Daca sunteti fumator si in ultima vreme va este tot mai greu sa respirati, ar trebui sa dati o fuga la institutul de pneomofiziologie mai ales ca, pana pe 15 mai, puteti face testul de spirometrie, care este necesar pentru depistarea bolii, gratuit.
Luni, 02.05.2011, 00:00Simptomele de sarcina sunt diferite de la femeie la femeie si de la sarcina la sacina. Cel mai frecvent semn ce prevesteste venirea pe lume a bebelusului este intarzierea sau lipsa menstruatiei. Intelegerea manifestarilor specifice sarcinii este foarte importanta deoarece fiecare simptom poate fi corelat si cu o anumita afectiune medicala.
Marti, 26.04.2011, 00:00Daca incercati sa cititi o carte sau un ziar si incepe sa va doara capul, este foarte posibil sa suferiti de astigmatism.
Luni, 25.04.2011, 00:00Lehamitea de luni dimineata, senzatia ca ziua de lucru nu se mai termina, nevoia de a ridica tonul si sentimentul ca a apuca pe cineva de ciuf iti va lua tone de greutate de pe umeri sunt semne clare de suprasolicitare nervoasa. Exista insa o serie de manifestari mai putin evidente ale stresului.
Luni, 18.04.2011, 00:00Pancreasul este o glanda situata in partea anterioara a abdomenului, in curbura duodenului. El are rol mixt, iar in compozitia sa intra atat glande exocrine, cat si glande endocrine. Glandele exocrine sunt implicate in digestia carbohidratilor, proteinelor si grasimilor. Glandele endocrine ale pancreasului produc hormone, cel mai important fiind insulina. Acesti hormoni au rol in mentinerea nivelului de energie al organismului in limite normale.
Vineri, 08.04.2011, 00:00Este o afectiune de natura infectioasa, acuta, care se manifesta prin febra, intoxicatie, cefalee, dureri musculare, afectarea rinichilor, a ficatului, sistemului nervos și a celui cardiovascular. Ea este o boala infectioasa comuna omului si animalelor, raspandita pe intregul glob.
Joi, 07.04.2011, 00:00A venit primavara, a venit caldura si pantalonii lasa loc fustelor si rochiilor. Unele femei se feresc insa, sa se imbrace asa din cauza varicelor. Potrivit medicilor, 60 la suta dintre femei cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani prezinta semne ale acestei boli. Pe langa faptul ca sunt inestetice, varicele sunt si foarte periculoase.
Miercuri, 06.04.2011, 00:00Uneori, poate fi dificil sa-ti dai seama daca un caine este bolnav sau ranit. Patrupedele nu pot comunica prin cuvinte, astfel incat trebuie sa te lasi ghidat de actiunile si atitudinea lor. Iti cunosti cainele mai bine decat oricine altcineva, poti fi primul care observa daca ceva nu este in regula.
Duminica, 03.04.2011, 00:00Este o boala ce afecteaza in special cainii, determinata de prezenta in cordul drept si artera pulmonara a unui parazit - Dirofilaria immitis- cunoscut si sub denumirea de virme cardiac.
Vineri, 01.04.2011, 00:00Parvoviroza canina este o boala virala extrem de grava si contagioasa care, netratata, poate fi letala cateilor, indiferent de varsta.
Miercuri, 30.03.2011, 00:00Babesioza este o afectiune produsa de un parazit endoglobular, care traieste in interiorul celulelor rosii si este transmisa prin intermediul capuselor. Denumirea bolii deriva din numele savantului roman Victor Babes cel care a descoperit acest parazit, fiind recunoscuta si clasificata in anul 1900.
Luni, 28.03.2011, 00:00Daca nu dormiti indeajuns ajungeti la medic, dar nici somnul in exces nu este bun pentru sanatate. Daca dormiti toata noaptea, iar in timpul zilei abia va mai puteti tine ochii deschisi ar trebui sa mergeti la un consult. Este posibil sa suferiti de hipersomnie.
Sambata, 26.03.2011, 00:00Aceasta boala afecteaza 21 de mii de oameni numai in Romania, ceea ce inseamna un procent foarte mare, plasandu-ne pe primul loc in Uniunea Europeana la numarul de bolnavi de tuberculoza.
Joi, 24.03.2011, 00:00