Desi multi oameni de stiinta au gasit timpul si dispozitia necesare pentru a explica ce se intampla in cea mai simpatica incapere din casa, persista unele idei gresite. Indiferent daca le numim mituri, superstitii sau pur si simplu prostii, chiar daca nu rezista unei explicatii elementare, multi oameni (nu neaparat competenti in fata unei plite) cred in ele cu tarie.
Sambata, 14.08.2010, 00:00Pentru calatorul roman (si strain) e deja o cutuma sa puna semnul "=" (egal) intre Bucovina si tainica viata monahala (pe care mirenii se straduiesc sa o inteleaga, privind uneori prea insistent prin valul straveziu care o protejeaza de secole). Bucataria bucovineana monahala are, si ea, savori pe care pelerinul infometat se simte tentat sa le descifreze, daca nu dupa prima lingura (cea a potolirii foamei), atunci dupa a doua (cea a implinirii satiului).
Marti, 10.08.2010, 00:00Daca vrei ceva rapid, alege o reteta cu legume proaspete de sezon, cum ar fi ardeii si dovleceii. In maxim 30 de minute poti prepara acest fel de mancare usor, de vara, ideal pentru vegetarieni. Folia de aluminiu separa ardeii de carne cat timp stau pe gratar.
Joi, 05.08.2010, 00:00In bucataria japoneza exista o regula si anume ca orezul care ramane la o masa nu se arunca ci se refoloseste ca baza in alte mancaruri. Orezul de "a doua zi" are denumirea de "gohan" in limba japoneza, fiind termenul ce desemneaza adesea orice tip de mancare cu orez.
Miercuri, 04.08.2010, 00:00Daca vrei o salata rapida si consistenta, poti sa ii adaugi paste, iar daca le alegi pe cele din orez, te vei asigura ca nu mananci ceva cu multe calorii.
Marti, 03.08.2010, 00:00Japonezii cauta ca pe masa lor de zi cu zi sa se afle retete cat mai variate si... colorate. Aspectul da o savoare in plus mancarii, iar culorile naturale ale legumelor iti vor inviora cu siguranta ziua. Asa este si atunci cand vine vorba de "Tonjiru".
Joi, 29.07.2010, 00:00Pentru un aperitiv inedit, fa o crema de legume, condimenteaz-o din belsug si serveste-o direct din frigider.
Joi, 29.07.2010, 00:00Jurnalul National iti aduce 7 carti, 7 provocari culinare, 7 calatorii prin Romania savuroasa! In fiecare vineri afla istoria bucatelor neamului tau scrisa de Radu Anton Roman, patriarhul gastronomiei nationale, povestitor de geniu, primul mare antropolog culinar al romanilor... „Retete de Colectie“!
Joi, 29.07.2010, 00:00Un pic dulce, un pic picat, un pic . Asa este desertul acesta racoritor, in care gustul de mango se completeaza cu aroma picanta de ghimbir si delicatetea mierii.
Miercuri, 28.07.2010, 00:00Au ramas fara bani de medicamente! Majoritatea farmacistilor gorjeni nu mai elibereaza medicamente gratuite si compensate luna aceasta, pentru ca plafonul s-a epuizat de multa vreme. Bolnavii sunt ingrijorati si spun ca in ritmul asta au toate sansele...
Marti, 27.07.2010, 13:29Niku Jaga este un fel de mancare japonez, asemanator cu tocana de cartofi de la noi. Ideea este ca acest tip de mancare merge pe principiul clasic japonez: cu cat e mai sanatos, cu atat e mai gustos.
Luni, 26.07.2010, 00:00Moutabal e un fel de salata de vinete din Orientul Mijlociu. Adi Hadean a adaptat aceasta reteta, inlocuind zeama de lamaie cu iaurt de bivolita si oaie. A mai pus in plus ceapa verde, iar ardeiul folosit in mod normal la garnisire l-a copt odata cu vinetele si l-a amestecat in salata. Rezultatul il puteti afla mai jos.
Duminica, 25.07.2010, 00:00Oregano este un condiment culinar foarte important, fiind raspandit in bucatariile din tari precum Turcia, Palestina, Siria, Grecia, Portugalia, Spania, America Latina si Italia. Aceasta planta este mult mai aromata atunci cand este uscata.
Sambata, 24.07.2010, 00:00Desi aceasta reteta a fost inventata abia in secolul XIX, a devenit una dintre cele mai populare mancaruri din bucataria japoneza. "Tonkatsu" inseamna cotlet de porc si este facut cu un pane special, din paine fara coaja, care, din pacate, nu se gaseste decat in Japonia. Bine ca avem alternative si ca aceasta reteta poate fi delicioasa oricum.
Sambata, 24.07.2010, 00:00Tarta este un preparat copt in forme speciale, cu diferite umpluturi - carne, ciuperci, branzeturi, smantana, sau fructe, gem, stafide, alune etc.
Sambata, 24.07.2010, 00:00Udon este un tip de taitei din faina de grau, folositi in bucataria japoneza, iar tempura seamana cu pane-ul cunoscut in Europa, numai ca e mult mai gustos si sanatos.
Vineri, 23.07.2010, 00:00Somonul este un peste bogat in omega 3, care se gateste usor si este delicios atat cu legume cat si cu fructe. De aceasta data, fetele de la Good Food l-au pregatit la gratar si cu o garnitura dulce acrisoara de porumb cu rosii.
Vineri, 23.07.2010, 00:00Simplitatea bucatelor de la tara este de multe ori asociata cu gustul bun al copilariei si emotiile sincere: palmele crapate ale bunicii, mamaliga aburinda si iarba racoroasa. Jurnalul National a pasit in ograda unui sat dunarean pentru a redescoperi pita facuta pe vatra si iaurtul de casa.
Joi, 22.07.2010, 00:00Desertul preferat pe timp de vara este unul cat mai rece. Si daca e usor si fructat, cu atat mai bine. Fetele de la Good Food ne propun o reteta cremoasa si simplu de realizat de inghetata cu coacaze.
Joi, 22.07.2010, 00:00Numit si untul pamantului, avocado este intr-adevar un fruct minune. Este foarte hranitor si bagat in grasimi sanatoase, potrivit pentru orice dieta, chiar si una de slabire sau detoxificare. Mai mult, este recomandata consumarea sa de catre femei, avand rol reglator asupra functiilor aparatului reproducator.
Joi, 22.07.2010, 00:00Sushi este cea mai cunoscuta mancare din bucataria japoneza, fiind si cel mai usor de preparat.
Miercuri, 21.07.2010, 00:00Stim ca faina alba nu este chiar indicata, mai ales din cauza faptului ca ingrasa. Insa cea integrala este chiar hranitoare. Incearca aceasta reteta de paste cu branza si sos pesto care este nu doar gustoasa, ci si o buna sursa de proteine.
Miercuri, 21.07.2010, 00:00Vremea este frumoasa, numai buna de iesit la un gratar cu prietenii. Fetele de la revista Good Food iti propun 10 idei de retete potrivite pentru o iesire la iarba verde.
Miercuri, 21.07.2010, 00:00Daca ai pregatit cateva retete traditionale pentru o masa in stil spaniol, atunci totul trebuie asortat cu o bautura spumoasa si racoroasa, numai buna pentru zilele toride: sangria.
Marti, 20.07.2010, 00:00Vara inseamna, in primul rand, vacanta si inghetata – aceasta este combinatia mea preferata inca din copilarie. Iar cand inghetata este facuta chiar de mine, satisfactia este si mai mare.
Marti, 20.07.2010, 00:00Somonul si carnea de rechin sunt de ajutor in lupta cu stresul oxidativ, care afecteaza functionarea organismului.
Marti, 20.07.2010, 00:00Nicio masa inspirata de bucataria spaniola nu este completa daca nu include celebra paella sau macar o reteta cu peste. Iti propunem doua variante care te vor face cu siguranta sa te indragostesti de aceasta tara latina ce traieste si mananca fierbinte.
Luni, 19.07.2010, 00:00In mod obisnuit, corpul se detoxifica singur prin transpitatie si alte moduri de a elimina reziduurile din organism, insa, din cand in cand, este bine sa ii oferim un impuls si sa il ajutam sa faca acest lucru mai simplu si mai eficient.
Duminica, 18.07.2010, 00:00O petrecere este reusita daca ai prieteni buni alaturi de tine, dar si o mancare si o bautura excelente. Si pentru a fi sigur ca toate felurile de mancare se potrivesc de minune intre ele, poti alege ceva tematic. Va fi si o ocazie buna de a experimenta din bucataria altei tari si a o cunoaste mai bine. Vom incepe cu Spania si cateva dintre cele mai reprezentative retete ale sale.
Vineri, 16.07.2010, 00:00Povestile culinare ale regretatului Radu Anton Roman sunt reeditate de Jurnalul National, intr-o colectie de exceptie, destinata zonelor istorice ale Romaniei. Vineri, 16 iulie, primul volum din aceasta noua colectie va fi dedicata bucatelor alese din Dobrogea si Campia Romana. Ziarul si cartea vor costa 14,9 lei.
Miercuri, 14.07.2010, 00:00Vara, pe plaja mai ales, simti mirosul imbietor de porumb fiert sau copt. Daca iti place acest tip de gustare si ai vrea sa o diversifici putin, incearca aceasta reteta cu sos de unt.
Miercuri, 14.07.2010, 00:00O reteta mediteraneeana de frigarui caprese. Ingrediente: rosii, busuioc, mozzarella, ulei de masline Preparare: intr-un mojar se bate busuiocul, alaturi de ulei de masline. Apoi se pun pe frigarui bucatile de mozzarella si de rosii date prin sosul...
Sambata, 10.07.2010, 10:18Cu internetul la indemana, cu Facebook-ul deschis constant si cu pofta de mancare si dorinta de a experimenta din punct de vedere gastronomic, sute de mii de romani acceseaza blogurile culinare din Romania, al caror numar, neoficial, se apropie de borna 2000.
Sambata, 10.07.2010, 00:00Daca pentru marii bucatari, mancarea este o arta pe care ei tind sa o duca la perfectiune, intr-un sat simplu din Romania, femeile fac din asta o sarbatoare a vietii. Jurnalul National prezinta intalnirea cu oamenii din Mila 23 si ce inseamna pentru ei sa pregatesti retete vechi din pestele Dunarii:
Sambata, 10.07.2010, 00:00Good Food Romania prezinta in numarul sau din iulie/august, cel dedicat vacantelor, un inedit top al celor mai spectaculoase calatorii in interes gastronomic. Din Europa.
Marti, 06.07.2010, 00:00Majoritatea oamenilor vad in clatite un preparat dulce, un desert clasic, insa minunatele creatii din lapte si din faina pot fi umplute si cu produse sarate.
Marti, 06.07.2010, 00:00Fructe proaspete, zahar, lamaie, uneori putin vin sau sampanie, musai de cea mai buna calitate, frigider si gata... bautura. Este ideala in după-amiezile toride de vara, pentru ca este racoritoare si are toate atuurile unei bauturi fine si savuroase.
Luni, 05.07.2010, 00:00Preparata intr-o multitudine de combinatii, arome si culori, inghetata este oricand, dar mai ales in sezonul cald, aliatul „dulce” al tuturor consumatorilor.
Sambata, 03.07.2010, 00:00In Romania, bolnavii plang la usile farmaciilor. Noul sistem de compensare a medicamentelor ii imbolnaveste si mai tare. Acum se gandesc serios sa renunte de tot la unele medicamente ori sa mearga la medici pentru a le scrie alta reteta, cu medicamente...
Vineri, 02.07.2010, 16:39Salate de vara face aproape oricine, insa nu oricine face salata de vara din rosii si din pepene verde: o combinatie racoritoare si energizanta intre legume si fructe.
Vineri, 02.07.2010, 00:00Vladut a pregatit vineri o delicioasa spuma de zmeura, excelenta pentru zilele calduroase.
Vineri, 02.07.2010, 00:00Fetele de la Good Food Romania au pregatit 10 idei simple si gustoase pentru gatitul de vara, cand nu ai chef de stat in fata unui cuptor incins.
Marti, 29.06.2010, 00:00Cand faci o reteta cremoasa, ouale sunt cele care leaga, confera o bogatie de gust si fac reteta mai hranitoare. Cu toate acestea, fie nu ai oua in casa, tii post sau pur si simplu ai vrea sa nu le folosesti, Martha Stewart iti propune trei metode prin care poti sa le inlocuiesti.
Marti, 29.06.2010, 00:00Nu ti-a iesit o prajitura si nu stii de ce? Iaurtul s-a stricat in frigider desi nu l-ai deschis de mult timp? Ai facut aluat de paine si vrei sa il congelezi? Afla cateva sfaturi legate de alimente si gatit de la revista Felicia:
Duminica, 27.06.2010, 00:00Risotto inseamna in italiana "orez mic" si reprezinta una dintre cele mai populare si gustoase mancaruri ale tarii lui Galileo Galilei. Desi exista numeroase variante, toate au la baza orezul italian care asigura reusita acestei retete.
Vineri, 25.06.2010, 00:00Fie ca este preparata din carne sau legume, acrita cu bors, cu rosii sau cu corcoduse, sau pur si simplu "dulce", ciorba este nelipsita de pe mesele romanilor. Insa multi spun ciorbei "bors". Pana la urma, care e diferenta dintre cele doua?
Miercuri, 23.06.2010, 00:00Poti afla ceva despre cultura unei tari cand ii treci granita, ii vezi frumusetea locurilor, vorbesti cu oamenii ei, dar ii si gusti din aromele specifice. Jurnalul National ne prezinta povestea fructelor de tamarid si a povestilor ce le inconjoara.
Duminica, 20.06.2010, 00:00Consumate proaspete, congelate sau uscate, acrisoare si apetisante, visinele sunt printre cele mai apreciate fructe. Culese in iunie-iulie, functie de soi, visinele se mananca proaspete sau prelucrate sub forma de dulceata, gem, marmelada, sirop sau lichior.
Duminica, 20.06.2010, 00:00Cordon Bleu - inseamna in franceza "cordon/panglica albastru/a". Termenul se foloseste pentru a denumi un bucatar exceptional si un fel de mancare renumit, dar pana in secolul 18 denumirea putea fi atribuita oricui excela intr-un anumit domeniu. In timp, "cordon bleu" a fost tot mai mult asociat bucatarilor foarte talentati.
Luni, 14.06.2010, 00:00Uleiul obtinut din prima presare a semintelor de floarea-soarelui este cel mai indicat pentru persoanele care vor sa gateasca cele mai gustoase mancaruri traditionale romanesti. Si pentru ca ingredientele naturale sunt, pe langa sanatoase, si cele mai gustoase, gatitul cu ulei Unisol asigura un succes garantat preparatelor tale.
Vineri, 11.06.2010, 00:00